Wybudujemy most w Gronkowie

Press release 20.05.2011 09:00 CET

Do września przyszłego roku w Gronkowie w woj. małopolskim powstanie nowy most. Umowę na jego realizację Skanska podpisała w oddziale Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Krakowie. Wartość robót to ponad 11 mln zł brutto.

most w Gronkowie

Most powstanie na potoku Leśnica, w ciągu drogi krajowej nr 49 między Nowym Targiem a Białką Tatrzańską. To ważny odcinek dla południa Polski. Droga ta prowadzi nie tylko do znanych ośrodków narciarskich i turystycznych, ale też do przejścia granicznego ze Słowacją w Jurgowie. Nowa konstrukcja, którą wybuduje Skanska, zastąpi będący w złym stanie technicznym stary most.

Nowe w miejsce starego

Do czasu wybudowania nowego obiektu, w Gronkowie ruch samochodowy będzie odbywał się starym mostem – tłumaczy Dariusz Migała, Dyrektor Zespołu Projektów, Skanska.– Dopiero po ukończeniu przez nas prac związanych z budową nowego mostu wyburzymy starą konstrukcję

Nowy most na potoku Leśnica będzie jednoprzęsłowy, o rozpiętości 40 m. Poza dwoma pasami ruchu po jego obu stronach powstaną chodniki dla pieszych.

Wybudujemy także 700 m nowej drogi stanowiącej dojazd do mostu, położymy kanalizację deszczową oraz wykonamy drobne przebudowy instalacji energetycznej i telekomunikacyjnej – dodaje Dariusz Migała.

Realizacja nowego mostu w Gronkowie przyczyni się do poprawy warunków  dojazdu do zimowych kurortów w Tatrach, jednak do czasu zakończenia inwestycji kierowcy mogą się spodziewać utrudnień w rejonie budowy. W związku z prowadzonymi przez nas robotami, od lipca tego roku do czerwca 2012 r. ruch na starym moście w Gronkowie będzie się odbywał wahadłowo.

Firma z doświadczeniem

Skanska posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie budownictwa mostowego. Budujemy i modernizujemy mosty, wiadukty drogowe i kolejowe, estakady, tunele, przejścia podziemne i kładki dla pieszych. Zrealizowane przez nas mosty stały się wizówkami polskich miast, m.in. Krakowa - Most Zwierzyniecki i Wrocławia - Most Milenijny. Wybudowaliśmy również wiele wiaduktów w ciągu wykonywanych przez nas obwodnic, m.in. Szubina, Śremu, Rzeszowa, Pilzna, Stalowej Woli, Oleśnicy, Zgorzelca, a także Drogowej Trasy Średnicowej w Rudzie Śląskiej oraz autostrady A1.

Najważniejszą budową prowadzoną obecnie przez Skanska w regionie małopolskim jest zbiornik wodny Świnna Poręba. Ponadto, budujemy zachodnią obwodnicę Kęt, wiadukt nad linią PKP na drodze krajowej nr 28 Wadowice – Sucha Beskidzka, a w Skawinie zakład zagospodarowania odpadów i Park Technologiczny.