c

Zielony plac powstał przy biurowcu P180. Puławska z nową, rekreacyjną przestrzenią dla mieszkańców

Press release 14.09.2023 14:20 CET

Spółka biurowa Skanska zrewitalizowała teren przy budynku P180, tuż przy metrze Wilanowska. Pracownicy biurowca i okoliczni mieszkańcy mogą na co dzień korzystać z pełnej zieleni przestrzeni rekreacyjnej oraz architektury stworzonej z myślą o wszystkich, także najmłodszych. To kolejny przykład inwestycji zrealizowanej z myślą o lokalnej społeczności, zgodnie z zasadami ESG, która jednocześnie uzupełnia tkankę miejską tej części Mokotowa.

P180, Warszawa

Różnorodna zieleń, plac zabaw, stacje rowerowe czy mała architektura, która posłuży do odpoczynku i spotkań, to tylko część rozwiązań w ramach zagospodarowania terenu przy biurowcu P180, zrealizowanym przez Skanska. Deweloper przekazał właśnie tę przestrzeń Urzędowi Dzielnicy Mokotów, który zajmie się jego dalszym utrzymaniem. 

– P180 tworzy nową jakość w okolicy metra Wilanowska. Zadbaliśmy nie tylko o zrównoważone i przyjazne środowisku rozwiązania wewnątrz i na zewnątrz budynku, ale także o stworzenie miejsca, w którym chce się przebywać i spędzać czas ze znajomymi i rodziną. W ten sposób P180 wpisuje się w politykę miasta, ale też wyznacza nowe standardy projektowania biurowców, w których elementarną rolę odgrywa placemaking – mówi Robert Ryś, menadżer projektu w spółce biurowej Skanska w regionie CEE. – W tym terenie tkwi�� duży potencjał, dlatego do istniejącego już boiska i skate parku dodaliśmy przestrzeń rekreacyjną dla mieszkańców okolicznych osiedli. I to się sprawdziło. Okolica P180 tętni życiem. Co więcej, stała się wartościowym przystankiem dla podróżujących metrem czy rowerem – dodaje Robert Ryś.

Przed rozpoczęciem budowy biurowca P180 Skanska przeprowadziła proces dekontaminacji tego obszaru, czyli eliminacji potencjalnie szkodliwych substancji. Dodatkowo, od strony ulicy Domaniewskiej, położono chodnik obniżający poziom zanieczyszczeń występujących w miejskim powietrzu. W pobliżu budynku zadbano także o bogate nasadzenia roślin, w tym łąki kwietnej, która stała się swoistym hotelem dla owadów.

Miejsce dostępne dla każdego

Różnorodność środków transportu, które można wykorzystać, aby dotrzeć do biurowca P180, to niewątpliwie jedna z jego głównych zalet. Dla tych, którzy preferują transport indywidualny, dostępność przestronnego parkingu stanowi istotne ułatwienie. Dla zwolenników komunikacji publicznej, bliskość stacji metra Wilanowska otwiera drzwi do wygodnej podróży bez korków i problemów z parkowaniem. Natomiast rozbudowana infrastruktura rowerowa pozwala miłośnikom dwóch kółek na bezproblemowe dotarcie do biurowca rowerem czy hulajnogą.

Biurowiec P180 to nie tylko przyjazna komunikacyjnie przestrzeń, ale również przykład dbałości o dostępność dla osób z niepełnosprawnościami, co potwierdza otrzymany niedawno przez tę inwestycję certyfikat „Obiekt bez barier”. Ogólnodostępna przestrzeń oferuje oznaczone ścieżki, dla osób niedowidzących i niewidomych, a 1/3 ławek jest wyposażona w oparcia i podłokietniki. Ponadto budynek posiada miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościami w garażu podziemnym i na zewnątrz budynku oraz ogólnodostępne toalety. Te oraz inne udogodnienia powstały z myślą o wszystkich.

Piknik z okazji otwarcia nowo zagospodarowanej przestrzeni

14 września odbył się piknik na pożegnanie lata dla najemców biurowca i okolicznych mieszkańców. Dla uczestników przygotowany został szereg atrakcji, w tym między innymi strefa food-trucków, zajęcia sportowe, czy serwis rowerowy wraz z warsztatami. Najmłodsi uczestnicy mogli wziąć udział w aktywnościach z animatorami.​

Pobierz