Leszno – wkrótce nowa fabryka i nowe miejsca pracy

Press release 04.11.2016 10:47 CET

Elektrycy, mechanicy, mechatronicy, programiści i magazynierzy. Dla takich właśnie specjalistów wkrótce powstaną nowe miejsca pracy. Wczoraj wmurowano kamień węgielny pod budowę fabryki VMI w Lesznie. Zakład produkcyjny powstaje w Inwestycyjnej Strefie I.D.E.A. Będzie zatrudniał niemal 400 osób. Realizację na zlecenie spółki VMI Poland prowadzi  firma Skanska.

fot.

Inwestycja z potencjałem i dla ludzi
Spółka VMI Poland jest częścią holenderskiej grupy VMI Group zajmującej się produkcją, sprzedażą i obsługą maszyn służących do produkcji opon, gumy, puszek i produktów kosmetycznych.

W Lesznie powstanie fabryka produkująca maszyny do przemysłu oponiarskiego. Zakład będzie pełnił funkcję produkcyjną, magazynową i socjalno-biurową.

– To dla mnie wielka satysfakcja, że powstaje jedna z największych i najnowocześniejszych firm w naszym mieście. Leszczyńska strefa I.D.E.A. wzbogaci się o poważnego inwestora, a w biznesowy świat pójdzie wiadomość, że jako Miasto Leszno jesteśmy skutecznym i wiarygodnym partnerem dla dużego biznesu – mówi Łukasz Borowiak, Prezydent Miasta Leszna. – Nie ma rozwoju bez dobrej współpracy przedsiębiorców i władzy publicznej. Tworząc sprzyjające warunki dla inwestorów, myśląc elastycznie i nowocześnie o samorządowej ofercie inwestycyjnej, działamy wspólnie z nim dla dobra mieszkańców, potencjalnych pracowników i kooperantów – dodaje Łukasz Borowiak.

O fabryce
Powstająca w Lesznie fabryka VMI będzie składać się z trzech budynków. Dwukondygnacyjnego obiektu nr 1a z dwoma pomieszczeniami produkcyjnymi, magazynem wysokiego składowana oraz częścią socjalno-biurową. W części socjalno-biurowej znajdą się m. in. cztery biura, dwie sale konferencyjne, pomieszczenie pierwszej pomocy dla kobiet, archiwum, serwerownia, pomieszczenia gospodarcze, jadalnia dla 60 osób oraz siedem zespołów pomieszczeń higieniczno-sanitarnych. Dwukondygnacyjny budynek nr 2 będzie przeznaczony głównie na produkcję. Dodatkowo na parterze znajdą się pomieszczenia techniczne: kotłownia, serwerownia i stacja transformatorowa. Produkcja jest planowana także w  jednokondygnacyjnym budynku 3a. W przyszłości przewidywana jest rozbudowa zakładu o kolejne dwie części – hale jednokondygnacyjne nr 3b i 3c.

– Z początkiem listopada przystąpiliśmy do robot ziemnych – mówi Ryszard Andrzejewski, kierownik budowy, Skanska. – Do końca roku planujemy zacząć montaż żelbetowej konstrukcji prefabrykowanej. Czekają nas też roboty drogowe, takie jak parkingi, drogi, chodniki z kostki oraz droga pożarowa z tłucznia. Naszym celem w tym momencie jest przede wszystkim zakończenie robót  fundamentowych przed nadejściem mrozów – podkreśla Ryszard Andrzejewski.

Idea, która łączy
Leszno od kilku już lat inwestuje w przygotowanie i rozwój terenów inwestycyjnych należących do Strefy Inwestycyjnej I.D.E.A. Obejmuje ona obszar 158 hektarów, na których działają firmy lokalne oraz te z kapitałem zagranicznym. Od 2011 roku tereny zakupiło czternastu przedsiębiorców. Teraz czas na holenderskiego inwestora.

– Mimo że projekt nie odbiega od innych hal budowanych w Lesznie, posiada jednak pewne rozwiązania, które umożliwią swobodne kształtowanie przestrzeni wewnętrznej – mówi Marcin Rzepka, menadżer projektu, Skanska. – Są to rozwiązania konstrukcyjne tj. posadzka na jednym poziomie oraz ściany wewnętrzne lekkie umożliwiające ewentualne przeniesienie lub demontaż. Ponadto, obiekt będzie charakteryzował się dużymi możliwościami zmiany profilu produkcji – dodaje Marcin Rzepka.

W najbardziej intensywnym okresie na budowie będzie pracowało ok. 120-150 osób. Przy realizacji inwestycji Skanska będzie współpracowała z lokalnymi podwykonawcami i dostawcami. Sfinalizowanie  prac planowane jest na koniec czerwca 2017 roku. Fabryka VMI to druga inwestycja realizowana przez Skanska  na terenie Inwestycyjnej Strefie I.D.E.A. Pierwsza to zakład produkcyjny firmy IMOLA.