Skanska sprzedała 11 wytwórni mas bitumicznych w Polsce firmie Colas

Press release 05.04.2019 10:30 CET

Skanska sprzedała większość wytwórni mas bitumicznych posiadanych w Polsce firmie Colas, należącej do globalnej grupy Bouygues. Transakcja jest związana z konsekwentną realizacją przez Skanska strategii Budujemy Miasta, która zakłada skupienie działalności w siedmiu kluczowych miastach i na wybranych segmentach rynku.

Wytwórnia w Borze

Umowa sprzedaży weszła w życie 1 kwietnia 2019 r. Transakcja objęła 11 zakładów wraz z laboratoriami, a jej wartość wyniosła ok. 120 mln zł. Colas przejął od Skanska około 330 pracowników.

Sprzedane wytwórnie mas bitumicznych znajdują się w Gdańsku, Poznaniu, Nasławicach, Zabrzu, Skawinie, Anielinie, Warszawie, Ostaszewie, Gutkowie, Dębskiej Woli i Borze. W 2018 roku sprzedaż netto w wytwórniach osiągnęła 300 mln zł.

Sprzedaż wytwórni mas bitumicznych ma związek z dostosowaniem działalności Skanska do założeń strategii Budujemy Miasta, którą spółka konsekwentnie i z powodzeniem wdraża od początku 2018 roku. Zgodnie ze strategią, Skanska S.A. skupia się na działalności w siedmiu kluczowych miastach i na wybranych segmentach rynku.

Sprzedaż wytwórni spółce Colas Polska nie wpłynie w żaden sposób na ciągłość wykonywanych projektów i tempo prac. Skanska S.A. będzie realizować wybrane projekty infrastrukturalne zgodne z założeniami strategii Budujemy Miasta. Mamy zapewniony dostęp do wszystkich materiałów potrzebnych do realizacji projektów – podkreśla Magnus Persson, Prezes Skanska S.A.