Zieleń wita w Kielcach

Press release 26.09.2012 14:00 CET

Nowa baza dla Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni, którą buduje Skanska, rośnie w oczach. Na ponad 2-hektarowej działce przy wjeździe do Kielc od strony Lublina powstają nowoczesne budynki o łącznej powierzchni ponad 5 tys. m kw. Termin zakończenia inwestycji to grudzień 2012 r.

zdj.1

Inwestorem kontraktu o wartości 15,2 mln zł netto jest Rejonowe Przedsiębiorstwo Zieleni. To pierwsza tak nowoczesna i duża baza RPZ w Kielcach. Dotychczasowa siedziba jest kilkakrotnie mniejsza.

Inwestycja realizowana jest w formule „Projektuj i Buduj”. Biuro Projektów Skanska zaprojektowało bazę w formie niskich budynków ze względu na przebiegającą przez działkę linię wysokiego napięcia. Najwyższy z budynków administracyjno-socjalny będzie miał dwie kondygnacje. Skanska wybuduje budynki pod klucz, co oznacza, że zostaną one wyposażone we wszystkie wymagane urządzenia, instalacje, a nawet meble w pomieszczeniach biurowych.

80% prac za nami

Zaawansowanie prac sięga ok. 80%. Wszystkie budynki mają już zewnętrzne elewacje, a większość prac odbywa się wewnątrz. Prace toczą się szybko i sprawnie. W pełni gotowe są dwa obiekty, magazyn soli oraz dwie szklarnie o powierzchni prawie 1,5 tys. m kw. Na „dziedzińcu” stoi również waga dla samochodów ciężarowych oraz zbiornik na wodę przechwytywaną z dachów i drenażu. Zadaniem zbiornika jest gromadzenie wody do celów przeciwpożarowych.

Aktualnie na placu i przy wjazdach układana jest kostka oraz budowane są drogi wewnętrzne. W ciągu miesiąca powstanie nowe ogrodzenie w linii budynków, a część od nowego ogrodzenia aż do ulicy zostanie zagospodarowana na parking.

„Nienośne” grunty

Wkrótce po rozpoczęciu budowy okazało się, że jednym z utrudnień są tzw. nienośne grunty - zbyt słabe, by wytrzymać obciążenia budynków. By poprawić parametry nośności gruntów, konieczne okazało się wzmacnianie fundamentów palami.

Utrudnienia związane były również z linią wysokiego napięcia przebiegającą przez działkę. Prace należało tak planować, aby w godzinach wyłączenia linii 110kv wykonać możliwie maksymalny zakres robót.

- Linia wysokiego napięcia przebiega praktycznie przez sam środek działki - mówi Piotr Krupski, Kierownik Robót, Skanska. - Prace prowadzone pod linią wysokiego napięcia należą do wyjątkowo niebezpiecznych. Bezpieczeństwo pracowników było tu najważniejsze, dlatego zapewniliśmy najwyższe środki ostrożności i stały nadzór.

Nowoczesna baza

Baza dla RPZ powstaje na wjeździe do Kielc od strony Lublina na ponad 2-hektarowej działce. Opustoszały plac już niedługo zamieni się w jedną z nowocześniejszych baz „Zieleni” w Polsce. Powstaną na nim hale warsztatowo – magazynowe z rampami rozładowczymi oraz magazyn soli na potrzeby Zakładu Zaplecza Technicznego. Na terenie nowej bazy znajdą się również nowoczesne szklarnie, budynek Zakładu Produkcji Roślin, przy którym powstanie punkt handlowo – usługowy, a także biuro i portiernia z dyspozytornią. W ramach kontraktu Skanska wykona drogi dojazdowe do budynków, parkingi dla klientów i pracowników, oświetlenie zewnętrzne i ogrodzenie.

Skanska w regionie

W regionie świętokrzyskim od kilkunastu lat realizujemy prace z zakresu budownictwa kubaturowego, drogowego i hydroinżynieryjnego. Aktualnie w Kielcach rozbudowujemy Oddział Onkohematologii przy Świętokrzyskim Centrum Onkologii. W Ostrowcu Świętokrzyskim i Skarżysku - Kamiennej realizujemy prace modernizacyjne oczyszczalni ścieków, a w Skarżysku Kościelnym budujemy kanalizację sanitarną.

W kilku miejscowosciach regionu przy drogach krajowych prowadzimy prace polegające na budowie chodników. Niedługo rozpoczniemy budowę obwodnicy Rakowa. Na linii kolejowej nr 8 na odcinku Rożki - Jastrząb wykonujemy prace modernizacyjne w ramach budownictwa kolejowego.