Skanska zbuduje Centrum Przesiadkowe w Zielonej Górze

Press release 02.03.2017 11:00 CET

Właśnie podpisano umowę na budowę Centrum Przesiadkowego w Zielonej Górze. Generalnym wykonawcą jest firma Skanska. Wartość inwestycji wyniesie 20 mln zł.

Centrum Przesiadkowe - wizualizacja

W ramach węzła powstanie sześć stanowisk do obsługi autobusów przegubowych (po trzy w każdą ze stron), cztery stanowiska postojowe dla autobusów przegubowych, przeznaczone do szybkiego ładowania akumulatorów, dwa stanowiska przeznaczone do postoju oczekujących autobusów przegubowych oraz plac manewrowy. Ponadto powstanie wydzielony parking dla rowerów.

W centralnej części placu przesiadkowego powstanie obiekt kubaturowy, w którym znajdzie się centrum obsługi klienta i zaplecze socjalne dla  kierowców i pracowników MZK. Budynek przeznaczony do obsługi pasażerów pomieści trzy kasy biletowe, informację i poczekalnię. Drugi obiekt powstanie w południowo-wschodniej części placu. Znajdą się w nim: poczekalnia, toalety i część socjalna dla kierowców.

Węzeł przesiadkowy zostanie połączony z peronem kolejowym. Powstanie też zadaszona kładka połączona z ciągiem pieszym na wiadukcie. Inwestycja obejmie też przebudowę układu drogowego. Powstaną parkingi dla samochodów przy hali dworca PKP na ponad 100 miejsc.