Budujemy basen w Kórniku i dbamy o bezpieczeństwo dzieci

Press release 10.06.2010 00:00 CET

7 czerwca pracownicy Skanska wraz z ratownikami WOPR odwiedzili uczniów Gimnazjum nr 1 w Kórniku. Przeprowadzili spotkanie zabawowo-edukacyjne pod hasłem „Bezpieczne wakacje nad wodą”. Jego celem jest promowanie wśród młodzieży bezpiecznych form spędzania wakacji nad wodą oraz metod udzielania pierwszej pomocy.

Spotkanie pod hasłem „Bezpieczne wakacje nad wodą” miało charakter edukacyjny z elementami wspólnej zabawy. Wzięło w nim udział ponad 300 uczniów kórnickiego gimnazjum. Zapoznali się z zasadami bezpiecznych kąpieli i zagrożeniami, z jakimi mogą się spotkać spędzając czas nad wodą. Młodzież miała możliwość zaznajomić się ze sprzętem ratowniczym i sposobami korzystania z niego. Ważnym elementem spotkania była nauka niesienia pierwszej pomocy.

Budujemy basen i promujemy bezpieczne wakacje nad wodą Skanska, pomysłodawca spotkania z młodzieżą, buduje kórnicki basen. - Budowa basenu zakończy się w listopadzie tego roku – mówi Przemysław Śliwiński Kierownik Budowy. – Do tej pory wykonaliśmy całą konstrukcję żelbetową i drewnianą, wszystkie ściany murowane, ślusarkę aluminiową wewnętrzną, 95% tynków, 90% dachów. Zakończyliśmy także realizację dwóch kotłowni, trafostacji, zbiornika na wodę p.poż oraz ulicy Krasickiego i wydzielonych parkingów. Trwa montaż konstrukcji fasad holu głównego, świetlików dachowych, posadzki w hali basenowej, izolacji niecek i płytek basenowych, sufitów podwieszanych i ścian z dyli szklanych.

Jesteśmy firmą budowlaną, jednak angażujemy się w życie lokalnych społeczności, z którymi czujemy się mocno związani poprzez realizowane inwestycje. – Od lat prowadzimy kampanie promujące bezpieczne zachowania na drogach. Jedną z nich jest ogólnopolska akcja „Bezpieczni w drodze do szkoły” – mówi Maria Kowalska, Specjalista Komunikacji w OBDM Poznań. – Zależy nam także na budowaniu czynnych postaw w niesieniu pierwszej pomocy. Jesteśmy przekonani, że każdy, nawet dziecko, może uratować życie drugiej osobie. Należy tylko wiedzieć, jak to zrobić.

Zbliżają się wakacje. Wraz z ratownikami WOPR chcemy uwrażliwić młodych ludzi na niebezpieczeństwa, jakie niesie ze sobą aktywny wypoczynek nad wodą. Zależy nam, aby praktycznie przygotować młodzież do radzenia sobie w trudnych sytuacjach i niesienia pomocy innym. Wypadkom można zapobiegać i taką postawę pragniemy propagować.

Doświadczenie w budowie basenów Skanska ma wieloletnie doświadczenie w budowie basenów na terenie całej Polski. Firma wybudowała m.in. baseny w: Łodzi, Rzeszowie, Leżajsku, Strzyżowie, Głogowie Małopolskim, Zamościu, Nowej Sarzynie, Sokołowie Małopolskim i Dębicy. Aktualnie, oprócz basenu w Kórniku, Skanska realizuje aquapark w Wągrowcu i halę sportową z basenem w Zielonej Górze.

Skanska w regionie Skanska od wielu lat buduje na terenie gminy Kórnik i w okolicach Poznania. Wykonała m.in.: obwodnicę Kórnika, trasę S11 na odcinku od Poznania do Kórnika, obwodnicę Śremu. Firma realizuje też jedną z najważniejszych inwestycji w Wielkopolsce tj. zachodnią obwodnicę Poznania na odcinku od autostrady A2 do Swadzimia.