Zakończyliśmy kolejny etap budowy Trasy Mostu Północnego

Press release 04.07.2011 13:15 CET

Po niespełna czterech miesiącach Skanska zakończyła prace związane z budową nowych torów i niezbędnej infrastruktury na Trasie Mostu Północnego w Warszawie. Od dn. 4 lipca na odcinku ulic: Zgrupowania AK Kampinos – Marymoncka tramwaje mogą jeździć po nowo wybudowanym torowisku.

Sprawna organizacja prac pozwoliła nam zakończyć w terminie układanie kabli trakcyjnych oraz budowę torowiska tramwajowego - mówi Sławomir Ramski, Menedżer Projektu, Skanska. - Ułożone już zostały wszystkie tory, a do zrealizowania pozostała budowa przystanków.

Odcinek torowiska ma długość ok. 150 m. W ramach prac na tym odcinku wykonaliśmy nową kanalizację, roboty z branży elektrycznej i energetycznej pod ziemią oraz przebudowaliśmy sieć trakcyjną.

Dzięki przełożeniu ruchu na nowe tory będziemy teraz mogli zająć się przebudową drugiego odcinka linii tramwajowej relacji: Zajezdnia Żoliborz - Młociny - dodaje Sławomir Ramski.

Budowę Trasy Mostu Północnego na kilometrowym odcinku od węzła z ulicą Pułkową do węzła przesiadkowego „Młociny”rozpoczęliśmy w lipcu ubiegłego roku.

Projekt obejmuje budowę dwóch czteropasmowych jezdni głównych trasy i czterech jednoprzęsłowych wiaduktów nad ulicą Encyklopedyczną. Wybudujemy także 400-metrowy odcinek ulicy Encyklopedycznej z nowym wjazdem do zajezdni tramwajowej, skrzyżowaniem z ulicą Zgrupowania AK Kampinos oraz przejściem pod jezdniami trasy głównej.

Zakres naszych prac obejmuje też budowę dwupasmowej ulicy Nocznickiego o długości 175 m, chodników, pochylni, schodów, przystanków autobusowych i tramwajowych, a także ciągów pieszo-rowerowych i ścieżek rowerowych o łącznej długości 2 km.

Trasa Mostu Północnego ma docelowo połączyć Trasę NS ze Wschodnią Obwodnicą Warszawy. Dzięki tej inwestycji kierowcy będą mogli z prawego brzegu Wisły przejechać prosto do węzła Młociny.

Projekt realizujemy na zlecenie Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych. Zakończenie prac o wartości 41 mln zł netto zaplanowano na grudzień 2011 r.