Przebudujemy ulicę Sobieskiego w Legionowie

Press release 07.05.2010 00:00 CET

W środę odbyło się oficjalne wkopanie łopaty, symbolizujące początek remontu ulicy Jana III Sobieskiego w Legionowie. Wartość kontraktu wynosi ponad 6 mln złotych. Zakończenie przebudowy tej najbardziej ruchliwej ulicy w mieście zaplanowano na koniec lipca br.

Ulica Sobieskiego to jeden z newralgicznych odcinków komunikacyjnych w Legionowie. Dlatego tak ważne jest usprawnienie i zapewnienie bezpiecznego ruchu w tym miejscu. Remont, który wykonamy, będzie polegał na wymianie, wzmocnieniu i poszerzeniu nawierzchni ul. Sobieskiego na odcinku od ul. Rycerskiej poza skrzyżowanie z ul. Piłsudskiego. Nasza Firma wybuduje także chodniki i zatoki autobusowe, zmodernizuje wjazdy bramowe i wykona odwodnienia. Kontrakt zrealizujemy dla Starostwa Powiatowego w Legionowie.

- Bardzo ważnym momentem tej inwestycji będzie montaż sygnalizacji świetlnej, wydzielenie przejść dla pieszych oraz pasów prawo- i lewoskrętnych - mówi Marek Milke, Menedżer Projektu. - Sygnalizacja świetlna powstanie na wyjeździe z ul. Zwycięstwa w ul. Sobieskiego, na przejściu dla pieszych w połowie drogi między ul. Piłsudskiego i Husarską oraz na samej ul. Husarskiej. Wzdłuż ul. Sobieskiego znajduje się targowisko miejskie, które codziennie odwiedza setki osób, dlatego ruch samochodowy i pieszy w tym rejonie jest utrudniony. Dzięki przebudowie skrzyżowania przy targowisku, ruch zostanie przeniesiony na równoległą ulicę Wysockiego, co poprawi komunikację na tym odcinku.

W okresie od 5 maja do 15 lipca ulica Sobieskiego będzie wyłączona z ruchu dla samochodów ciężarowych. Z uwagi na budowę poszerzeń jezdni, chodników, zatok autobusowych i ustawienie krawężników wystąpią także lokalne utrudnienia dla samochodów osobowych. Przez pierwsze dwa tygodnie prace będą prowadzone na odcinku skrzyżowania ulic Rycerskiej i Piłsudskiego. Kolejno prace będą się odbywały na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Warszawskiej. Po 15 czerwca na czas trwania robót asfaltowych ulica Sobieskiego zostanie całkowicie zamknięta. W celu usprawnienia ruchu prosimy kierowców o kierowanie się wyznaczonymi objazdami - ulicami Krasińskiego i Sowińskiego oraz Husarską, Rycerską i Piłsudskiego. - Dołożymy wszelkich starań, by umożliwić samochodom osobowym dojazd do posesji i targowiska - mówi Rafał Śledziński, Kierownik Budowy.

To już kolejna inwestycja realizowana przez Skanska w województwie mazowieckim. W zeszłym roku nasza Firma zmodernizowała drogę wojewódzką 622 relacji Marki – Legionowo. Aktualnie budujemy obwodnicę Serocka.