Skanska podwyższyła wały wiślane w Krakowie

Press release 07.12.2012 10:00 CET

Zakończyły się prace związane z podwyższeniem i uszczelnieniem kolejnego, 3-kilometrowego odcinka wałów przeciwpowodziowych w Krakowie. Roboty w rejonie ul. Księcia Józefa wykonała Skanska.

Inwestycja została zrealizowana na zlecenie Małopolskiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych. Podwyższenie wałów kosztowało prawie 4,3 mln zł netto.

Wyższe wały

- W ciągu około 5 miesięcy podwyższyliśmy 2,86 km wałów wiślanych – mówi Marek Śliwa, Menadżer Projektów, Skanska. – Poszerzyliśmy korpus wału tak, aby uzyskać 4-metrową szerokość korony i odpowiednie nachylenie skarpy po stronie Wisły. W wale została wykonana pionowa przesłona wodoszczelna o grubości ok. 40 cm. Zapobiegnie ona filtracji wody przez wał.

Skanska podwyższyła odcinek wału Wisły w okolicy ul. Księcia Józefa, pomiędzy zjazdem na Przegorzały a Mostem Zwierzynieckim. Celem inwestycji była poprawa ochrony przeciwpowodziowej Krakowa.

Nowy odcinek ścieżki rowerowej

- Korona wału została utwardzona na szerokości 3 m, a na niej położyliśmy nawierzchnię asfaltową – mówi Marek Śliwa.

W ten sposób na wałach wiślanych w Krakowie powstał kolejny odcinek ścieżki rowerowej, co podniesie atrakcyjność rekreacyjną tego rejonu bulwarów. W ramach inwestycji Skanska rozbudowała istniejące przejazdy wałowe oraz wykonała wydłużenie przepustów wałowych.

Kolejny odcinek wałów w Krakowie

Podwyższenie odcinka wałów w rejonie Mostu Zwierzynieckiego to kolejna inwestycja zrealizowana przez Skanska na zlecenie Małopolskiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych na odcinku między stopniem wodnym Dąbie a stopniem wodnym Kościuszko. W ubiegłym roku za kwotę 4,13 mln zł netto Skanska podwyższyła prawie 2 km wału. Został wówczas poszerzony korpus wału, a na utwardzonej koronie wału powstała ścieżka rowerowa. W ramach inwestycji odbudowano też wał z wykonaniem tarasów i zagęszczeniem.

Skanska buduje obwałowania

Skanska od lat realizuje inwestycje z zakresu ochrony przeciwpowodziowej. Tylko w Krakowie w latach 1999-2006 firma wykonała obustronne podwyższenie i modernizację istniejących obwałowań i bulwarów wiślanych od Stopnia Wodnego Kościuszko do Stopnia Wodnego Dąbie oraz stref cofkowych wałów rzek Rudawy i Wilgi.

W ubiegłym roku Skanska wykonała przeciwfiltracyjne zabezpieczenie prawego wału rzeki Trześniówki k. Sandomierza, a obecnie buduje wały przeciwpowodziowe w Czechowicach-Dziedzicach i Zembrzycach k. Suchej Beskidzkiej.