GFT przeprowadza się do nowej siedziby w Bramie Miasta

Press release 30.06.2020 10:00 CET

GFT, międzynarodowa firma dostarczająca oprogramowanie m.in. dla największych banków na świecie, zlokalizowana w Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Krakowie, przenosi swoją łódzką, główną siedzibę do pierwszego budynku Bramy Miasta. Zajmie tam 3 piętra o powierzchni 4700 mkw., łącznie z tarasem, z którego rozciąga się widok na Nowe Centrum Łodzi. – Nowe biuro to rodzaj podziękowania dla naszego zespołu za ich świetną pracę i wyjątkową atmosferę, jaką tworzy. Uważamy, że zasługuje na to, co najlepsze. Z niecierpliwością czekamy na dobrą sytuację epidemiologiczną, żeby móc wrócić do biur. Cieszę się, że po długiej pracy z domu będziemy mogli spotkać się w zupełnie nowej przestrzeni w tym samym, doskonałym składzie – komentuje Wojciech Mach, Dyrektor Zarządzający GFT Polska.

Brama Miasta, Skanska, Łódź, fot. Rafał Tomczyk

Firma GFT ma swoje oddziały w 15 krajach świata i prowadzi działalność dla klientów na niemal wszystkich kontynentach. Polska to druga pod względem liczby specjalistów lokalizacja grupy. W Łodzi znajduje się centrala firmy w Polsce i pracuje tu 450 z 800 polskich ekspertów GFT.

- Niezmiernie mnie cieszy, że biznes dobrze czuje się w Łodzi. GFT współpracuje z największymi firmami i bankami na świecie, zatrudnia wysokiej klasy specjalistów i od kilkunastu lat rozwija swój łódzki oddział, który na starcie składał się z 15 osób. Sukces oddziału to jednocześnie sukces miasta, które zapewnia zarówno wysoko wyspecjalizowane kadry, jak i wysokiej jakości przestrzenie do prowadzenia działalności. Gratuluję wyboru nowej siedziby i życzę dalszego rozwoju w Łodzi – mówi Hanna Zdanowska, prezydent Łodzi.

- Przeprowadzka do nowej siedziby to dobry moment na podsumowanie naszych działań. Przez 13 lat obecności w Łodzi utrzymaliśmy bardzo wysoki poziom projektów, realizowanych dla wymagających klientów z najwyższej półki – takich jak jak Citi, Deutsche Bank, Barclays, Standard Chartered, Google czy MACIF. Wprowadziliśmy również praktyki związane z obszarami chmury, big data, blockchaina czy sztucznej inteligencji – bo chcemy, żeby nasi specjaliści mogli rozwijać się we wszystkich kierunkach, które są obecnie najbardziej na czasie. Mimo, że świat na razie wstrzymał oddech i poddał wszystkich próbie, my pozostaliśmy stabilną, solidną organizacją, która śmiało patrzy w przyszłość i działa zgodnie ze swoimi wartościami. Pierwszą z nich jest caring – dbałość o dobro zespołu, o biznes klientów i nasze otoczenie. W marcu, w ciągu trzech dni, w trosce o bezpieczeństwo naszych ekspertów przenieśliśmy nasze biura do 800 domów w całej Polsce i nadal tak pracujemy. Cały czas jednak, troszcząc się o ich przyszły komfort, przygotowujemy dla nich nowe miejsce do pracy i czekamy na możliwość spotkania - dodaje Wojciech Mach.

Firma rozpoczęła przeprowadzkę do Bramy Miasta już na początku marca, tuż przed zamknięciem wszystkich biur ze względu na epidemię. – Zespoły, które już były spakowane, opuściły poprzednie biuro udając się nie do nowego, ale do własnych domów – mówi Wojciech Mach – Kolejnych ekspertów pakowaliśmy i przenosiliśmy samodzielnie, bez ich udziału, żeby zapewnić im maksymalne bezpieczeństwo – dodaje.

Biuro GFT znajdzie się na 9, 10 i 11 piętrze budynku B i będzie obejmowało taras z niezwykłym widokiem na Nowe Centrum Łodzi.

