Znana marka wchodzi do Gdańska. Swoje biuro w biurowcu Wave otworzy Accenture

Press release 12.01.2023 10:45 CET

Wave, biurowiec od Skanska zlokalizowany w gdańskiej Oliwie, zyskuje nowego, prestiżowego najemcę. Firma doradcza Accenture otwiera w styczniu nowe biuro dla około 100 pracowników. Skorzystają oni z ponad 1 000 mkw. powierzchni wyposażonej w prośrodowiskowe i innowacyjne rozwiązania, które zostały poddane dodatkowej certyfikacji LEED Interior Design. W procesie najmu uczestniczyli eksperci z firmy CBRE.

wave_1

Accenture to wiodąca, globalna firma świadcząca profesjonalne usługi na rzecz przedsiębiorstw, będących światowymi liderami, a także organizacji rządowych i pozarządowych. Accenture wspiera ich w zakresie cyfryzacji, optymalizacji operacji, zwiększania rentowności, a także działań o charakterze prospołecznym, dostarczając skalowalnych, szybkich i wymiernych rezultatów. Firma zatrudnia 738 tys. pracowników obsługujących klientów w ponad 120 krajach. Obecnie Accenture współpracuje z ponad 90 firmami z listy Fortune Global 100. W 2021 roku, po raz 19 z rzędu, firma znalazła się w zestawieniu "World's Most Admired Companies" opracowywanej przez magazyn Fortune. Teraz do listy lokalizacji, w których obecna jest spółka, dołącza Gdańsk. Accenture otwiera swoje biuro na ósmym piętrze biurowca Wave zrealizowanego przez Skanska, z którego będzie korzystało około 100 osób.

– To już nasza trzecia współpraca na rynku polskim, a czwarta w tej części Europy. Nie może być chyba lepszego dowodu na zaufanie najemcy i potwierdzenia, że realizowane przez nas biurowce spełniają oczekiwania najbardziej wymagających partnerów – mówi Kornelia Łukaszewska-Ciesielska, menadżer ds. wynajmu w spółce biurowej Skanska. – Trójmiasto przyciąga biznes między innymi szeroką bazą talentów, atrakcyjną lokalizacją czy dobrymi połączeniami z resztą kraju. A my dokładamy do tego najwyższej jakości powierzchnie, pozwalające na dalszy rozwój działalności – dodaje Kornelia Łukaszewska-Ciesielska.

– Z wielką radością witamy Accenture w gronie trójmiejskiego Sektora Usług Biznesowych. Zarówno znakomita marka, jak i potencjał rozwojowy nowego centrum usług tego globalnego lidera, otwierają przed pracownikami z Trójmiasta bardzo ciekawe możliwości zawodowe. Zyskujemy również kolejne potwierdzenie naszej atrakcyjności inwestycyjnej i płynące stąd wzmocnienie marki Pomorza jako doskonałej bazy dla tego sektora gospodarki. Na pewno dołożymy wszelkich starań, by nowy inwestor miał się w Trójmieście jak najlepiej i wykorzystał w pełni możliwości płynące z posiadania tutaj centrum operacyjnego – Marcin Grzegory, Deputy Director, Invest in Pomerania.

Komfort, zdrowie i wygoda

Wave oferuje swoim najemcom prawie 25 tys. mkw. innowacyjnej, zrównoważonej i w pełni bezpiecznej powierzchni biurowej. Biurowiec, jako pierwszy w Trójmieście, został wyróżniony prestiżowym certyfikatem WELL Core & Shell na poziomie Gold. Standard ten weryfikuje ponad 100 parametrów budynku. Kładzie duży nacisk na zdrowie psychiczne i fizyczne ludzi oraz ich zachowanie. Bierze też pod uwagę design czy kwestie związane z użytkowaniem samego biurowca. Analizie poddawane są m.in. kwestie związane z dostępem do świeżego, czystego powietrza, dobrej jakości wody, odpowiedniego oświetlenia wnętrz, temperatury i akustyki.

– Dla naszego klienta niezwykle istotnym było, aby nowa przestrzeń biurowa była przyjaznym miejscem, w którym pracownicy Accenture będą mogli czuć się dobrze i efektywnie realizować się zawodowo. Wave to idealne miejsce ku temu, budynek oferuje szereg udogodnień dla użytkowników oraz zapewnia najwyższe standardy ekologiczne, to idealne połączenie – mówi Anna Tuszyńska, zastępca dyrektora w dziale powierzchni biurowych w CBRE w Trójmieście.

Budynek posiada również certyfkaty LEED Core & Shell oraz WELL Health-Safety Rating. Otrzymanie tego ostatniego daje pewność, że powierzchnie biurowe w Wave są w pełni bezpieczne dla najemców.

Mniejszy wpływ na środowisko

Zgodnie z filozofią oraz założonymi celami klimatycznymi, Skanska korzysta z rozwiązań, które mają na celu minimalizowanie wpływu inwestycji na środowisko naturalne. Wave jest tego właśnie przykładem. Biurowiec korzysta wyłącznie z energii wyprodukowanej w źródłach odnawialnych oraz może zużywać o ponad 30% mniej energii elektrycznej. Dzięki specjalnej armaturze, przy odpowiedzialnym zarządzaniu i świadomym użytkowaniu obiektu przez najemców, można oszczędzić ponad 40% wody. Niemal ¼ materiałów, z których powstał Wave, zawierało elementy pochodzące z recyklingu. Drewno wykorzystane do budowy posiadało certyfikat FSC, wyznaczający standardy dla odpowiedzialnej gospodarki leśnej.

W ramach projektu, od strony al. Grunwaldzkiej położony został też chodnik ze specjalnego betonu, który redukuje ilość szkodliwych substancji znajdujących się w powietrzu. Znajduje się tu również centrum współdzielonej mobilności, City Hub, które wspiera alternatywne środki transportu i znakomicie uzupełnia rozbudowaną sieć połączeń komunikacji miejskiej w pobliżu biurowca.

Spółka biurowa Skanska w Polsce

Spółka biurowa Skanska w Polsce jest innowacyjnym deweloperem zielonych, ponadczasowych budynków biurowych. Buduje otwarte, tętniące życiem przestrzenie,  w których pracownicy czują się dobrze. Projekty biurowe Skanska są certyfikowane w systemie LEED, WELL Core & Shell, a także WELL Health-Safety Rating. Oprócz tego nowe inwestycje Skanska w Polsce posiadają certyfikat „Obiekt bez Barier”, który dowodzi przystosowania do użytkowania przez osoby z różnymi potrzebami – w tym przez osoby z niepełnosprawnościami czy rodziców z małymi dziećmi. Spółka biurowa Skanska działa w Polsce od 1997 roku. Prowadzi działalność na siedmiu rynkach: w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, Krakowie, Katowicach i Trójmieście.

Zapraszamy do odwiedzenia profilu spółki na portalu:

www.linkedin.com/company/skanska/

Więcej informacji na stronie internetowej: www.skanska.pl

Dodatkowych informacji po stronie Skanska udzielają:

Katarzyna Szumańska-Kalisz

Senior Marketing and Communications Coordinator