Skanska wzmacnia lokalną obecność i otwiera trzy nowe oddziały

Press release 06.11.2014 16:00 CET

Skanska S.A., lider polskiej branży budowlanej, działający we wszystkich obszarach wykonawstwa i posiadający struktury w całej Polsce, wzmacnia swoją obecność w regionach. Firma tworzy Oddziały Budownictwa Inżynieryjnego w Łodzi i Bydgoszczy oraz Budownictwa Ogólnego w Gdańsku.

Silna lokalna obecność i rozwój jednostek regionalnych to jeden z kluczowych elementów strategii biznesowej Skanska S.A. w Polsce. Firma jest obecna na terenie całego kraju i posiada struktury działające praktycznie w każdym powiecie. Spółka ma 19 oddziałów zajmujących się generalnym wykonawstwem i 4 oddziały zapewniające im wsparcie (biuro projektów, oddziały techniczne, wytwórnia konstrukcji stalowych). Wszystkie one odpowiadają za działania firmy w poszczególnych regionach kraju. Obszar ich odpowiedzialności obejmuje jedno lub więcej województw.

„Jednym z istotnych założeń biznesplanu na lata 2010-2015 jest stabilny wzrost poprzez wzmacnianie obecności Skanska na lokalnych rynkach oraz stałe zwiększanie marży z naszej działalności budowlanej. W ubiegłych latach utworzyliśmy nowe oddziały w Olsztynie, Krakowie, Katowicach i Szczecinie. Chcemy to kontynuować na nowych, perspektywicznych dla nas rynkach. W tym celu powołane zostają trzy nowe oddziały: w Łodzi, Bydgoszczy i Gdańsku”, mówi Krzysztof Andrulewicz, prezes zarządu Skanska S.A.

W Łodzi i Bydgoszczy powstają nowe Oddziały Budownictwa Inżynieryjnego. Ich celem jest realizacja projektów z zakresu budowy dróg i mostów, budownictwa hydrotechnicznego oraz ochrony środowiska i kolejowego. W Łodzi już wcześniej z sukcesem działała jednostka Budownictwa Ogólnego. Skanska realizowała tutaj także kontrakty inżynieryjne, nie miała jednak odpowiedzialnych za ten rodzaj budownictwa stałych struktur. Również w Bydgoszczy Skanska zdecydowała się na wzmocnienie swojej obecności w regionie i utworzenie lokalnych struktur ze względu na duży potencjał rynkowy w odniesieniu do kontraktów inżynieryjnych.

W Gdańsku otwarty zostaje natomiast Oddział Budownictwa Ogólnego, którego zadaniem jest generalne wykonawstwo obiektów z zakresu budownictwa kubaturowego: centrów handlowych i rozrywkowych, biur, hoteli, budynków mieszkalnych, obiektów sportowych i przemysłowych wraz z towarzyszącą im infrastrukturą. Wcześniej w mieście tym był zlokalizowany oddział inżynieryjny firmy.

„Łódzkie, Kujawsko-Pomorskie i Pomorskie to bardzo atrakcyjne rynki w obszarze budownictwa. W ostatnich latach zrealizowaliśmy w tych regionach szereg projektów, między innymi przebudowę ulicy Rojnej w Łodzi, budowę obwodnicy północnej Andrespola, kilka inwestycji dla portu lotniczego Bydgoszcz i rozbudowę ulicy Chodkiewicza w tym mieście, a także budowę Gdańskiego Inkubatora Przedsiębiorczości w Gdańsku. Bardzo dobre efekty pracy naszych zespołów w tych miejscach oraz rosnąca liczba i wartość inwestycji skłaniają nas do stworzenia kolejnych lokalnych oddziałów. Przełoży się to na jeszcze lepszą znajomość lokalnego rynku i obsługę klienta”, komentuje Krzysztof Andrulewicz.

Wraz z nowymi jednostkami Skanska posiada obecnie w Polsce 9 Oddziałów Budownictwa Ogólnego, 10 Oddziałów Budownictwa Inżynieryjnego oraz 4 oddziały zapewniające wsparcie techniczne. Firma skupia się na projektach o niskim ryzyku i dobrej rentowności. Chętnie realizuje inwestycje o małej i średniej wartości, postrzegając je jako źródło stabilnego biznesu. Między innymi dzięki tej strategii firma rozwija się w Polsce od wielu lat, bez względu na koniunkturę. Obecnie Skanska S.A. dynamicznie zwiększa zatrudnienie. Już w tej chwili jest największą firmą budowlaną w Polsce, dając pracę ponad 7 tysiącom specjalistów. Zajmuje także regularnie czołowe miejsca w najważniejszych rankingach pracodawców w branży. Skanska posiada ponad 125-letnie międzynarodowe doświadczenie i ponad 40 lat praktyki na polskim rynku. Jest najcenniejszą firmą branży budowlano-deweloperskiej w kraju wg „Rzeczpospolitej”.