Zmiany w organizacji ruchu na ul. Piotra Skargi w Katowicach

Press release 25.04.2013 11:00 CET
23 kwietnia zamknięty został pierwszy fragment jednej z głównych ulic Katowic – ul. Piotra Skargi. Przebudowę wykonuje Skanska na zlecenie Miejskiego Zarządu Ulic i Mostów w Katowicach. Wartość inwestycji to ok. 2 mln zł netto.
1

Dzięki inwestycji ul. Piotra Skargi w Katowicach zyska nową nawierzchnię jezdni, chodników oraz zatok postojowych. Sam układ drogowy ulicy pozostanie bez zmian. Remont jest częścią projektu „Przebudowa strefy Śródmiejskiej miasta Katowice”.

55 dni na przebudowę
- Przebudowę ul. Piotra Skargi w Katowicach zrealizujemy w ciągu zaledwie 55 dni od momentu przekazania placu budowy – mówi Marian Zastawny, Menadżer Projektu, Skanska. – Oznacza to, że kierowcy przejadą nową ul. Piotra Skargi już z początkiem czerwca.

Przebudowa będzie obejmowała rozbiórkę poszczególnych elementów drogi,
a następnie wykonanie na nowo jezdni, chodników, krawężników, wjazdów do bram, parkingów, zatok autobusowych oraz oświetlenia ulicy.

Zamknięcia ulic od 23 kwietnia br.

Na czas przebudowy ul. Piotra Skargi konieczne będzie wprowadzenie zmian w organizacji ruchu i czasowe zamknięcia fragmentów ulic. Będą też zmiany w trasach kursowania autobusów.

– Pierwszy odcinek ul. Piotra Skargi został całkowicie zamknięty w dniu 23 kwietnia br., od ul. Stawowej do skrzyżowania z ul. Słowackiego – tłumaczy Piotr Mazur, Kierownik Budowy, Skanska. – Dzień wcze��niej połówkowo zamknięty został fragment od skrzyżowania z ul. Słowackiego do ul. Sokolskiej. Przez cały czas trwania budowy ruch autobusów KZK GOP będzie przeniesiony z ul. Piotra Skargi i ul. Stawowej na ul. Mickiewicza, a tymczasowe przystanki zostaną zlokalizowane wzdłuż budynku III Liceum Ogólnokształcącego im. A. Mickiewicza. W połowie maja planowane jest zamknięcie ul. Słowackiego na całym odcinku od dworca PKS do ul. Mickiewicza. W tym samym czasie zamknięty zostanie odcinek ul. Piotra Skargi od hotelu Silesia do ul. Stawowej. Dokładne terminy poszczególnych zamknięć będą ustalone przez inwestora prac, czyli Miejski Zarząd Ulic i Mostów w Katowicach.

Skanska buduje na Śląsku

Przebudowa ul. Piotra Skargi to już kolejna inwestycja realizowana przez Skanska na terenie aglomeracji śląskiej. Firma przebudowuje też obecnie ul. 3 Maja w Katowicach.

Skanska prowadzi również prace na zlecenie Tramwajów Śląskich. Polegają one na modernizacji torowisk w Katowicach, Bytomiu, Chorzowie i Zabrzu. Największą inwestycją drogową prowadzoną przez Skanska na Śląsku jest budowa odcinka G1 Drogowej Trasy Średnicowej w Gliwicach.