Rusza naprawa osuwisk na zakopiance

Press release 10.09.2012 15:00 CET

Trzy miesiące potrwa naprawa osuwisk na zakopiance w Głogoczowie (pow. myślenicki). Likwidacja dwóch osuwisk o długości 230 m i 67 m będzie kosztowała prawie 1,5 mln zł netto. Na zlecenie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad prace wykona Skanska.

osuwisko w Głogoczowie

Prace na zakopiance (DK 7) rozpoczną się w tym tygodniu i potrwają do końca listopada. Skanska zlikwiduje dwa osuwiska umiejscowione na zakopiance w Głogoczowie, które powstały w 2010 roku.

230-metrowe osuwisko na węźle

W ramach remontu zleconego przez krakowski oddział GDDKiA Skanska zlikwiduje 230-metrowe osuwisko zlokalizowane na węźle Głogoczów, na zjeździe z Bielska-Białej i Wadowic w stronę Krakowa.

- W tym miejscu nadmierne nawodnienie spowodowało uplastycznienie się gruntów przypowierzchniowych, powodując utratę stateczności i wywołało ruchy masowe – mówi Maciej Karlic, Kierownik budowy, Skanska. – Prace rozpoczniemy od wybrania osuniętej ziemi i odbudujemy skarpę. Wykonamy wzmocnienie podstawy nasypu, układając mur oporowy z koszy gabionowych, czyli stalowych koszy wypełnionych kamieniami, a następnie zabezpieczymy powierzchnię skarpy geosiatką antyerozyjną, która zabezpieczy ją przed wodą opadową.

Osuwisko w kierunku na Zakopane

Drugie osuwisko, które w Głogoczowie zlikwiduje Skanska, ma 67 m długości i jest umiejscowione przy drodze z Krakowa w kierunku na Zakopane.

- Aby zabezpieczyć osuwisko na zakopiance w tym rejonie, wykonamy m.in. mikropale kotwiące i dreny bezodkrywkowe wiercone, które odwadniają nasyp, a skarpę umocnimy materacem siatkowo-kamiennym – mówi Maciej Karlic.

Wahadło na zakopiance

W związku z likwidacją osuwisk na drodze krajowej numer 7, konieczne będzie wprowadzanie na okres prac budowlanych zmian w organizacji ruchu. Dla kierowców poruszających się zakopianką będzie to oznaczało utrudnienia w ruchu w Głogoczowie.

W rejonie 67-metrowego osuwiska, które likwiduje Skanska, obowiązywać będzie ograniczenie prędkości oraz zwężenie, spowodowane koniecznością zajęcia pobocza i części prasa ruchu.

Natomiast na zjeździe z Bielska-Białej i Wadowic w stronę Krakowa na węźle Głogoczów konieczne będzie wprowadzenie w drugiej połowie września ruchu wahadłowego.

Skanska w regionie

Na terenie Małopolski Skanska realizuje szereg projektów z zakresu budownictwa drogowo-mostowego. W ostatnim czasie firma zakończyła budowę mostu w Gronkowie między Nowym Targiem a Białką Tatrzańską, największego ronda w Tarnowie oraz prawie 200-metrowego wiaduktu drogowego w Zembrzycach.

Poza likwidacją osuwisk w Głogoczowie Skanska prowadzi obecnie odbudowę po powodzi mostu w Stryszawie k. Suchej Beskidzkiej oraz buduje w Skawinie ulicę Nowoprzemysłową.