Kolejny kontrakt Skanska w Kielcach

Press release 13.03.2014 12:06 CET

W poniedziałek 10 marca podpisano umowę na przebudowę budynku Wyższej Szkoły Umiejętności w Kielcach. Inwestycja o wartości niemal 17,7 mln zł netto będzie realizowana przez Skanska na zlecenie Kieleckiego Parku Technologicznego. Prace mają się zakończyć się w czerwcu 2015 roku.

Podpisanie umowy

W ramach podpisanej umowy Skanska przebuduje budynek po Wyższej Szkole Umiejętności zlokalizowany przy ul. Olszewskiego 6 w Kielcach na potrzeby utworzenia Zespołu Inkubatorów Technologicznych Kieleckiego Parku Technologicznego. Firma wykona także nowy parking na 81 miejsc postojowych przy ul. Olszewskiego.

- Zespól Inkubatorów będzie miał szklaną elewację, w której zostaną zamontowane panele fotowoltaiczne przetwarzające światło słoneczne w energię elektryczną. Budynek będzie nowoczesny i ekologiczny - informuje Szymon Mazurkiewicz, dyrektor Kieleckiego Parku Technologicznego.

- W ramach budowy w dawnej siedzibie Wyższej Szkoły Umiejętności powstanie nowoczesna baza, sieć laboratoriów dedykowanych nowatorskim badaniom wdrożeniowym - mówi Jacek Ożarowski, Kierownik Budowy, Skanska. - W toku prac wyburzymy istniejące części budynku, zamontujemy nową fasadę na wszystkich elewacjach, docieplimy obiekt, a ponadto częściowo przebudujemy wnętrze na potrzebę nowych funkcji.
Wykonamy także plac zabaw, tzw. małą architekturę – lampy, kosze, ławki i stojaki na rowery, zajmiemy się również nasadzeniami zieleni. Budynek zostanie podwyższony o jedną kondygnację, a jego powierzchnia wzrośnie do prawie 5 tys. m kw.
Budynek wyposażony zostanie w szereg inteligentnych rozwiązań, dzięki czemu będzie przyjazny dla jego przyszłych użytkowników i środowiska, a ponadto tani w eksploatacji.
W ramach inwestycji powstaną też dwa nowe parkingi wraz z oświetleniem i instalacją techniczną – dodaje Jacek Ożarowski. Obiekt będzie przyjazny dla osób niepełnosprawnych.

Kolejny kontrakt tego typu realizowany przez Skanska
To już kolejna inwestycja realizowana przez Skanska na rzecz Parków Technologicznych. Na swoim koncie firma ma m.in. budowę Parku Technologicznego dla Skawińskiego Obszaru Gospodarczego, Sosnowieckiego Parku Naukowo – Technologicznego, Inkubatora przedsiębiorczości w Gdańsku i w Gliwicach.

Skanska w woj. świętokrzyskim
Skanska jest wykonawcą wielu inwestycji na terenie województwa świętokrzyskiego. Wśród zrealizowanych przez firmę inwestycji są m.in. projekt pn. rozwój Świętokrzyskiego Parku Narodowego, aktywizacja gospodarcza województwa świętokrzyskiego - ośrodków przemysłowych w Starachowicach i w Ostrowcu Świętokrzyskim, Świętokrzyskiego Centrum Onkologii oraz Obwodnicy Rakowa.
Obecnie realizujemy tu m.in. Centrum handlowe Galardia w Starachowicach, oczyszczalnię ścieków w Jędrzejowie, kanalizację w gminie Zagnańsk, Laboratorium Interdyscyplinarne w Kielcach oraz przebudowę drogi wojewódzkiej nr 764 Staszów – Połaniec.

Budowa jest finansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej na lata 2007 - 2013, Działanie 1.3. Wspieranie Innowacji.