Uwolnienie porwanych w Peru pracowników Grupy Skanska

Press release 16.04.2012 06:00 CET

Z ogromną radością informujemy, że pracownicy Grupy Skanska w Peru, pojmani jako zakładnicy 9 kwietnia w Kepashiato - miejscowości niedaleko Cusco, zostali uwolnieni.

Trudno wyrazić ulgę i radość, jaką odczuwamy z faktu, iż nasi koledzy mogli powrócić do swoich rodzin i domów - mówi Johan Karlström, Prezes Grupy Skanska. - Możemy zapewnić, że pomimo tych okoliczności są w dobrej kondycji.

Jesteśmy głęboko wdzięczni naszemu klientowi Transportadora de Gas del Perú, TGP oraz rządowi peruwiańskiemu, władzom i Construcciones Modulares za ich nieocenioną współpracę. Chcielibyśmy jednocześnie złożyć kondolencje bliskim zmarłej kapitan peruwiańskiej armii Nancy Flores Paucar i wyrazić nadzieję na jak najszybszy powrót do zdrowia rannych - dodaje Johan Karlström.

Wszystkie działania związane z porywaczami były koordynowane przez peruwiańskie władze i Skanska nie będzie dalej komentować szczegółów mających z tym związek.

Chciałbym także podziękować naszym przyjaciołom i kolegom z Ameryki Łacińskiej. Jestem pod wrażeniem i niezywkle dumny z powodu Waszego poświęcenia, zaangażowania i profesjonalizmu w radzeniu sobie z tą sytuacją. Na koniec pragnąłbym także podziękować wszystkim pracownikom za ich wsparcie i zrozumienie dla ograniczonej liczby informacji - mówi Johan Karlström.