Pierwszy zakład w połanieckiej strefie inwestycyjnej

Press release 10.11.2015 14:35 CET

Skanska zakończyła budowę pierwszego zakładu w Strefie Inwestycyjnej B Miasta i Gminy Połaniec. Obiekt powstał na zlecenie firmy Premix. W nowo wybudowanym zakładzie prowadzona będzie produkcja mieszanek suchych i mokrych przeznaczonych dla budownictwa.

Zakład Produkcyjny Premix w Połańcu

Budowa trwała od września 2014 r. W ostatnim tygodniu października Skanska podpisała protokół odbioru końcowego i tym samym zakończyła realizację inwestycji. Wartość prac wyniosła blisko 6,4 mln zł netto.

- W ramach przedsięwzięcia wybudowaliśmy halę produkcyjno-magazynową w technologii konstrukcji żelbetowej oraz dwukondygnacyjny budynek administracyjno -socjalny w technologii żelbetowo-murowanej wraz z niezbędnymi instalacjami wewnętrznymi – komentuje Marek Kozub, Kierownik Budowy, Skanska.

Kontrakt objał również zagospodarowanie terenu. – Wykonaliśmy nową drogę wewnętrzną, place, parkingi, chodniki, tereny zielone i ogrodzenie – wymienia Kierownik Budowy.

Łączna powierzchnia zabudowy obiektu to 1587 m kw. Kubatura hali wynosi 12 859 m sześc., zaś części socjalno-biurowej 3 092 m sześc.

Lokalna współpraca
Warto też podkreślić, że przy realizacji kontraktu współpracowaliśmy z lokalnymi firmami - mówi Piotr Półtorak, Menedżer Projektu, Skanska. - To jest również ich wielki sukces – dodaje.

Teren inwestycji znajduje się w Strefie Inwestycyjnej B Miasta i Gminy Połaniec,
przy drodze wojewódzkiej nr 764 Kielce – Połaniec oraz drodze krajowej nr 79 Sandomierz - Kraków.

Firma Premix
Firma Premix produkuje materiały tworzące kompleksowy system naprawczy
i zabezpieczający przed korozją betonu, czyli produkty do naprawy zniszczonego i skorodowanego żelbetu, powłoki i impregnaty chroniące beton przed korozją, warstwy izolacyjno – nawierzchniowe.

Skanska w regionie
Skanska jest wykonawcą wielu obiektów kubaturowych i drogowych na terenie województwa świętokrzyskiego.

W ostatnim czasie spółka oddała do użytku „Skye Inc” Inkubator Technologiczny KPT, nowoczesne laboratorium IBDiM w Kielcach, pętlę autobusową na kieleckiej Bukówce, wiadukt nad CMK we Włoszczowie, most w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz Płaczkowie, oczyszczalnię ścieków w Jędrzejowie, a także zmodernizowała linię kolejową nr 8 na odcinku Skarżysko-Kamienna – Kielce.