Wmurowaliśmy kamień węgielny pod budowę Biocentrum dla Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Press release 15.09.2010 00:00 CET

Skanska wmurowała kamień węgielny pod budowę obiektu dydaktycznego Biocentrum dla Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Inwestycja będzie kosztowała ok. 25,5 mln zł brutto. Jest współfinansowana z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Planowane zakończenie realizacji to grudzień 2011 roku.

1

W ramach inwestycji powstaje nowoczesny kompleks dydaktyczny Biocentrum o kubaturze 45 300 m sześc. i powierzchni użytkowej 7 600 m kw. W skład obiektu, tworzącego w rzucie literę „E”, wejdzie parterowy budynek audytoryjny oraz trzy budynki dydaktyczne o trzech kondygnacjach, stanowiące jego skrzydła. W części audytoryjnej znajdzie się w pełni wyposażona i posiadająca wysokie parametry akustyczne aula dla 400 osób. Za pomocą ścianki mobilnej będzie można rozdzielić ją na dwie sale wykładowe. Trójskrzydłowa część dydaktyczna będzie przeznaczona na sale seminaryjne, laboratoria, pokoje pracowników naukowych, biblioteki wydziałowe, archiwa, magazyny oraz pomieszczenia techniczne. Znajdą się tu: Katedra Biochemii i Biotechnologii, Katedra Łąkarstwa, Genetyki i Hodowli Roślin oraz Katedra Uprawy Roli i Roślin.

Wyposażenie obiektu W ramach inwestycji kompleksowo wyposażymy cały obiekt. Na uwagę zasługuje wyposażenie pomieszczeń laboratoryjnych. Zamontujemy w nich sprzęt specjalistyczny, m.in.: dygestoria (urządzenie przeznaczone do ochrony osób przed toksycznymi substancjami chemicznymi), zamrażarki niskotemperaturowe, stoły laboratoryjne, zestawy do oczyszczania wody, szafy z termoregulacją, inkubatory z atmosferą CO2 do hodowli komórkowych i komory laminarne. W pobliżu obiektu zrealizujemy dwie szklarnie o łącznej powierzchni użytkowej niemal 200 m kw., w których będzie produkowany materiał do ćwiczeń naukowych. Wyposażymy je w specjalistyczne urządzenia i systemy, np. doświetlania roślin, zamgławiania, kontroli i regulacji klimatu, nasłonecznienia, siły i kierunku wiatru. Cały obiekt zostanie przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Zgodnie z harmonogramem - Plac budowy przejęliśmy na początku czerwca – mówi Marcin Gulczyński, Kierownik Budowy, Skanska. – Do tej pory wykonaliśmy roboty ziemne i fundamentowe. Wymurowaliśmy także ściany parteru całego obiektu i ściany pierwszego piętra jednego z trzech skrzydeł. Zrealizowaliśmy część stropów nad parterem, a także przyłącze kanalizacyjne i instalacje kanalizacji podposadzkowej. Trwają prace związane z montażem stropów części audytoryjnej, belek prefabrykowanych pod siedziska w auli, klatek schodowych.

W przyszłym tygodniu rozpoczniemy realizację parkingu ze 150 miejscami postojowymi. W najbliższym czasie planujemy zamontować strop nad pierwszym piętrem i kontynuować murowanie ścian. Łącznie roboty murowe obejmą wykonanie 11 000 m kw. ścian. Na koniec października br. rozpoczniemy montaż konstrukcji stalowej. -Stan surowy obiektu planujemy sfinalizować do końca tego roku. Na początku przyszłego roku przystąpimy do zamykania budynku. Będziemy montować stolarkę i fasady aluminiowe oraz dach. Na wiosnę rozpoczniemy prace wykończeniowe wewnątrz obiektu, a od października zajmiemy się wyposażeniem Biocentrum w meble biurowe i specjalistyczny sprzęt laboratoryjny – dodaje Marcin Gulczyński.

- Cieszymy się, że dzisiaj dokonaliśmy symbolicznego wmurowania kamienia węgielnego pod tak ważną dla Uniwersytetu Przyrodniczego inwestycję – mówi Radosław Niełacny, Inżynier Projektu, Skanska. - Obiekt Biocentrum przyczyni się do poprawy warunków lokalowych uczelni. W przestronnych salach i laboratoriach wyposażonych w specjalistyczny sprzęt odbywać się będą zajęcia dydaktyczne, ćwiczenia laboratoryjne, wykłady seminaryjne oraz prace naukowo – badawcze. Zapewni to studentom duży komfort nauki. Wreszcie będą mieli własną aulę na takie uroczystości, jak inauguracje czy absolutoria. Przedsięwzięcie jest również szansą na poszerzenie oferty dydaktycznej uczelni – dodaje Radosław Niełacny.

Firma z doświadczeniem Skanska posiada wieloletnie doświadczenie w budowie obiektów dla polskich uczelni wyższych. Zrealizowaliśmy inwestycje dla Politechniki Poznańskiej, Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Łódzkiego, Wrocławskiego, Zielonogórskiego oraz Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Aktualnie wykonujemy Centrum Języków Obcych i Bibliotekę Główną dla Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, Bibliotekę Główną Uniwersytetu Wrocławskiego, Wydział Biologii Molekularnej i Budynek Dydaktyczno-Naukowy Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego, Centrum Dydaktyczne Akademii Medycznej w Łodzi, a także akademik dla Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.