High5ive z nowym najemcą. Do biurowca wprowadzi się Saba Software

Press release 16.04.2020 11:30 CET

Ponad 2 tys. mkw. – na takiej powierzchni w krakowskim kompleksie High5ive swoje biura otworzy Saba Software Sp. z o.o., firma oferująca elastyczny i nowoczesny system do rekrutacji oraz zarządzania wiedzą i rozwojem kompetencji pracowników. W procesie wynajmu firmie Saba Software Sp. z o.o. doradzali eksperci Walter Herz.

High5ive, Kraków, Skanska

Biurowce High5ive na stałe wpisały się w biznesowy krajobraz Krakowa. Kompleks znajduje się w najlepiej skomunikowanej części miasta, obok Dworca Głównego, Galerii Krakowskiej, w sąsiedztwie uczelni wyższych. Budowa kompleksu rozpoczęła się w marcu 2016 roku. Firma Saba Software Sp. z o.o. wynajmie półtora piętra w budynku nr 5, najwyższym w całym kompleksie, zlokalizowanym od strony alei 29 Listopada. Wszystkie biurowce High5ive docelowo dostarczą 70 000 mkw. nowoczesnej przestrzeni biurowej.

– Wybór biura to strategiczna decyzja dla firm, które chcą zapewnić pracownikom wygodne i dobrze skomunikowane miejsce pracy, oferujące łatwy dostęp do sieci transportu publicznego i praktyczne udogodnienia. Dla naszego klienta przeprowadziliśmy szeroką analizę oferty krakowskiego rynku i gruntownie zweryfikowaliśmy ją pod kątem oczekiwań firmy i jej pracowników, by znaleźć najlepsze rozwiązanie. Najatrakcyjniejszą opcją okazał się kompleks High5ive, który nie tylko zapewnia powierzchnie w najwyższym standardzie, ale daje też możliwość elastycznego dopasowania ich do potrzeb adaptacyjnych najemcy. To także najlepsza lokalizacja w Krakowie pod względem komunikacyjnym, z bezpośrednim połączeniem z centralnym węzłem komunikacji miejskiej oraz PKP – przyznaje Mateusz Strzelecki, Partner/Head of Regional Markets w Walter Herz.

– Ogromnym atutem High5ive jest również usytuowanie obiektu w pobliżu krakowskiej Starówki, która jest jednym z najatrakcyjniejszych miejsc na turystycznej mapie Europy. Od biurowca dzieli ją odległość, którą można pokonać w czasie kilkuminutowego spaceru – dodaje Emilia Kalińska, Senior Leading Negotiator/ Regional Coordinator w Walter Herz. – Sukces komercyjny projektowi High5ive przyniosły także m.in. szerokie zastosowanie ekologicznych rozwiązań oraz wygodny dostęp do licznych usług, z których najemcy i pracownicy firm mogą korzystać na miejscu – przyznaje Tomasz Krawczyk z zespołu doradzającego firmie Saba Software Sp. z o.o. w procesie wyboru i wynajmu biura z ramienia Walter Herz.

– Kiedy pierwszy raz spotkaliśmy się z zespołem Walter Herz, do końca naszej dotychczasowej umowy najmu było jeszcze sporo czasu – mówi Anna Krasińska, Office Manager w Saba Software Sp. z o.o. – Na pytanie, czy myślimy o zmianie powierzchni biurowej nie byliśmy w stanie odpowiedzieć z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że – w naszym mniemaniu – mieliśmy jeszcze wiele czasu na ewentualny wybór, a po drugie: po co się przenosić, jeżeli jest nam dobrze? Nie mogliśmy jednak nie skorzystać z wiedzy i doświadczenia Walter Herz, dlatego postanowiliśmy, że się trochę rozejrzymy. Po wielu spotkaniach i wizytach uświadomiliśmy sobie, że możemy mieć jeszcze lepsze warunki biurowe. Oprócz niewątpliwej zalety, jaką jest lokalizacja High5ive, wrażenie wywarły na nas rozwiązania zastosowane w budynkach kompleksu. Mając na uwadze wygodę i wymagania naszych pracowników, stwierdziliśmy, że Pawia 23 to adres, pod który chcemy się wprowadzić – dodaje Anna Krasińska.

– Jest nam bardzo miło, że realizowane przez nas biura znalazły uznanie w oczach kolejnego klienta, który chce prowadzić i z sukcesem rozwijać swój biznes w Krakowie. Mamy nadzieję, że nowa lokalizacja spełni wszystkie oczekiwania Saba Software Sp. z o.o. – mówi Eliza Jamrozik, negocjator ds. wynajmu w spółce biurowej Skanska. - High5ive to dowód, że Skanska projektuje biura z myślą o wygodzie ich użytkowników. Jednym z dostępnych w nich udogodnień jest autorski system operacyjny Connected by Skanska. – Dzięki niemu, pracownicy dostaną się do budynku bez konieczności używania tradycyjnych kart dostępu – wystarczy do tego specjalna aplikacja mobilna. Z kolei wirtualna recepcja pozwoli na stworzenie wirtualnego zaproszenia dla gości, a ci dostaną się na spotkanie nie tracąc czasu na rejestrację w recepcji głównej – dodaje Eliza Jamrozik.

Przy drugim etapie High5ive zbudowany został antysmogowy chodnik z zielonego betonu. Redukuje on, średnio o 30%, szkodliwe dla ludzi związki pochodzące ze spalin samochodowych, między innymi tlenki azotu, które znajdują się w miejskim powietrzu. Wewnątrz budynków zainstalowane zostały zaawansowane filtry oczyszczające powietrze. Pracownicy i goście kompleksu mogą również skorzystać z usługi concierge, fitness i bogatej oferty gastronomicznej.

High5ive – kluczowe fakty i liczby:

• Projekt składa się z 5 budynków o całkowitej powierzchni najmu: ok. 70 000 mkw. GLA;
  • Budynek nr 5 dostarczy ok. 12 000 mkw. powierzchni biurowej. Będzie ubiegać się o certyfikat LEED Platinum oraz certyfikat dostępności „Obiekt bez Barier”;
  • Generalnym wykonawcą budynku jest firma Skanska S.A.;
  • Autorem projektu architektonicznego jest pracownia NS Moon Studio;
  • Za komercjalizację biurowca odpowiada spółka biurowa Skanska.