Wybudujemy terminal pasażerski w Jasionce

Press release 06.09.2010 00:00 CET

Skanska podpisała umowę z Portem Lotniczym „Rzeszów-Jasionka” na budowę terminalu pasażerskiego. Prace, o wartości niemal 96 mln zł brutto, potrwają 15 miesięcy.

1

Nowoczesny terminal zwiększy przepustowość rzeszowskiego lotniska, poprawi komfort obsługi pasażerów, a w przyszłości umożliwi zwiększenie liczby połączeń krajowych i międzynarodowych.

- Prace budowlane rozpoczniemy w ciągu najbliższego miesiąca — mówi Piotr Ordon, Menedżer Projektu, Skanska. — W ramach inwestycji wybudujemy nowoczesny terminal pasażerski wraz z ogrodzeniem, oświetleniem i niezbędną infrastrukturą. Nowy terminal będzie miał trzy kondygnacje nadziemne, jedną podziemną i będzie częściowo podpiwniczony. Budynek, którego rzut oparty jest na kształcie litery „T”, zwrócony będzie szerszą częścią w kierunku południowym, w stronę płyty postojowej samolotów — wyjaśnia P. Ordon ze Skanska. Nowy terminal będzie miał powierzchnię trzykrotnie większą od obecnych budynków. Jego kubatura wyniesie 89 935 m sześć., a powierzchnia użytkowa 13 949,8 m kwadr.

Skanska na lotnisku w Jasionce Od maja realizujemy na lotnisku w Jasionce prace przy rozbudowie płyty postojowej oraz budowie płaszczyzny do odladzania samolotów. Inwestycja przebiega zgodnie z harmonogramem. - Wykonaliśmy już większość robót ziemnych. Trwają prace z branży sanitarnej i elektroenergetycznej — informuje Bogusław Cienki, Kierownik Budowy, Skanska. — Na płycie postojowej prowadzimy roboty związane ze wzmocnieniem podłoża geokompozytem drenażowym oraz z wykonaniem warstwy mrozoochronnej. Natomiast płyta do odladzania ma już betonową podbudowę, na której obecnie układamy warstwę poślizgową z betonu asfaltowego — dodaje B. Cienki ze Skanska.

Firma z doświadczeniem W 2008 roku Skanska wykonała nawierzchnię płyty postojowej na lotnisku Poznań-Ławica. Obecnie nasza firma buduje drogę kołowania samolotów wraz z przebudową sieci elektrycznej, teletechnicznej i deszczowej na lotnisku w Gdańsku.

Nasze projekty na Podkarpaciu Od wielu lat realizujemy inwestycje na terenie Podkarpacia. Skanska jest wykonawcą przebudowy 23–kilometrowego odcinka drogi krajowej nr 4 pomiędzy Pilznem i Ropczycami. Ponadto, wybudowaliśmy północną obwodnicę Rzeszowa oraz obwodnicę Stalowej Woli i Pilzna. W Rzeszowie budujemy obiekty dla Politechniki Rzeszowskiej i Uniwersytetu Rzeszowskiego. Dobiegają końca prace projektowe nowej siedziby rzeszowskiego Instytutu Teologiczno-Pastoralnego. Budujemy kryte pływalnie w Kolbuszowej, Sokołowie Małopolskim i Dębicy.