Jesteś tutaj

Skanska in Poland

Tutaj znajdziesz naszą aktualną ofertę, informacje o firmie oraz oferty pracy.

Ta strona jest również dostępna w języku:

Skanska in Poland
    Go to start page

Drogowa Trasa Średnicowa

Drogowa Trasa Średnicowa (DTŚ) to kluczowa arteria aglomeracji śląskiej - trzypasmowa droga szybkiego ruchu, łącząca pięć miast Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego: Katowice, Chorzów, Świętochłowice, Rudę Śląską i Zabrze. Kierowcy mogą obecnie korzystać z liczącego ok. 20 km odcinka trasy - od węzła z drogą S86 w Katowicach do centrum Zabrza. Jednak już w przyszłym roku DTŚ-ą dojedziemy aż do Gliwic. Wszystko dzięki trwającej budowie kolejnego odcinka tej trasy.

Realizowany przez Skanska niemal 3-kilometrowy odcinek DTŚ będzie kosztował prawie 202 mln zł netto (248 mln zł brutto). Budujemy fragment od granic Zabrza do ul. Kujawskiej w Gliwicach. Inwestorem projektu jest Drogowa Trasa Średnicowa S.A. działająca w imieniu i na rachunek Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.

Gliwicki odcinek DTŚ

Budowa Drogowej Trasy Średnicowej w Gliwicach, która jest realizowana od ubiegłego roku, została podzielona na dwa odcinki. Pierwszy – oznaczony jako G1 – jest wykonywany przez Skanska. Będzie mieć długość ok. 2,8 km i zostanie poprowadzony od granicy z Zabrzem do ul. Kujawskiej w Gliwicach. Drugi powstający w Gliwicach odcinek DTŚ został oznaczony jako G2. Ma długość około 5,6 km i prowadzi od ul. Kujawskiej do istniejącego węzła Drogi Krajowej nr 88 z ul. Portową.

Budowa "średnicówki" od granic Zabrza do ul. Kujawskiej w Gliwicach będzie miała istotne znaczenie dla układu komunikacyjnego Górnego Śląska. Trasa będzie się łączyć z autostradą A1 i pośrednio - przez pobliski węzeł "Gliwice Sośnica" - z autostradą A4.

Imponujący zakres prac

W Gliwicach budujemy 2 800 metrów dwujezdniowej DTŚ-ki wraz z infrastrukturą, dwa węzły drogowe oraz obiekty inżynieryjne, w tym cztery wiadukty oraz jeden obiekt mostowy (wiadukty drogowe nad torami kolejowymi, ul. Wschodnią, ul. Błonie i ul. Kujawską oraz nad autostradą A1 i most nad rzeką Kłodnicą). Zakres prac obejmuje m.in. roboty drogowe i konstrukcyjne, rozbiórki obiektów kubaturowych, prace z zakresu branży sanitarnej, energetycznej, telekomunikacyjnej oraz kolejowej. Droga będzie gotowa w sierpniu 2014 roku.

To nie pierwszy kontrakt realizowany przez Skanska dla spółki Drogowa Trasa Średnicowa. W latach 2006 – 2008 wybudowaliśmy ponad 3-kilometrowy odcinek DTŚ „Zachód” na terenie Rudy Śląskiej.

Bezpiecznie dla ludzi i środowiska

Cała "średnicówka" w Gliwicach będzie bezkolizyjna. Od granicy Zabrza do węzła z A1 zaprojektowano ją jako drogę dwujezdniową (trzypasmową z pasem awaryjnym) – podobnie jak niemal cały istniejący odcinek Katowice – Zabrze.

W trosce o mieszkańców wzdłuż trasy powstaną ekrany akustyczne, dzięki którym zostanie znacznie ograniczona emisja hałasu. Stosowanie izolacji w postaci ścian akustycznych skutecznie zmniejsza także negatywne oddziaływanie hałasu na środowisko naturalne. W ciągu trasy powstaną również urządzenia naprowadzająco–wygradzające dla zwierząt oraz zbiorniki dla płazów.

Drogowa Trasa Średnicowa

Droga szybkiego ruchu zwana Drogową Trasą Średnicową łączy 6 miast Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. W przyszłym roku, po ukończeniu trwającej obecnie budowy, DTŚ-ką będzie można dojechać do siódmego miasta – Gliwic. Obecnie DTŚ rozpoczyna bieg w Katowicach, w okolicach węzła drogowego na skrzyżowaniu alei Walentego Roździeńskiego i alei Murckowskiej, a kończy w Zabrzu na węźle z ulicą De Gaulle'a. Przebiega niemal równolegle do autostrady A4, a na jej trasie znajduje się 26 węzłów. Początki budowy DTŚ-ki sięgają 1979 roku.

Według analizy "Roads to Euro 2012" opublikowanej w czerwcu 2007 roku przez American Chamber of Commerce in Poland, ukończenie budowy DTŚ-ki między Katowicami a Gliwicami zmniejszy pomiędzy tymi miastami:

• dystans o 26%,
    • czas podróży o 76%,
    • zużycie paliwa o 47%,
    • liczbę wypadków o 82%,
    • koszty eksploatacji o 39%
    • zanieczyszczenie powietrza o 50%.

Dane kontaktowe: Iwona Walczak, Koordynator
    E-mail Iwona Walczak »