Skanska w Polsce

Jaśminowy Mokotów wyrasta na Skarpie Warszawskiej

Press release 08.03.2017 08:00 CET

Na warszawskim osiedlu Jaśminowy Mokotów widać już fundamenty pierwszych budynków. Właśnie trwają prace zbrojeniowe. W niespełna dwa miesiące od uruchomienia inwestycji Skanska Residential Development Poland sprzedała 25 proc. mieszkań. Zakończenie I etapu osiedla planowane jest na połowę 2018 roku. W ramach projektu Skanska otrzymała także pozwolenie na budowę parku z jeziorem – start robót już niebawem.

fot. Skanska

Pierwszą łopatę na osiedlu Skanska wbiła w styczniu tego roku. Na budowie pracuje obecnie 140 osób, firma wbudowała do tej pory ok. 800 m3 betonu.

- Dla wypełnienia surowych wymagań środowiskowych oraz usprawnienia procesu budowlanego, przed rozpoczęciem robót fundamentowych zastosowaliśmy innowacyjną technologię Trenchmix do wykonania przegrody wodoszczelnej. Dzięki niej możliwe jest wykonanie podziemnych części budynków w bezpieczny i przewidywalny sposób. Następnie na czas prowadzenia robót fundamentowych obniżyliśmy zwierciadło wód podziemnych. Aktualnie kończymy wykopy szerokoprzestrzenne oraz wykonaliśmy płyty fundamentowe trzech pierwszych budynków. Na przełomie marca i kwietnia planujemy zakończyć stan zero i przystąpić do wykonania konstrukcji nadziemnych części budynków – komentuje Rafał Opolski, kierownik budowy, Skanska S.A.

Skanska zainstalowała na budowie trzy najnowocześniejsze żurawie wieżowe wyposażone w system antykolizyjny mający na celu zapewnić bezpieczną i bezawaryjną pracę.

Nowy park z jeziorkiem na Mokotowie
W ramach budowy Jaśminowego Mokotowa Skanska wybuduje w sąsiedztwie inwestycji również park z jeziorkiem. Spółka otrzymała już pozwolenie na budowę tej części inwestycji, pierwsze prace rozpoczną się już niebawem. W parku pojawią się takie elementy rekreacyjne, jak m.in. plac zabaw. Jeziorko z kładką, które powstanie w ramach tej inwestycji będzie miało długość ok. 120m oraz szerokość 15-20m. Będzie to przestrzeń publiczna, którą Skanska po wykonaniu przekaże w ręce miasta.

Płotki herpetologiczne w trosce o najmniejsze zwierzęta
Cała inwestycja wraz z otaczającą ją infrastrukturą jest projektowana i realizowana ze szczególnym uwzględnieniem kwestii środowiskowych. Już na etapie budowy Skanska zapewni stały monitoring fauny i flory. W trosce o małe zwierzęta spółka planuje montaż dodatkowych płotków herpetologicznych, uniemożliwiających im dostanie się na teren budowy. Płotki takie są pochylone w kierunku zewnętrznym do placu budowy, co utrudnia przedostanie się małym zwierzętom na teren inwestycji, ale ułatwia wyjście, jeśli już na nim się znajdą.

- Skład gatunkowy projektowanej zieleni wzbogacimy o gatunki roślin żywicielskich dla ptaków. Zastosujemy nasadzenia roślinności w formie pasów i enklaw, zakrzewień i zadrzewień, stanowiącej miejsce schronienia i rozrodu oraz przyczyniającej się do zachowania i odtworzenia korytarzy migracji zwierząt – mówi Monika Melaniuk, lider projektu, Skanska Residential Development Poland.

Nowe miasto w rejonie Skoczni
Jaśminowy Mokotów to osiedle, które stanowić będzie kompletny fragment nowoczesnego miasta. Oprócz budynków, Skanska wykona dookoła od podstaw nową infrastrukturę podziemną oraz nadziemną. Dzięki temu przyszli mieszkańcy b��dą mogli się cieszyć nowoczesnymi rozwiązaniami architektonicznymi i technicznymi takimi jak m.in. stanowiska do ładowania samochodów elektrycznych.

Zakończenie pierwszego etapu inwestycji przewidziane jest na połowę 2018 roku. W tym czasie powstanie 6 dwupiętrowych budynków i łącznie 108 mieszkań o zróżnicowanym metrażu – od kawalerek z aneksem kuchennym o powierzchni 40 mkw., do pięciopokojowych apartamentów mierzących 117 mkw. W kolejnych etapach inwestycji powstaną budynki wielorodzinne, wille miejskie, domki jednorodzinne i szeregowe. Osiedle w rejonie ul. Jaśminowej to trzecia inwestycja mieszkaniowa w portfolio Skanska Residential Development Poland. Inwestycja będzie jednoczesnie drugim obiektem mieszkalnym w Polsce certyfikowanym w systemie BREEAM. Oznacza to między innymi, że poszczególne etapy budowy są weryfikowane pod kątem jakości przez zespół niezależnych ekspertów ds. zielonego budownictwa.

Za inwestycję Jaśminowy Mokotów odpowiada mieszkaniowa spółka z Grupy Skanska – Skanska Residential Development Poland, generalnym wykonawcą jest Skanska S.A., zaś projekt wykonał polski oddział pracowni architektonicznej Rolfe Judd.

Więcej informacji na temat inwestycji na stronie: www.jasminowymokotow.pl