Skanska w Polsce
c

The British School - nowe miejsce do nauki i działań twórczych w Warszawie

Press release 25.04.2017 10:00 CET

Nowoczesne sale lekcyjne, strefy cichej nauki i wypoczynku, pomieszczenia do organizowania koncertów i wystaw oraz laboratoria – w takich warunkach nauka to przyjemność. Od kilku miesięcy przekonują się o tym uczniowie IB College – nowo wybudowanego przez Skanska obiektu w głównym kampusie międzynarodowej, anglojęzycznej szkoły The British School przy ulicy Limanowskiego 15 na warszawskiej Sadybie. Rozbudowa była konieczna w związku ze stale rosnącą liczbą uczniów.

fot. The British School

– W nowym budynku prowadzimy dwuletni program Matury Międzynarodowej (International Baccalaureate Diploma Programme IB DP), przeznaczony dla młodzieży w wieku 16-19 lat. Stąd też nazwa obiektu: IB College – mówi Agnieszka Kowalska, marketing manager, The British School, Warsaw. – IB DP jest częścią międzynarodowego programu edukacyjnego International Baccalaureate. Jest to program na poziomie liceum ogólnokształcącego, zakończony egzaminem maturalnym. Dyplom IB DP jest poważany i honorowany przez uczelnie na całym świecie. Językiem wykładowym jest język angielski. W stałej ofercie dla licealistów jako drugi język mamy również francuski, niemiecki i hiszpański na różnych poziomach zaawansowania – dodaje Agnieszka Kowalska.

Elegancja, nowoczesność i barwy brytyjskiej flagi Union Jack
W ramach kontraktu Skanska wykonała roboty budowlane i instalacyjne w oparciu o projekt pracowni projektowej KAPS Architekci.

- Nowy obiekt równoważy zadania edukacji i odpoczynku. Jest nie tylko funkcjonalny, ale też ekonomiczny w eksploatacji dzięki użyciu trwałych materiałów i nowoczesnych instalacji. Stylistyka elewacji z białych płyt fibrobetonowych w połączeniu z dużymi przeszkleniami sprawia wrażenie lekkiej i eleganckiej. Przyjęte założenia powodują, że budynek nie podda się upływowi czasu i będzie stanowił trwały symbol szkoły – mówi architekt Maciej Parysek, KAPS Architekci. - Propozycja dla wnętrz nawiązuje do stylistyki adresowanej do młodzieży, a kreowanej współcześnie przez Apple, Google, czy Facebook. Kolorystyka monochromatyczna, z akcentami odcieni szarości jest tłem dla działań twórczych uczniów - dodaje.

- Niezwykle istotną rolę w budynku odgrywa światło naturalne, również w wewnętrznych holach prowadzących do klas lekcyjnych. W czasie przerwy doskonale sprzyja ono odpoczynkowi i komunikacji. Dodatkowo nisze z kanapami na kondygnacji +1 doświetlane są kominami świetlnymi przebijającymi ostatnią kondygnację. Oświetlenie sztuczne podzielone jest na ogólne - przypominające naturalne oraz na punktowe - służące do akcentowania wybranych elementów wnętrza. Charakterystycznym akcentem przywołującym dziedzictwo szkoły jest klatka schodowa w barwach brytyjskiej flagi Union Jack – wymienia Maciej Parysek.

- Nową placówkę przystosowaliśmy dla osób z niepełnosprawnością. Wejścia do budynku oraz przejścia do wszystkich pomieszczeń nie posiadają progów ani ramp. W środku zbudowaliśmy windę przystosowaną dla osób na wózkach inwalidzkich - mówi Henryk Kurowski, kierownik budowy, Skanska. - W ramach naszych prac zagospodarowaliśmy również teren wokół budynku - postawiliśmy ławki, siedziska i stojaki na rowery. Zadbaliśmy także o odpowiednie ogrodzenie terenu, co podnosi bezpieczeństwo uczniów – podkreśla kierownik budowy.

Smart Boards, IB Learning Centre, Project Rooms
IB College to 4 kondygnacje, na których znajduje się 13 sal lekcyjnych, pracownia komputerowa, dwa w pełni wyposażone laboratoria z zapleczem oraz pracownia artystyczna. Sale lekcyjne są nowocześnie wyposażone m. in. w elektroniczne tablice tzw. „Smart Boards”. Do dyspozycji uczniów są specjalnie wyciszone studia muzyczne oraz przestronna kantyna. Jest też tzw. „IB Learning Centre”, czyli wspólna sala do cotygodniowych spotkań z koordynatorem, indywidualnej nauki, wypoczynku w czasie przerw oraz organizowania oficjalnych wizyt, wystaw i koncertów. Ponadto uczniowie mogą korzystać z oddzielnych sal do samodzielnej nauki lub pracy w małych zespołach, tzw. „Project Rooms”. W przestronnych holach wydzielona została przestrzeń dla relaksu, wystaw i komunikacji.

Obiekt został oddany do użytku w grudniu 2016 r. Budynek przeznaczony jest dla 300 uczniów.

Inwestycja w liczbach
Powierzchnia całkowita: 3 589 m kw.
Powierzchnia użytkowa: 3080 m kw.
Kubatura brutto: 15162 m sześc.

Kontakty

Skontaktuj się z: Anna Strożek, Koordynator ds. Komunikacji