High Five dla Krakowa – projekt biurowy Skanska daje nowy impuls pozytywnej energii dla miasta

Press release 18.03.2016 09:00 CET

W samym sercu Krakowa firma Skanska rozpoczyna budowę projektu biurowego, który da potężny zastrzyk energii dla rozwoju miasta. High Five ożywi niezagospodarowany do tej pory obszar obok Dworca Głównego. Będzie to kompleks pięciu budynków, otwarty na miasto i lokalną społeczność. W przestrzeni między budynkami powstanie zielony skwer, do aranżacji którego zaproszeni zostaną lokalni artyści i studenci. Powstaną na nim zróżnicowane, funkcjonalne strefy. W każdej w nich znajdą się miejsca stworzone z myślą o osobach aktywnych, poszukujących pozytywnej energii - zarówno pracownikach kompleksu, jak i mieszkańcach miasta.

High Five, Kraków

High Five przy ul. Pawiej będzie miejscem, które stworzy nową jakość tkanki miejskiej w Krakowie. Powstanie tu ogólnodostępny plac, przyjazny i wygodny dla osób, które będą chciały odpocząć w trakcie pracy lub spotkać się ze znajomymi po godzinach. Główną ideą przy projektowaniu kompleksu było zapewnienie komfortowej przestrzeni miejskiej miedzy budynkami i wokół nich, zgodnie z popularną na świecie ideą placemakingu, czyli tworzenia otwartych i funkcjonalnych miejsc. Przy High Five powstanie mała architektura, a także zaaranżowana zostanie zielona przestrzeń, podzielona na kilka stref.

„Naszym głównym założeniem było przywrócenie tego niezagospodarowanego terenu miastu. Chcemy osiągnąć ten cel tworząc w tym szczególnym miejscu niebanalną architekturę, dopasowaną do charakteru Krakowa. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom i otwartemu podejściu do placemakingu, zapewnimy projekt oferujący komfortowe miejsce do pracy, a z drugiej strony, dużą wartość dodaną dla wszystkich, którzy będą chcieli zatrzymać się w zaaranżowanych przez nas przestrzeniach. Jestem pewny, że nasz projekt dostarczy potężną dawkę energii dla rozwoju miasta. Stąd jego nazwa - ‘High Five’ - nawiązująca do przybijania piątki. Gest zwycięstwa i radości dedykujemy firmom, które wiążą swoją przyszłość ze stolicą Małopolski oraz wszystkim mieszkańcom, szczególnie ludziom młodym, dynamicznym, którzy będą tu pracować i współtworzyć współczesny klimat Krakowa, w zgodzie z jego pięknymi tradycjami”, mówi Arkadiusz Rudzki, dyrektor zarządzający Skanska Property Poland.

Każdy z pięciu budynków będzie się wyróżniał dedykowanym symbolem energii: różnorodności, kreacji, miasta, szczęścia oraz innowacji. Wszystkie razem złożą się na kompleks High Five.

„Kompleks High Five będzie architektoniczną bramą do serca Krakowa, miejscem oznaczającym ścisłe centrum miasta. Projekt koresponduje z najbliższym otoczeniem, jak gmach Politechniki Krakowskiej oraz klinkierową elewacją sąsiednich budynków. Szlachetność materiałów fasady i ich lawowanie kolorystyczne wpisze się w historyczny kontekst centrum. Urbanistyczna realizacja będzie stanowiła otwartą, zapraszającą przestrzeń, urozmaiconą placami i pasażami przyjaznymi dla przechodniów. Wzdłuż pierzei ulicy Pawiej powstanie zadaszony pasaż, przy którym zlokalizowane zostaną m.in. restauracje, kawiarnie, miejsca do wypoczynku i spędzania wolnego czasu. High Five wypełni swoją estetyką i otwartością na mieszkańców ten fragment miasta, do którego krakowianie z pewnością chętnie wrócą”, mówi Piotr Nawara, prezes nsMoonStudio.

Łącznie projekt będzie składał się z pięciu biurowców i po ukończeniu zaoferuje najemcom 70 000 mkw. powierzchni najmu, czyli mniej więcej tyle, ile dziesięć boisk piłkarskich. Ze względu na doskonałą lokalizację w pobliżu dworca Kraków Główny, przystanków komunikacji miejskiej i ścieżek rowerowych, High Five będzie najlepiej skomunikowaną inwestycją biurową w Krakowie. Osoby korzystające z budynku w godzinach pracy będą mogły dojechać do niego pociągiem, autobusem, rowerem, tramwajem, a nawet samochodem elektrycznym. Do dyspozycji najemców zostanie dedykowany concierge, który pomoże w załatwieniu prostych spraw prywatnych w godzinach pracy. Docelowo kompleks zostanie przystosowany do potrzeb ok. 7 tysięcy osób.

High Five: kluczowe fakty i liczby

• Całkowita powierzchnia najmu kompleksu: ok. 70 000 mkw. GLA
  • Powierzchnia najmu I etapu (budynek D i E): ok. 23 500 mkw. GLA
  • Planowany termin oddania do użytku I etapu: IV kwartał 2017 r.
  • W pierwszym etapie wybudowane zostaną dwa budynki, zlokalizowane między Hotelem Ibis a Galerią Krakowską.
  • Pierwszy etap kompleksu dostarczy 175 miejsc parkingowych
  • Budynki I etapu będą składały się z sześciu kondygnacji naziemnych. Garaż w budynku D będzie znajdował się na parterze oraz na jedynej kondygnacji podziemnej, natomiast w budynku E na cele garażu będą zagospodarowane dwie kondygnacje podziemne.
  • Certyfikacja: LEED Gold
  • Generalnym wykonawcą budynku jest firma Skanska S.A. Autorem projektu architektonicznego jest pracownia NS Moon Studio. Za komercjalizację biurowca odpowiada Skanska Property Poland.