Skanska sprzedaje pierwszy budynek projektu Generation Park

Press release 28.11.2017 08:30 CET

Skanska sprzedała pierwszy budynek warszawskiego kompleksu biurowego Generation Park. Nieruchomość została zakupiona przez HANSAINVEST Real Assets GmbH – jedną z największych firm inwestycyjnych w Niemczech. To druga transakcja funduszu w Polsce i druga z biurową spółką Skanska.

Generation Park, Skanska Property Poland

Pierwszy z trzech budynków kompleksu Generation Park to ok. 21 tys. mkw. powierzchni biurowej, która została oddany do użytku w listopadzie bieżącego roku. Już w grudniu przeprowadzkę rozpocznie zespół Citi Service Center Poland, który zajmie w sumie niemal 19 000 mkw., tworząc w Warszawie jedno z największych centrów usług wspólnych Citi na świecie. Generation Park zlokalizowany jest w nowej dzielnicy biznesowej Warszawy, przy Rondzie Daszyńskiego, w pobliżu linii metra. Projekt będzie certyfikowany w systemie LEED na najwyższym, platynowym poziomie. Pierwszy budynek warszawskiego kompleksu to drugi zakup funduszu zarządzanego przez HANSAINVEST w ciągu ostatniego roku w Polsce. W grudniu 2016 roku fundusz zakończył transakcję kupna Atrium 2, swoją pierwszą na rynku biurowym w Polsce.

- Zgodnie z planem, rozszerzamy nasze portfolio nieruchomościowe w Polsce. Generation Park X to nieruchomość, która jest idealnym dopełnieniem naszej strategii inwestycyjnej. Niezmiennie obserwujemy też popyt na wysokiej jakości przestrzenie biurowe w stolicy kraju – mówi Nicholas Brinckmann, Dyrektor Zarządzający i Rzecznik HANSAINVEST Real Assets. Wysokości czynszów na polskim rynku odpowiadają tym występuj��cym w większych miastach niemieckich, wykazując przy tym wyższe stopy kapitalizacji. Zakupiona nieruchomość została zaprojektowana w zrównoważony sposób, jest dobrze skomunikowana z transportem publicznym i jednocześnie wysoce skomercjalizowana - dodaje.

- Oddajemy w bardzo dobre ręce znakomity budynek, wynajęty niemal w całości przez globalną firmę. Nasza druga transakcja z HANSAINVEST potwierdza, że dostarczamy najwyższej jakości projekty biurowe, a nasi partnerzy po raz kolejny obdarzyli nas wysokim zaufaniem. Ta współpraca pokazuje, że Warszawa i Polska są w stanie konkurować o inwestorów, którzy do tej pory w pierwszej kolejności patrzyli na dojrzałe rynki zachodnioeuropejskie – mówi Arkadiusz Rudzki, dyrektor zarządzający Skanska Property Poland.

Generation Park będzie największą inwestycją biurową Skanska w Warszawie. Kompleks będzie składać się z trzech budynków biurowych o całkowitej powierzchni najmu sięgającej 84 tys. mkw. Najwyższym z budynków projektu będzie 140-metrowa wieża (180 metrów wraz z iglicą). Budynki będą certyfikowane niezależnie od siebie w systemie LEED na poziomie Platinum oraz otrzymają certyfikat „Obiekt bez Barier”.

W trakcie transakcji sprzedaży HANSAINVEST Real Assets doradzała firma MF Capital, z kolei Colliers International i Cushman & Wakefield wspomagały Skanska. Doradcami prawnymi w trakcie transakcji były firmy Greenberg Traurig - po stronie nabywcy - oraz Dentons - po stronie sprzedającego.

Generation Park: kluczowe fakty i liczby

• Całkowita powierzchnia najmu kompleksu: 84 000 mkw. (X: 21 000 mkw., Y: 44 000 mkw., Z: 19 000 mkw.);
  • Budynek X: 10 kondygnacji naziemnych, 2 podziemne, budynek Y: 34, budynek Z:14;
  • Liczba miejsc parkingowych w całym kompleksie: 600 + 370 dla rowerów;
  • Projekt otrzyma certyfikat LEED na poziomie Platinum;

• Generalnym wykonawcą budynku jest firma Skanska S.A.;
  • Autorem projektu architektonicznego jest pracownia JEMS Architekci.