Podwójna okazja do świętowania w Krakowie. Skanska oficjalnie otworzyła Axis i pierwszy fragment Superścieżki

Press release 27.06.2017 15:00 CET

Uroczyste otwarcie budynku biurowego Axis i pierwszego etapu Superścieżki – największego projektu miastotwórczego w Polsce - już za nami. To właśnie w Axis zadomowiła się firma ABB, globalna firma specjalizująca się w technologiach dla energetyki i automatyki, stając się głównym najemcą obiektu. Projekt biurowy, zlokalizowany u zbiegu ważnych krakowskich arterii komunikacyjnych stworzył nową oś administracyjno-biznesową, przy której powstał również wyjątkowy projekt przestrzeni miejskiej. I etap Superścieżki, który Skanska oddała mieszkańcom to nie tylko nowa droga dla rowerzystów, ale przede wszystkim przyjazne miejsce sprzyjające odpoczynkowi, zabawie oraz inicjatywom społecznym.

Axis, Skanska Property Poland

Superścieżka to przykład pierwszej tak szerokiej współpracy w Polsce, w której udział wzięli mieszkańcy, władze miasta, organizacje pozarządowe, architekci i deweloperzy. W pierwszym etapie przedsięwzięcia został zrewitalizowany fragment przestrzeni wokół budynku biurowego Axis oraz Skwer Mariana Eilego. W jego centrum stanęła rzeźba „Wierszownik” zaprojektowana przez Szymona Ruszczewskiego i Aleksandra Rokosza, których projekt wygrał konkurs organizowany przez Skanska. Powstały tutaj także: nowy plac zabaw dla dzieci wykonany z ekologicznych materiałów, fontanna oraz przyjazna mała architektura. Nie zabrakło również zieleni w postaci drzew, krzewów i traw ozdobnych. W projektowaniu terenu pomiędzy Rondem Mogilskim i Grzegórzeckim wzięli udział mieszkańcy w trakcie warsztatów koordynowanych przez Fundację Aktywnych Obywateli im. Józefa Dietla.

- W efekcie spotkań z przedstawicielami firmy Skanska i dyskusji poświęconych powstawaniu budynku biurowego Axis zależało nam na tym, aby budynek realizowanym był z maksymalnym zachowaniem terenów zielonych. Padła więc propozycja rewitalizacji skweru Eilego, będąca ofertą dla okolicznych mieszkańców. Zasugerowaliśmy jednak podjęcia się znacznie szerszego projektu. Kluczowym stało się bowiem ujęcie całej przestrzeni wzdłuż ruchliwej arterii w ramach jednego spójnego projektu tak, aby obszar między rondami Mogilskim i Grzegórzeckim stał się bardziej przyjazny dla mieszkańców i użytkowników. Inicjatywa została przedstawiona wszystkim właścicielom i zarządcom budynków zlokalizowanych na tym odcinku Al. Powstania Warszawskiego, co spotkało się z ich przychylnością – powiedział Tadeusz Trzmiel, wiceprezydent Krakowa ds. Inwestycji Miejskich.

Klimat Superścieżki można poczuć już na otwarciu pierwszego etapu projektu, czemu towarzyszy szereg aktywności zorganizowanych przez Skanska.

- Dziś otwieramy pierwszy etap Superścieżki, wykonany przez firmę Skanska i możemy z dumą powiedzieć, że jest to projekt innowacyjny w skali całego kraju. Sięgając do doświadczeń zagranicznych udało się nam wypracować model współpracy wielostronnej. Jest to niewątpliwy sukces, gdyż dzięki zaangażowaniu podmiotów publicznych i prywatnych zdołaliśmy wypracować wspólny projekt dla całego obszaru, uzyskując szereg decyzji administracyjnych, niezbędnych dla realizacji tego zadania – pointował wiceprezydent Trzmiel.

W trakcie całego dnia można grać w wielkoformatowe gry planszowe, korzystać ze strefy piknikowej, czy wziąć udział w warsztatach z tworzenia domowych zielników. Na dedykowanej tablicy każdy może również napisać swoje skojarzenie z Superścieżką.

