Jesteś tutaj

Skanska in Poland

Tutaj znajdziesz naszą aktualną ofertę, informacje o firmie oraz oferty pracy.

Ta strona jest również dostępna w języku:

Skanska in Poland
    Go to start page

Skanska ponownie liderem wśród pracodawców

30 listopada 2011 r. w Warszawie odbyła się uroczysta gala, podczas której zostały zaprezentowane wyniki czwartej edycji badania Universum Polish Professional Survey. Skanska po raz kolejny zdobyła pierwsze miejsce i utrzymała tytuł Idealnego Pracodawcy wśród profesjonalistów w kategorii Inżynieria. Jesteśmy jedyną firmą budowlaną, która uplasowała się na podium.

Na podstawie badania Universum Polish Professional Survey powstał ranking Idealnych Pracodawców, obejmujący firmy, które profesjonaliści wskazują jako najlepsze miejsce przyszłej pracy. O ocenę rynku pracy i przyszłe plany zawodowe zapytano ponad 17 tys. profesjonalistów, którzy posiadają minimum roczne doświadczenie zawodowe. Firmy zostały wyłonione w pięciu kategoriach: Biznes, Inżynieria, IT, Nauki Ścisłe oraz Nauki Humanistyczne.

To kolejne wyróżnienie przyznane w 2011 r. Skanska jako pracodawcy. W ubiegłym roku otrzymaliśmy także statuetkę za pierwsze miejsce w rankingu Idealny Pracodawca wśród studentów w kategorii Inżynieria oraz tytuł „Firmy dla Inżyniera" przyznany przez Bank Danych o Inżynierach. Tym samym nasza firma, po raz drugi z rzędu, była numerem jeden w trzech najważniejszych rankingach pracodawców na polskim rynku.

- Jesteśmy bardzo dumni z faktu, że ponownie jesteśmy liderem najważniejszych rankingów pracodawców w Polsce. Ta wysoka pozycja to wynik przemyślanej strategii działania w obszarze zasobów ludzkich w naszej firmie. Wszystkie podejmowane przez nas działania w tym obszarze kierowane są przeze wszystkim do naszych pracowników, ponieważ jesteśmy przekonani, że jedynie będąc idealnym pracodawcą wewnątrz organizacji, możemy mieć pewność, że zostanie to docenione przez osoby z zewnątrz. Jednym z elementów naszej strategii jest pozyskiwanie nowych pracowników. Podstawowym programem realizującym to zadanie jest Program Praktyk Letnich Skanska. Jesteśmy również stale obecni na uczelniach technicznych w całej Polsce dzięki naszym Ambasadorom – mówi Katarzyna Skorupka-Podziewska, Dyrektor ds. Zarządzania Zasobami Ludzkimi w Skanska. – Naszym celem nie jest jednak wyłącznie pozyskiwanie studentów. Przykładamy dużą wagę do zatrudniania do naszych zespołów wykwalifikowanych i doświadczonych pracowników. Tym bardziej cieszy nas uznanie ze strony profesjonalistów, którzy wskazując Skanska jako Idealnego Pracodawcę doceniają nasze wartości, kulturę i zasady pracy oraz wykazują chęć dołączenia do naszej firmy.

Universum Student Survey

Ranking Idealnych Pracodawców wśród studentów powstaje na podstawie badania przeprowadzanego przez Universum Polska. Jego celem jest poznanie oczekiwań i preferencji studentów, związanych z planowaną przez nich karierą i rozwojem zawodowym. W ubiegłym roku swoją opinię wyraziło ok. 15 tys. studentów.

Universum Professional Survey

Ranking Idealnych Pracodawców wśród profesjonalistów powstaje na podstawie badania przeprowadzanego przez firmę Universum Polska wśród osób z przynajmniej rocznym doświadczeniem zawodowym. O opinię na temat najlepszych pracodawców w Polsce, przyszłe plany zawodowe i ocenę rynku pracy spytano w ubiegłym roku ponad 17 tys. pracowników.

Firma dla Inżyniera

Organizatorem rankingu „Firma dla Inżyniera" jest Bank Danych o Inżynierach. Biorą w nim udział osoby z wykształceniem technicznym lub kilkuletnim doświadczeniem na stanowisku inżynierskim. W dziesiątej edycji głosy oddało ponad 2 tys. inżynierów. W tym rankingu Skanska zajmuje pierwsze miejsce od 4 lat.