Zakończyliśmy modernizację akademika Jagienka w Poznaniu

Press release 15.09.2010 00:00 CET

Spółka budowlana Skanska zakończyła modernizację domu studenckiego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza przy ul. Piątkowskiej w Poznaniu. Prace trwały osiem miesięcy. Wartość kontraktu wyniosła ponad 9 mln zł netto.

1

Modernizowany przez naszą firmę akademik to budynek o dziewięciu kondygnacjach (ośmiu naziemnych i jednej podziemnej), który powstał w latach 60-tych ubiegłego stulecia. Dlatego jego przebudowę i remont rozpoczęliśmy od wykonania dużej ilości prac rozbiórkowych - zdemontowaliśmy większość istniejących ścian działowych, stolarkę drzwiową, posadzki i windy. Ponadto, przebudowaliśmy schody w kondygnacji parteru, dokonaliśmy naprawy elementów żelbetowych, wymiany stolarki drzwiowej, okiennej, posadzek oraz balustrad. Wymieniliśmy całkowicie instalację elektryczną, sanitarną i wentylacyjną.

Ważnym elementem remontu było dostosowanie niemal pięćdziesięcioletniego budynku do obowiązujących obecnie wymagań bhp i p.poż. (m.in. wytyczenie stref pożarowych, określenie odpowiedniej długości dróg ewakuacyjnych, wyposażenie klatek schodowych w urządzenia oddymiające, instalacja systemów alarmu pożarowego SAP i dźwiękowych systemów ostrzegawczych DSO - przystosowanych również dla osób niesłyszących). Realizacja objęła także umeblowanie i wyposażenie domu studenckiego oraz wykonanie nowej elewacji zewnętrznej w ilości ok. 4000 m kw.

Jagienka o podwyższonym standardzie - Przebudowa akademika miała na celu podniesienie standardu warunków lokalowych studentów Uniwersytetu – mówi Bartosz Witasik, Kierownik Budowy, Skanska. - Efektem naszej pracy jest odnowiony budynek, w którym od października zamieszka niemal 350 studentów. Będą mieli do dyspozycji 186 pokoi z łazienkami. Na każdym piętrze znajdują się dwie ogólnodostępne kuchnie oraz pomieszczenia do nauki.

Obiekt przystosowaliśmy do potrzeb osób niepełnosprawnych: odpowiednie meble, instalacja domofonowa, panele komunikacyjne przy łóżkach, biurkach i w łazience zapewniające szybki i łatwy kontakt z portierem.

- Odpowiednie planowanie i pełne zaangażowanie zespołu realizującego kontrakt pozwoliły na terminowe zakończenie robót. Po ośmiu miesiącach oddajemy do użytku gruntownie odremontowany i unowocześniony dom studencki. Już za dwa tygodnie żacy znajdą w nim wygodne lokum. Mamy nadzieję, że zmienione oblicze Jagienki przypadnie im do gustu – mówi Tomasz Bromber, Inżynier Projektu, Skanska.

Firma z doświadczeniem Skanska posiada wieloletnie doświadczenie w budowie obiektów dla polskich uczelni wyższych. Zrealizowaliśmy inwestycje dla Politechniki Poznańskiej, Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Łódzkiego, Wrocławskiego, Zielonogórskiego oraz Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Aktualnie wykonujemy Centrum Języków Obcych i Bibliotekę Główną dla Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, Bibliotekę Główną Uniwersytetu Wrocławskiego, Wydział Biologii Molekularnej i Budynek Dydaktyczno-Naukowy Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego, Centrum Dydaktyczne Akademii Medycznej w Łodzi, a także Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.