Dzieci z gminy Chocianów zyskają nowoczesne przedszkole

Press release 02.06.2016 15:42 CET

Sześć oddziałów przedszkolnych rozmieszczonych na dwóch piętrach, przyjazne przestrzenie wyposażone w odpowiednie materiały edukacje, atrakcyjny plac zabaw ze zjeżdżalnią czy przeplotnią – już wkrótce ponad 100 dzieci z Chocianowa przekroczy próg nowoczesnego przedszkola. Inwestycję, na zlecenie Gminy Chocianów, wykonuje firma Skanska. Wartość realizowanych przez wykonawcę robót wyniesie ok. 3,9 mln zł netto.

Elewacja frontowa. Kolorystyka elewacji przełamana balustradami z kolorowego szkła, które dodatkowo zapewnią w salach dydaktycznych grę światła i koloru.

Projekt przedszkola wykonany przez pracownię „Archiprojekt” w Lubinie; Architekt Prowadzący: mgr inż. arch. Włodzimierz Banaś, Asystent Architekta: mgr inż. arch. Monika Ślusarczyk.

W Chocianowie przy ul. Środkowej powstaje nowoczesne przedszkole. - Zakończyliśmy już prace ziemne, obecnie wykonujemy roboty murowe parteru oraz instalacyjne. Finał prac budowlanych przewidziany jest na koniec października - mówi Agnieszka Brandenburg, Kierownik Budowy, Skanska.

6 sal dydaktycznych
Na parterze przedszkola znajdą się 3 sale dydaktyczne, sala zabaw, pomieszczenie biurowe i kuchnia wraz z zapleczem technologicznym. Kolejne 3 sale dydaktyczne zostaną zlokalizowane na piętrze. Znajdzie się tu również wielofunkcyjna sala gimnastyczna, pomieszczenia magazynowe, biurowe, techniczne. Każda sala dla dzieci będzie wyposażona w odrębne zaplecze sanitarne.
Dla rodziców przywożących i odbierających dzieci z przedszkola powstanie obszerny wiatrołap pozwalający na swobodne minięcie się wózków, a także funkcjonalna szatnia.

Bez barier architektonicznych
Przedszkole zostanie przystosowane do korzystania przez osoby niepełnosprawne. W obiekcie nie będzie barier architektonicznych w postaci progów, zamontowana zostanie też ośmioosobowa winda, na każdej kondygnacji powstanie ogólnodostępna toaleta, a przed budynkiem - odpowiednie miejsca parkingowe.

Bezpieczna zabawa
Ulubionym miejscem najmłodszych jest najczęściej plac zabaw. I takie miejsce znajdzie się też przy powstającym przedszkolu. Na przedszkolaków będą czekały: zjeżdżalnia, przeplotnia, liny, podesty, ścianki wspinaczkowe i wieże. Wszystkie elementy będą posiadać niezbędne atesty, które zapewnią najmłodszym bezpieczeństwo podczas zabawy. Dodatkowo nawierzchnia placu zostanie pokryta bezpieczną warstwą ze specjalnych płyt gumowych. Zabawa zapowiada się ciekawa, a przede wszystkim bezpieczna!

Energooszczędny budynek
Energooszczędność to dziś nie tylko trend, lecz coraz częściej także standard. - Realizowane przez nas przedszkole zostanie wyposażone w stolarkę okienną i drzwiową zachowującą odpowiedni współczynnik przenikania ciepła – mówi Agnieszka Brandenburg, Kierownik Budowy, Skanska. Dzięki temu budynek będzie jeszcze bardziej energooszczędny. Dodatkowo w salach zamontujemy duże okna, które zagwarantują odpowiednie nasłonecznienie.

Projekt przewiduje rozwiązania, które wpłyną na mniejsze zużycie energii - odpowiednie ocieplenie elewacji, dachu i fundamentów, izolację termiczną w posadzkach oraz podgrzewanie podłogowe. – Projekt przedszkola zakłada także możliwość zastosowania w przyszłości podłączenia ogniw fotowoltaicznych - dodaje Agnieszka Brandenburg.

Budowanie dla najmłodszych
- Dla nas to duża radość budować dla dzieci – mówi Jarosław Jaś, Menadżer Projektu, Skanska. - W murach wzniesionych przez nas maluchy będą czynić pierwsze kroki edukacyjne. W zakresie naszego kontraktu jest nie tylko wznieść mury, ale także je wyposażyć. Do nowo powstałego obiektu dostarczymy regały, szafy, stoliki, krzesełka, leżaki, śpiworki, a także zabawki edukacyjne rozwijające różne umiejętności. Wszystkie elementy będą dostosowane do wieku dzieci. Jesteśmy przekonani, że atrakcyjne przestrzenie nowego przedszkola będą oferować najmłodszym bezpieczeństwo i komfort nauki. Budujemy obiekt, który dla wielu dzieci będzie pierwszym przystankiem na drodze edukacji - to daje satysfakcję - puentuje Jarosław Jaś.