- Zaangażowanie w tak unikalny projekt odzwierciedla nasze podejście do budowania z korzyścią dla lokalnej społeczności. Dzisiaj świętowaliśmy podwójnie, otwierając jednocześnie sąsiadujący z Superścieżką budynek biurowy Axis. To dla nas połączenie sukcesów na dwóch różnych polach - z jednej strony angażowania ludzi we wspólne budowanie miasta, z drugiej sukcesu biznesowego – powiedział Arkadiusz Rudzki, dyrektor zarządzający Skanska Property Poland.

Oferujący 20 tys. mkw. elastycznej przestrzeni biurowej Axis na długo przed oddaniem do użytku zyskał głównego najemcę ABB. Dzięki odpowiednio wcześnie rozpoczętej współpracy budynek został już na etapie projektowania dostosowany do potrzeb globalnego lidera technologii energetyki i automatyki.

- Cieszę się, że firma Skanska, podobnie jak i ABB, przykłada szczególną wagę do rozwiązań innowacyjnych i ograniczających negatywny wpływ na środowisko. W budynku biurowym Axis zainstalowano inteligentne systemy zasilania i automatyki budynków naszej firmy. Dodajmy do tego infrastrukturę na najwyższym poziomie i pracę w komfortowych warunkach, w przestrzeni zaaranżowanej zgodnie z naszą strategią Workplace 2020 – to wszystko sprzyja rozwojowi talentów i konsolidacji zespołów, które odegrają kluczową rolę w globalnym rozwoju naszej organizacji. Dlatego też uważam, że zlokalizowanie Globalnego Centrum Usług Wspólnych ABB właśnie tutaj, było bardzo dobrą decyzją – powiedział Paweł Łojszczyk, dyrektor zarządzający ABB w Polsce.

Sukces budynku potwierdza również jego szybka sprzedaż funduszowi Niam. Do portfolio inwestora Axis trafiło w pakiecie z trzema innymi obiektami biurowymi Skanska znajdującymi się na rynkach regionalnych.

- Niam przepełnia duma i satysfakcja, że to my jesteśmy właścicielem Axis, który naszym zdaniem jest budynkiem najwyższej światowej jakości i zlokalizowanym w tak pięknym i dynamicznie rozwijającym się mieście, jakim jest Kraków. Skanska wykonała świetną pracę, tworząc Axis i chcielibyśmy podziękować za naszą owocną współpracę przy tym projekcie. Fakt, że ten budynek posiada zielony certyfikat, jest dla bardzo niezwykle istotny, ponieważ kwestie ochrony środowiska i zrównoważonego budownictwa są dla nas bardzo ważne. Dlatego też otwarcie pobliskiej Superścieżki odebraliśmy jako bonus, z którego bardzo się cieszymy. Na zakończenie, chcielibyśmy powitać ABB i pozostałych najemców naszego biurowca Axis. Nie mamy wątpliwości, że praca w tym miejscu będzie czymś wyjątkowym – powiedział Erik Rydström, przedstawiciel funduszu Niam.

Axis to drugi budynek biurowy, po Kapelance 42 zrealizowany przez Skanska Property Poland w Krakowie. Liczący 9 kondygnacji naziemnych i 3 podziemne obiekt został zaprojektowany w estetyce skandynawskiej architektury. Pracownicy znajdą tutaj także szatnie z prysznicami dla rowerzystów oraz punkty do ładowania aut elektrycznych. W ogólnodostępnym hallu budynku nie zabrakło również kawiarni i punktów usługowych.

Axis: kluczowe fakty i liczby

• Całkowita powierzchnia najmu kompleksu: 20 000 mkw. GLA
  • Budynek dostarczył 174 miejsc parkingowych oraz 102 miejsc dla rowerzystów.
  • Certyfikacja: LEED Platinum
  • Generalnym wykonawcą budynku jest firma Skanska S.A.
  • Autorem projektu architektonicznego jest pracownia Artur Jasiński i Wspólnicy Biuro Architektoniczne.
  • Za komercjalizację biurowca odpowiada Skanska Property Poland.