- Wybór padł na Bramę Miasta, bo to bez wątpienia jedna z najlepszych lokalizacji w Łodzi – blisko ulicy Piotrkowskiej, na której można znaleźć restauracje ze wszystkich stron świata, klimatyczne puby, kluby muzyczne, fascynującą architekturę i mnóstwo wydarzeń kulturalnych. Sam budynek posiada szereg zielonych rozwiązań, a jest to dla nas ważny aspekt. Mamy też jedyny w biurowcu zadaszony taras o powierzchni 230 mkw., obok którego znajdzie się przestronna i jasna strefa wypoczynku i rozrywki, duża, otwarta kuchnia oraz przestrzeń, gdzie będziemy mogli spotykać się w dużym gronie. Dzięki takiemu podejściu do planowania wnętrz będziemy mogli jeszcze lepiej wykorzystać biuro jako miejsce spotkań, rozmów, wymiany doświadczeń. Po ponad trzech miesiącach izolacji, mimo że pracujemy na najwyższych obrotach, przekonaliśmy się jak bardzo brakuje nam osobistego kontaktu – jesteśmy zespołem ludzi, którzy darzą się nawzajem sympatią i nierzadko mają wspólne pasje. Do jesieni stopniowo będziemy wykańczać nasze własne piętra i mamy nadzieję, że będziemy mogli otworzyć je w pełnym składzie – komentuje Marek Bartosik, COO GFT Poland.

Sam budynek wyposażony jest w szeroki wachlarz udogodnień, w tym między innymi skierowanych do osób z niepełnosprawnościami. W lutym Brama Miasta uzyskała certyfikat Obiekt Bez Barier.

– Brama Miasta tworzy w Nowym Centrum Łodzi nowe miejsce spotkań. Przestrzeń między budynkami i wokół zaprojektowaliśmy tak, by mogły się tam odbywać wydarzenia kulturalne i inicjatywy – dostępne zarówno dla pracowników biurowca, jak i lokalnej społeczności. Ta przestrzeń jest również bardzo ważna ze względu na możliwość pracy poza budynkiem, przy utrzymaniu odpowiedniego dystansu. Zadbaliśmy ponadto o rozbudowaną infrastrukturę dla rowerzystów, ponieważ do Bramy Miasta można w ten sposób łatwo dojechać z wielu stron Łodzi. Z realizowanego tunelu średnicowego bardzo skorzystają pracownicy całego NCŁ - mówi Małgorzata Wojtoń, menadżer ds. wynajmu w spółce biurowej Skanska. - Przy projektowaniu pamiętaliśmy o tożsamości artystycznej miasta. W holach windowych wykorzystaliśmy komiksowe motywy, pokazujące Łódź z najciekawszej strony. Same powierzchnie biurowe są stworzone z myślą o pracownikach i komforcie ich pracy. Mamy nadzieję, że pracownikom GFT będzie się tutaj bardzo dobrze spędzało czas – dodaje Małgorzata Wojtoń.

W procesie poszukiwania tej najlepszej lokalizacji dla GFT w Łodzi oraz w negocjacjach warunków najmu, firma reprezentowana była przez CBRE, największą na świecie firmę doradczą w sektorze nieruchomości komercyjnych.

- Współpraca CBRE z firmą GFT trwa nieprzerwanie od kilku lat. Przy projektach w Warszawie, Poznaniu, a teraz w Łodzi mam przyjemność obserwować jak bardzo otwarci i odważni ludzie tworzą tę firmę. Ma to niewątpliwie odbicie w stale umacniającej się pozycji GFT w Polsce, ale także w wysokich oczekiwaniach firmy względem oferowanego pracownikom środowiska pracy. GFT przy wyborze nowej siedziby w Łodzi sięgnęło po najbardziej komfortowe rozwiązania dla swoich zespołów, nowoczesne technologie w biurze, a także najnowsze architektoniczne trendy, które stworzą to miejsce wyjątkowym i niepowtarzalnym, gdzie każdy chciałby pracować. U podstaw wszelkich decyzji dotyczących biura stał zawsze pracownik, wewnętrzna integracja firmy, a także perspektywa dalszego rozwoju i chęć zabezpieczenia przestrzeni na ten cel - komentuje Anna Trębicka, Dyrektor CBRE Poland.

Autorem koncepcji architektonicznej odpowiedzialne jest studio medusa group, które zaprojektowało dwa wcześniejsze projekty biurowe Skanska w Łodzi – Infosys Green Horizon oraz Nową Fabryczną.