Nowy Rynek E coraz bliżej finału. Na budynku zawisła symboliczna wiecha

Press release 05.10.2022 11:00 CET

Realizacja budynku E w ramach poznańskiego kompleksu Nowy Rynek rozpoczęła się w kwietniu 2021 roku. Teraz na biurowcu zawisła symboliczna wiecha, która oznacza zakończenie prac konstrukcyjnych. Budynek zaprojektowany przez renomowaną pracownię JEMS Architekci dostarczy na poznański rynek 28 500 mkw. zrównoważonej, innowacyjnej i zaprojektowanej zgodnie ze standardami ESG powierzchni biurowej. Oddanie do użytku zaplanowane jest na drugi kwartał 2023 roku.

Nowy Rynek E_wiecha_01

Nowy Rynek to projekt, który docelowo będzie składał się z 5 budynków, a jego całkowita powierzchnia użytkowa wyniesie ponad 100 tys. mkw. To największa inwestycja szwedzkiego dewelopera w Polsce. Kompleks powstaje na terenie 3,8 ha i jest realizowany w miejscu dawnego dworca PKS. Znajduje się na skrzyżowaniu najważniejszych linii komunikacyjnych, w dynamicznie rozwijającej się części stolicy Wielkopolski.

Integralna część miasta

Miastotwórczy charakter Nowego Rynku podkreśla nie tylko jego skala, ale również centralny rynek, łączący wszystkie budynki kompleksu, z którego pracownicy i mieszkańcy będą mogli korzystać po otwarciu budynku E. Jak dawniej ma to być miejsce spotkań, ale w formie odpowiadającej oczekiwaniom współczesnych użytkowników. Stąd jego, odmienna od historycznej, forma - parku. Atmosferę placu zbudują drzewa o docelowej wysokości co pozwoli cieszyć się miejscem od razu, bez oczekiwania na rozwój zieleni. Przestrzeń pod koronami drzew wypełnią niskie nasadzenia zieleni i elementy małej architektury podkreślone ogrodowym oświetleniem. Program placu rozszerzy fontanna, którą zimą będzie można przekształcić w niewielkie lodowisko. Wejścia na rynek będą flankowały dwie pergole. W większej, usytuowanej od północnej strony powstającego budynku będą działały tężnie solankowe.

– Budynek E jest obecnie jedną z najbardziej wyczekiwanych inwestycji na poznańskim rynku. Dostarczamy nie tylko nową jakość, jeśli chodzi o powierzchne biurowe, ale także wartość dodaną dla samego miasta i naszego najbliższego otoczenia. Zarówno pracownicy, jak i mieszkańcy będą mogli w pełni korzystać z zaaranżowanych przestrzeni relaksacyjnych oraz infrastruktury usługowej Nowego Rynku – mówi Konrad Ziejewski, menadżer projektu w spółce biurowej Skanska. – Inwestycja jest przykładem połączenia innowacyjnych rozwiązań przy jednoczesnym zachowaniu tradycji i charakteru miejsca, w którym powstaje – dodaje Konrad Ziejewski.

Położenie na skrzyżowaniu dwóch głównych ulic sprawia, że to właśnie budynek E będzie identyfikował cały kompleks Nowego Rynku w przestrzeni miasta. Architekci z pracowni JEMS, z myślą o dopasowaniu go do okolicznej zabudowy, zaakcentowali wysokość biurowca wachlarzowym rozsunięciem najniższych pięter oraz jednorodną elewacją, przy jednoczesnym utrzymaniu skali całego zespołu i uwzględnieniu relacji wysokościowych z sąsiednimi budynkami.

Zrównoważony od E do Z

Podobnie jak pozostałe budynki kompleksu, również Nowy Rynek E został zaprojektowany zgodnie z kryteriami ESG. Biurowiec będzie wyposażony m.in. w system wentylacji z wysokiej klasy filtrami, który dostarczy aż o 30% więcej świeżego powietrza. O jego odpowiednią wilgotność zadbają adiabatyczne nawilżacze. Klimatyzacja oparta o system belek chłodzących będzie pracować cicho i zagwarantuje komfortową temperaturę oraz wydajność energetyczną. Oświetlenie LED i system zarządzania nim pozwolą na nawet o połowę niższe zużycie energii. Nowy Rynek będzie zasilany energią wyprodukowaną w 100% ze źródeł odnawialnych. W biurowcu będzie wykorzystywana również tzw. woda szara, czyli nienadająca się do spożycia, ale którą można wykorzystać np. do spłukiwania toalet, oszczędzając w ten sposób zużycie tego coraz bardziej cennego zasobu naszej planety.

Dzięki odpowiedniej elewacji, pomieszczenia zyskają maksymalną ilość światła naturalnego, a cały budynek będzie mniej narażony na działanie czynników zewnętrznych, umożliwiając w ten sposób bardziej racjonalne zarządzanie gospodarką energetyczną. To oznacza, że ślad węglowy Nowego Rynku E będzie mniejszy.

Przy Nowym Rynku E inwestor zaplanował kolejne 4200 mkw. chodnika neutralizującego poziom zanieczyszczeń znajdujących się w powietrzu. Wcześniej, przy budynku D położono prawie 4000 mkw. takich płyt. Neutralizują one zanieczyszczenia wyemitowane przez samochód, który przejechał w ciągu roku ponad 70 tys. kilometrów.

Wygodny i z perspektywą

Wszyscy pracownicy biur w Nowym Rynku E będą mogli korzystać z rozbudowanej infrastruktury rowerowej, na którą składa się 160 miejsc postojowych, szatnie z prysznicami oraz stacje napraw. Na zmotoryzowanych będą czekać 234 miejsca parkingowe. W budynku znajdą się też stacje do ładowania aut elektrycznych

Z częściowo zadaszonego tarasu na ostatnim piętrze budynku, wysokiego na trzy kondygnacje, będzie można podziwiać panoramę stolicy Wielkopolski. Jego wewnętrzne ściany zostaną pokryte artystyczną grafiką nawiązującą do charakteru Poznania. Tarasy, poza funkcją odpoczynkową, będą również miejscem do ćwiczeń na specjalnie przygotowanej zewnętrznej siłowni.

Biura w budynku spełnią wymagania najważniejszych certyfikatów branżowych, m.in. LEED Platinum, WELL Core & Shell, WELL Health-Safety Rating oraz Obiekt bez Barier.

Spółka biurowa Skanska w Polsce

Spółka biurowa Skanska w Polsce jest innowacyjnym deweloperem zielonych, ponadczasowych budynków biurowych. Buduje otwarte, tętniące życiem przestrzenie,
w których pracownicy czują się dobrze. Projekty biurowe Skanska są certyfikowane
w systemie LEED, WELL Core & Shell, a także WELL Health-Safety Rating. Oprócz tego nowe inwestycje Skanska w Polsce posiadają certyfikat „Obiekt bez Barier”, który dowodzi przystosowania do użytkowania przez osoby z różnymi potrzebami – w tym przez osoby z niepełnosprawnościami czy rodziców z małymi dziećmi. Spółka biurowa Skanska działa w Polsce od 1997 roku. Prowadzi działalność na siedmiu rynkach:
w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, Krakowie, Katowicach i Trójmieście.