Pracujemy razem, troszczymy się o siebie. Tydzień Bezpieczeństwa w Skanska

Press release 03.09.2021 12:11 CET

6 września rusza Tydzień Bezpieczeństwa w Skanska w Europie Środkowo-Wschodniej. Celem tego przedsięwzięcia – jednego z najważniejszych w organizacji i organizowanego regularnie od 2004 roku – jest zaangażowanie wszystkich pracowników i partnerów w działania edukacyjne i ćwiczenia praktyczne związane ze zdrowiem i bezpieczeństwem. Akcja organizowana jest przez trzy spółki: biurową, budowlaną oraz mieszkaniową.

Tydzień Bezpieczeństwa w Skanska

Tydzień Bezpieczeństwa ma zwrócić uwagę na dbałość o zdrowie, bezpieczeństwo i dobre samopoczucie – nasze własne, jak i współpracowników – zarówno w życiu prywatnym, jak i w miejscu pracy. Inicjatywa skierowana jest do pracowników Skanska, partnerów biznesowych firmy, klientów, a także podwykonawców pracujących przy projektach spółki.

– Kultura i przywództwo w Skanska silnie koncentrują się na bezpieczeństwie oraz odpowiedniej higienie pracy. Chcemy być globalnym liderem w tej dziedzinie, dlatego dążymy do zapewnienia bezwypadkowego środowiska pracy wszędzie tam, gdzie jesteśmy obecni. To niezwykle istotne, aby wszyscy zaangażowani w powstawanie naszych inwestycji, a także klienci i partnerzy biznesowi, aktywnie uczestniczyli w inicjatywach mających na celu zapobieganie wypadkom – podkreśla Katarzyna Zawodna-Bijoch, prezeska i CEO spółki biurowej Skanska w CEE.

W ramach rozpoczynającego się Tygodnia Skanska organizuje liczne aktywności związane ze zdrowiem, dobrym samopoczuciem i bezpieczeństwem. Będą odbywać się one na placach budowy oraz w biurach. Pracownicy ze wszystkich jednostek biznesowych mają również możliwość wzięcia udziału w interaktywnych warsztatach, webinarach, quizach i konkursach.

– Bezpieczeństwo, a w szczególności Tydzień Bezpieczeństwa, nie jest tylko wydarzeniem firmowym, nie jest tylko obowiązkiem, ani nawet zbiorem zasad. Bezpieczeństwo oznacza dla nas pewność, że wszyscy dotrzemy do domu cali i zdrowi. Nie tylko my, ale i nasi współpracownicy – podkreśla Michał Jurka, prezes Skanska Central Europe.

– Pandemia i konieczność tak intensywnej pracy w domu w ciągu minionego roku nadały bezpieczeństwu nowy wymiar. Uzmysłowiliśmy sobie bardzo wyraźnie, że wszystko zaczyna się od zdrowia i bezpieczeństwa – naszego własnego, naszej rodziny, naszych współpracowników – dodaje Björn Mattsson, prezes Skanska Residential Development Europe.