Skanska rozpoczyna II fazę inwestycji biurowej Green Corner w Warszawie

Press release 22.12.2011 15:00 CET

Skanska rozpoczyna budowę budynku B w kompleksie Green Corner, który zlokalizowany będzie na warszawskiej Woli, w pobliżu nowo powstającej linii metra.

1

Całkowita powierzchnia najmu w budynku B wynosić będzie 13 000 m kw. Budowa siedmiopiętrowego kompleksu Green Corner rozpoczęła się w lutym 2011 roku, a jego oddanie do użytku przewidziane jest na grudzień 2012 roku. Budynek został precertyfikowany w systemie LEED na najwyższym, platynowym poziomie.

Skanska Property Poland podpisała również pierwsze dwie umowy najmu powierzchni biurowej w budynku A kompleksu Green Corner, który powstaje
u zbiegu ulic Chłodnej i Wroniej. Pierwszy z najemców zajmie 7 000 m kw., natomiast drugi 300 m kw., które przeznaczone zostaną na kantynę dla użytkowników biurowca.

Green Corner powstaje zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju,
a innowacyjne technologie zastosowane podczas jego budowy pozwolą zminimalizować wpływ budynku na środowisko naturalne,  jednocześnie znacznie ograniczając koszty operacyjne biurowca, co z kolei przełoży się na oszczędności dla najemców.

Zielone rozwiązania obejmują m.in. energooszczędny system oświetlenia, panele fotowoltaiczne używane do produkcji energii elektrycznej, wykorzystanie tzw. wody szarej (woda powstała po umyciu rąk lub po kąpieli), pozwalające zmniejszyć zużycie wody pitnej, czy nowoczesny system klimatyzacji oparty na belkach chłodzących. Dodatkowo najemcy będą mieli do dyspozycji podziemny parking rowerowy z szatniami i prysznicami dla rowerzystów, specjalnie wydzielone miejsca parkingowe dla aut niskoemisyjnych oraz punkty zasilania dla pojazdów z napędem elektrycznym. Te nowoczesne technologie to jednak nie tylko korzyści finansowe dla najemców, ale również komfortowe warunki pracy pozytywnie wpływające na samopoczucie użytkowników zielonego biurowca oraz ich produktywność.

Green Corner
Green Corner to nowoczesny i funkcjonalny kompleks biurowy klasy A zaprojektowany i realizowany w zgodzie z polityką zielonego, zrównoważonego budownictwa. Jest to pierwszy projekt biurowy w Warszawie precertyfikowany w systemie LEED1 na najwyższym, platynowym poziomie. Ten siedmiopiętrowy kompleks składać się będzie z dwóch budynków biurowych, których całkowita powierzchnia najmu wyniesie około 27 000 m kw. (14 000 m kw. w budynku A oraz 13 000 m kw. w budynku B). Duże i odpowiednio zaprojektowane powierzchnie biurowe zapewnią najemcom wysoką elastyczność w zakresie aranżacji wnętrz.

Biurowiec Green Corner został zaprojektowany przez zespół architektów pod kierownictwem Michała Nocunia z firmy MW Projekt Biuro Projektowe Sp. z o.o. z Warszawy. Generalnym wykonawcą obiektu jest Skanska S.A., a za komercjalizację powierzchni odpowiedzialna jest Skanska Property Poland. Budowa kompleksu rozpoczęła się w lutym 2011 roku, a jego oddanie do użytku planowane jest na czwarty kwartał 2012 roku.

Lokalizacja
Kompleks Green Corner powstaje u zbiegu ulic Chłodnej i Wroniej, w samym sercu warszawskiej Woli. W tej dynamicznie rozwijającej się części miasta, należącej do biznesowego centrum stolicy, w przyszłości planowane są liczne inwestycje komercyjne i mieszkaniowe, a także rozbudowa infrastruktury drogowej. Usytuowanie kompleksu w centrum Warszawy, w pobliżu dużych węzłów komunikacji miejskiej (8 linii tramwajowych, 9 autobusowych oraz 10 minut pieszo od planowanej stacji II linii metra) będzie istotnym udogodnieniem dla pracowników docierających do pracy z różnych części Warszawy. W kompleksie powstanie dwupoziomowy parking podziemny z 265 miejscami oraz podziemny parking rowerowy z 40 miejscami oraz prysznicami i szatniami dla rowerzystów. W biurowcu Green Corner znajdzie się także 6 stanowisk zasilania dla aut napędzanych energią elektryczną.

Zielone rozwiązania
Green Corner został zaprojektowany i jest realizowany w oparciu o najnowsze, dostępne technologie oraz zgodnie z zasadami zrównoważonego budownictwa. Kompleks, który jest precertyfikowany w systemie LEED na najwyższym, platynowym poziomie, podobnie jak pozostałe projekty biurowe Skanska Property Poland, ubiegać się będzie o certyfikaty LEED oraz EU GreenBuilding2. Nowoczesne, inteligentne technologie zastosowane podczas jego projektowania i budowy pozwolą na znaczne ograniczenie kosztów operacyjnych budynku, co przełoży się na oszczędność dla najemców. Jednocześnie budynek tworzy wyjątkowe środowisko wewnętrzne, które sprzyja wzrostowi produktywności pracowników poprzez zapewnienie im optymalnych i komfortowych warunków pracy. Technologie te, wraz z nowoczesnym systemem zarządzania budynkiem (Building Management System – BMS) pozwolą na znaczne zmniejszenie zużycia energii w porównaniu z budynkiem referencyjnym.

Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, budynki posiadające certyfikat LEED gwarantują spadek kosztów operacyjnych o około 8-9% w porównaniu do referencyjnych budynków, a koszty zużycia energii w nich są niższe o około 30%. Ponadto, według obserwacji Skanska Property Poland wykorzystanie wody szarej (woda powstała po umyciu rąk lub po kąpieli), wodooszczędnej armatury, toalet o niskim zużyciu wody oraz bezwodnych pisuarów zapewnia oszczędność wody na poziomie 60%.
Zielone technologie zastosowane w Green Corner zapewniają nie tylko oszczędności, ale także przyjazne środowisko pracy, na które wpływają: optymalny dostęp do światła dziennego oraz wysoka dokładność w utrzymaniu parametrów powietrza zarówno pod względem jego wilgotności, jak i dostępu świeżego powietrza. Wszystkie te rozwiązania mają bezpośredni wpływ na większą produktywność pracowników i obniżenie absencji spowodowanej chorobami.

Pionierskie rozwiązania wykorzystane w Green Corner, które korzystnie wpłyną na całkowity bilans energetyczny kompleksu, komfort pracy oraz zminimalizują jego oddziaływanie na środowisko naturalne obejmują m.in.:
nowoczesny system zarządzania budynkiem BMS sterujący optymalnym wykorzystaniem energii w obrębie kompleksu
* możliwość wykorzystania ciepła odzyskiwanego z biur do ogrzewania garażu
* energooszczędny system oświetlenia (energooszczędne świetlówki, czujniki ruchu sterujące oświetleniem w częściach wspólnych biurowca oraz system daylight control dostosowujący natężenie oświetlenia do ilości światła dostającego się z zewnątrz)
* fasada i okna o wysokiej izolacyjności termicznej ograniczające straty energii
* panele fotowoltaiczne wykorzystujące energię słoneczną do produkcji energii elektrycznej
* nowoczesny system klimatyzacji oparty na belkach chłodzących (system, który w przeciwieństwie do systemów tradycyjnych zapewnia w 100% dostęp świeżego powietrza do klimatyzowanych pomieszczeń. Charakteryzuje się on brakiem części ruchomych, czyli wentylatorów, niską emisją hałasu oraz mniejszym zużyciem energii do chłodzenia wykorzystywanej w nim wody)
* wykorzystanie materiałów wykończeniowych z niską zawartością lotnych związków organicznych, a przez to bardziej korzystnych dla zdrowia użytkowników biur
* systemy pozwalające na oszczędzanie zużycia wody pitnej: użycie wody szarej (woda powstała po umyciu rąk lub po kąpieli) do spłukiwania toalet, bezwodne pisuary, wodooszczędne armatura oraz toalety
* wykorzystywanie roślin niewymagających podlewania na otwartych terenach zielonych
* specjalnie wydzielone miejsca parkingowe dla aut niskoemisyjnych oraz
6 punktów zasilania dla pojazdów z napędem elektrycznym
* parking oraz szatnie z prysznicami dla rowerzystów
* użycie surowców produkowanych lokalnie, dzięki czemu możliwe jest ograniczenie oddziaływania ich transportu na środowisko naturalnie
* energooszczędne windy wyposażone w system odzyskiwania energii podczas hamowania.

Skanska Property Poland

Skanska Property Poland jest innowacyjnym deweloperem zielonych budynków biurowych, które tworzą przyjazne środowisko dla rozwoju biznesu. Firma działa w Polsce od 1997 roku. Jest częścią Grupy Skanska, światowego lidera w zakresie budownictwa i projektów deweloperskich. Projekty Skanska Property Poland to najwyższej jakości powierzchnie biurowe w doskonałych lokalizacjach, które zapewniają sukces i zadowolenie najemców. Zrealizowane inwestycje firmy to między innymi pierwsze w Polsce biurowce wyróżnione certyfikatem EU GreenBuilding: Deloitte House i Marynarska Point w Warszawie oraz Grunwaldzki Center we Wrocławiu. Wszystkie inwestycje biurowe Skanska Property Poland są poddawane certyfikacji zarówno
 w systemie LEED, który gwarantuje ich zgodność z zasadami zrównoważonego budownictwa, optymalne zużycie energii oraz przyjazne środowisko pracy, a także w systemie EU GreenBuilding.

Grupa Skanska

Skanska jest jednym z wiodących, międzynarodowych przedsiębiorstw z branży budownictwa i inżynierii. Posiada doświadczenie w budowie i rozwoju projektów komercyjnych, mieszkaniowych, infrastrukturalnych oraz projektów z zakresu partnerstwa publiczno-prywatnego. Czerpiąc z globalnej wiedzy w zakresie zielonego budownictwa, Skanska pragnie być głównym partnerem przy realizacji zrównoważonych inwestycji. Grupa zatrudnia obecnie 52 000 pracowników w wybranych krajach w Europie, Stanach Zjednoczonych i Ameryce Łacińskiej. Jej siedziba mieści się w Sztokholmie w Szwecji. Firma jest notowana na Sztokholmskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Wartość przychodów firmy Skanska w 2010 roku wyniosła 122 miliardy koron szwedzkich (13,6 miliarda euro).