Skanska w Polsce
c

Nowy gmach sądu w Wałbrzychu

Press release 04.01.2017 11:00 CET

Rozbudowana strefa dla interesantów, nowe sale rozpraw i nowoczesna sala konferencyjna. Sąd Rejonowy w Wałbrzychu zyskał nowe oblicze. Do dwóch istniejących budynków sądu przy ulicy Słowackiego dobudowano nowy, pięciokondygnacyjny obiekt zlokalizowany przy ulicy Barlickiego. Inwestycję, na zlecenie Sądu Okręgowego w Świdnicy, zrealizowała Skanska.

Sąd Wałbrzych

Oddanie do użytku nowego obiektu sądu, przyczyni się przede wszystkim do skrócenia czasu oczekiwania na rozprawę oraz poprawi warunki pracy sądu.
– Rozbudowa sądu pozwoli na poprawę warunków pracy, ze względu na zagospodarowanie na nowo pomieszczeń w budynku przy ulicy Słowackiego – mówi Prezes Sądu Rejonowego w Wałbrzychu, Aleksandra Abramowska-Podlińska. – Poprzez likwidację sal rozpraw zwiększy się powierzchnia sekretariatów. Jednocześnie zespoły kuratorskie, które obecnie z uwagi na braki lokalowe znajdują się poza budynkiem sądu, zostaną przeniesione do budynków przy ulicy Słowackiego – dodaje Aleksandra Abramowska-Podlińska.

Nowocześnie i funkcjonalnie
Nowy pięciokondygnacyjny budynek sądu w Wałbrzychu zlokalizowany jest przy ulicy Barlickiego i przylega bezpośrednio do istniejącego gmachu przy ulicy Słowackiego. Na parterze znajduje się strefa dla petentów: biuro informacji, biuro podawcze i księgi wieczyste. Na pozostałych piętrach jest 12 nowoczesnych sal rozpraw oraz sala konferencyjna, której do tej pory sąd nie posiadał. Ostatnie piętro to wydzielona strefa z gabinetami dla sędziów, zamknięta dla osób nieupoważnionych. W części podziemnej znajdzie się archiwum ksiąg wieczystych. Wszystkie piętra połączone są przeszkloną windą, wokół której zlokalizowane są schody.

Kompleksowe wykonanie
– W ramach inwestycji wybudowaliśmy również parking dla sędziów i pracowników o powierzchni około 200 m2 – mówi Marcin Waldowski, kierownik robót, Skanska. – Wykonaliśmy nowe chodniki oraz przebudowaliśmy teren znajdujący się bezpośrednio przed budynkiem, a także zagospodarowaliśmy tereny zielone na działce inwestora. Prace częściowo obejmowały istniejący obiekt, jednak nasze prace nie zakłócały w żaden sposób funkcjonowania sądu – zapewnia Marcin Waldowski.   

Parametry nowego budynku:
- powierzchnia całkowita: ok. 3 150 m2
- wysokość: ok. 21 m
- powierzchnia podziemnego archiwum: ok. 170 m2
- liczba kondygnacji nadziemnych: 5
- liczba kondygnacji podziemnych: 1