Amway nowym najemcą krakowskiego High5ive

Press release 13.06.2018 11:45 CET

Firma Amway, jedna z największych na świecie firm sektora sprzedaży bezpośredniej, wynajęła ponad 4 400 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej w budowanym przez Skanska kompleksie High5ive. W transakcji najemcę reprezentowała firma doradcza Colliers International. Amway planuje tam skonsolidować swoje Centrum Usług Biznesowych dla Regionu Europejskiego i Rosji.

High5ive, Kraków, Skanska Property Poland

- Amway Business Center istnieje w Krakowie od 8 lat. W związku z dynamicznym wzrostem poszukiwał powierzchni, na której wszyscy pracownicy wspomagający Przedsiębiorców Amway mogliby pracować razem. W nowoczesnym biurze w sercu Krakowa pracować będą specjaliści wspierający sprzedaż, marketing, technologie i finanse – mówi Wojciech Karpiński, dyrektor Amway Business Services Center.

Amway zajmie jedno piętro największego budynku w ramach kompleksu High5ive. Biurowiec będzie oddany do użytkowania w I kwartale 2020 r. To kolejna firma, po ABB, PwC, Business Link, Ocado Technology i Symphony, która przy ul. Pawiej stworzy swoją nową powierzchnię biurową.

- Niedawno rozpoczęliśmy budowę czwartego budynku realizowanego w ramach High5ive, a już możemy ogłosić pierwszego najemcę. Firma Amway obdarzyła nas dużym zaufaniem decydując się na nowe biuro na tak wczesnym etapie inwestycji – mówi Monika Tkacz, menadżer ds. wynajmu w spółce biurowej Skanska. – Przykład High5ive pokazuje, że znane na świecie firmy rozwijają się w stolicy Małopolski i wciąż oczekują na najwyższej jakości przestrzeń biurową. Nasz projekt jest najlepiej skomunikowaną inwestycją w Krakowie - można do niej dotrzeć każdym dostępnym w mieście środkiem transportu, m.in. pociągiem, autobusem, tramwajem, czy rowerem. - dodaje Monika Tkacz.

- Duża podaż budynków biurowych planowana na ten rok i w kolejnych latach daje wiele ciekawych możliwości dla najemców, szczególnie tych rozważających relokację z wyprzedzeniem. W centrum Krakowa buduje się rekordowa, jak dotąd, ilość nowoczesnej powierzchni - ponad 80 tys. mkw. -  co jest odpowiedzią deweloperów na potrzeby najemców szukających prestiżowej lokalizacji i wysokiej jakości nieruchomości – mówi Anna Galicka-Bieda, partner w Colliers International, dyrektor regionalny w Krakowie.

Skanska realizuje High5ive w samym centrum Krakowa, przy ul. Pawiej. Ambicją inwestora jest stworzenie parku biurowego z wyznaczonymi strefami do pracy coworkingowej oraz wypoczynku dla mieszkańców Krakowa. W parterach budynków będą znajdować się restauracje, kawiarnie, a między budynkami od strony Galerii Krakowskiej – zielona wyspa z siedziskami. High5ive to także projekt pełen biurowych innowacji, również poza technologicznych. Na terenie kompleksu biurowego np. działa już otwarty dla wszystkich parking Bike5ive z miejscami do naprawy rowerów oraz z miejscami do ładowania rowerów elektrycznych. To pierwsze tego typu miejsce w Krakowie.

High5ive to już trzecia inwestycja biurowa Skanska w Krakowie – po projektach Kapelanka 42 i Axis.

High5ive – kluczowe fakty i liczby:

• Projekt będzie się składał z 5 budynków o całkowitej powierzchni najmu: ok. 70 000 mkw. GLA
  • Dwa budynki od strony Galerii Krakowskiej oferują około 23 300 mkw. Obecnie trwa budowa kolejnych dwóch budynków, które dostarczą odpowiednio 12 000 mkw. i 24 500 mkw.
  • Generalnym wykonawcą kompleksu jest Skanska S.A. Autorem projektu architektonicznego jest pracownia NS Moon Studio. Za komercjalizację biurowca odpowiada Skanska Property Poland.