Jesteś tutaj

Skanska in Poland

Tutaj znajdziesz naszą aktualną ofertę, informacje o firmie oraz oferty pracy.

Ta strona jest również dostępna w języku:

Skanska in Poland
    Go to start page

Nowe obiekty dla kontrolerów lotów

Wieża kontroli ruchu lotniczego to dla każdego portu lotniczego swoiste centrum zarządzania. W 2011 i w 2012 roku Skanska, na zlecenie Państwowej Agencji Żeglugi Powietrznej wybudowała dwa nowe ośrodki kontroli lotów – w Łodzi i w Jasionce k. Rzeszowa. Inwestycje wpłynęły na poprawę bezpieczeństwa pasażerów oraz podniosły komfort pracy kontrolerów ruchu lotniczego.

Funkcjonale i nowoczesne obiekty stały się symbolami swoich lotnisk.

Pierwszy z ośrodków wybudowaliśmy na łódzkim lotnisku Lublinek. Prace budowlane zakończyliśmy we wrześniu 2011 roku. Następnie w nowym obiekcie zamontowano systemy operacyjne i kontrolerzy ruchu rozpoczęli pracę. 13 listopada 2012 roku wieża wydała swoją pierwszą zgodę na lądowanie.

Wieża kontroli na łódzkim lotnisku Lublinek

Drugi obiekt powstał w Porcie Lotniczym w podrzeszowskiej Jasionce. W lipcu 2012 roku obiekt przekazaliśmy inwestorowi. Obecnie Państwowa Agencja Żeglugi Powietrznej wyposaża budynek w aparaturę radiową i nawigacyjną. Już wkrótce nowoczesna wieża przejmie kontrolę nad niebem nad tutejszym lotniskiem.

Nowe wieże kontroli ruchu to inwestycje strategiczne dla rozwoju zarówno obu lotnisk, jak i województw.

Poprawa warunków pracy kontrolerów ruchu lotniczego

W pracy kontrolerów ogromne znaczenie ma zarówno wysokość, na której znajduje się ich stanowisko pracy, jak i położenie samej wieży.

Dotychczas kontrolerzy ruchu podrzeszowskiego lotniska pracowali w wybudowanej jeszcze w latach 70., niewyposażonej w windę wieży o wysokości 11metrów. Stanowisko kontroli lotów na łódzkim lotnisku znajdowało się natomiast na ostatniej kondygnacji terminalu nr 1.

Wieża kontroli w Porcie Lotniczym w podrzeszowskiej Jasionce

Wybudowane przez Skanska nowe obiekty zapewniają odpowiednie warunki do pracy i wypoczynku osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo samolotów startujących i lądujących w porcie lotniczym oraz za pracę wszystkich służb naziemnych lotniska.

Obiekt w Jasionce jest trzykrotnie wyższy od starego. Cały budynek mierzy 33 m, a poziom operacyjny zaprojektowano na wysokości 27,6 m. Wieżę wybudowaliśmy na działce pomiędzy starą halą odlotów i nowym terminalem, czyli na wprost drogi kołowania i jednocześnie w pobliżu płyty postojowej.

Łódzki ośrodek został zlokalizowany w południowo-zachodniej części lotniska, w lepszej pozycji względem pasa startowego niż poprzednie stanowisko. Poziom operacyjny znajduje się obecnie na piątej kondygnacji, na wysokości 31,5 m mierzącej niemal 37 m wieży.

Najwyższa kondygnacja każdej z wież przeznaczona została na poziom operacyjny. Przeszklone ściany zapewnią widoczność 360o. W sali operacyjnej zastosowaliśmy materiały niepowodujące odbicia światła czy zjawiska olśnienia.

Oba obiekty wyposażono w pomieszczenia socjalne, wypoczynkowe i rekreacyjne, gdzie kontrolerzy mogą odpocząć i zrelaksować się.

Ciekawa architektura

Łódzka wieża to wyjątkowy pod względem architektonicznym budynek. Futurystyczna i dynamiczna bryła budynku nawiązuje do dynamiki panującej na lotnisku. Wyraźnie widać to w kształcie bryły oraz różnych kątach nachylenia ścian zewnętrznych, wewnętrznych a także pochyłościach szyb w centrum kontroli lotów. Unikalność budynku podkreśla nietypowa elewacja z siatki cięto-ciągnionej zamocowanej do zewnętrznych ścian budynku.

Obiekt został uznany za najlepszą realizację 2011 roku w kategorii "Przestrzeń publiczna i transport" w organizowanym przez portal Sztuka-Architektury plebiscycie "Polska Architektura 2011".

Rzeszowski obiekt wyróżnia się nowoczesnym wyglądem, który zapewnia ciekawa elewacja z blachy tytanowo-cynkowej powlekanej, w formie małej łuski spiczastej. Widoczny z daleka budynek doskonale wkomponowuje się w istniejącą infrastrukturę portu.

Firma z doświadczeniem

Skanska od wielu lat realizuje inwestycje na terenie polskich portów lotniczych. Byliśmy wykonawcą robót nawierzchniowych w portach we Wrocławiu, Warszawie i Gdańsku. W 2008 roku wykonaliśmy nawierzchnię płyty postojowej na lotnisku Poznań - Ławica. W 2011 roku wybudowaliśmy płaszczyznę do odladzania samolotów i płytę postojową w podrzeszowskiej Jasionce. Dla podrzeszowskiego lotniska zrealizowaliśmy nowy terminal pasażerski. Zmodernizowaliśmy również terminal A w Pyrzowicach.