Kamień węgielny na budowie Wojewódzkiego Centrum Biznesu i Przedsiębiorczości w Łodzi

Press release 27.02.2014 15:02 CET

Na budowie Wojewódzkiego Centrum Biznesu i Przedsiębiorczości i zarazem nowej siedziby Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego wmurowano kamień węgielny. Inwestycja o wartości 7,7 mln zł netto ma powstać do końca 2014 r.

Podpisanie aktu erekcyjnego

Należąca do samorządu województwa Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego będzie miała nowa siedzibę. ŁARR z biurowca przy ul. Tuwima przeniesie się do zabytkowej fabryki z willą przy ul. Narutowicza 34. Zabytki te zostaną wyremontowane i zaadaptowane na biura tej agencji.

W nowym miejscu, na ok. 3200 m kw. łącznej powierzchni, prócz siedziby ŁARR SA powstanie Łódzki Inkubator Przedsiębiorczości, Klaster nowych Technologii, siedziba Stowarzyszeń, Fundacji a także siedziby organizacji działających na rzecz rozwoju przedsiębiorczość w regionie.

W kompleksie znajdują się: dawny budynek mieszkalny - willa (pałacyk), fabryka, łącznik (wraz z klatką schodową i budynkiem produkcyjnym), a także budynek warsztatowy. Willa, fabryka i piwnice zostały wzniesione na przełomie XIX i XX wieku, natomiast łącznik i budynek warsztatowy w latach 50. XX wieku.

W ramach tej inwestycji Skanska przebuduje, nadbuduje oraz wyremontuje te budynki z przeznaczeniem na funkcje dla Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego.

Zaawansowanie prac
Inwestycja rozpoczęła się od rozbiórek obiektów przy ul. Narutowicza. Równocześnie zajęliśmy się pracami konstrukcyjnymi - mówi Adam Motyl, Menadżer Projektu, Skanska. - Zakończyliśmy już prace konstrukcyjne w magazynie i przygotowujemy się do prac wykończeniowych. Trwają prace konstrukcyjne w fabryce - wykonaliśmy tam trzy stropy żelbetowe. Obecnie wymieniamy strop nad trzecim piętrem. Do wykonania pozostanie jeden strop i więźba dachowa.
W łączniku wykonaliśmy strop pierwszego piętra, trwają natomiast prace nad stropem drugiego piętra. W dalszej kolejności przejdziemy do wykonywania nadbudowy drugiej kondygnacji. W marcu przystąpimy do prac nad renowacją elewacji fabryki.
W wilii zakończyliśmy prace rozbiórkowe. Odkrywane są zabytkowe sztukaterie. Prace renowacyjne i aranżacje wnętrz rozpoczniemy po otrzymaniu projektu uzgodnionego z Miejskim Konserwatorem Zabytków. Obecnie prowadzimy renowację historycznej stolarki. We wszystkich obiektach rozpoczęliśmy wykonywanie instalacji elektrycznej i sanitarnej - wylicza Adam Motyl.

Celem inwestycji jest stworzenie enklawy dla działalności, rozwoju oraz integracji środowisk ze świata biznesu i różnych grup społecznych, którym przyświeca inicjatywa rozwoju regionu łódzkiego.

Jest to kolejny remont zabytkowej willi na terenie Łodzi zrealizowany przez Skanska. W roku 2011 firma zrealizowała rewitalizację i przebudowę  budynków wchodzących w skład dawnej Willi Meyera wraz z dostosowaniem ich do nowych funkcji. Obiekt został przeznaczony na siedzibę Centrum Obsługi Przedsiębiorcy oraz Departamentu Kultury Fizycznej i Sportu.

Skanska w woj. łódzkim
Skanska jest wykonawcą wielu inwestycji na terenie województwa łódzkiego. Wśród zrealizowanych przez firmę inwestycji są m.in. biurowiec Green Horizon, Budynek Centrum Technologii Informatycznych, Centrum Konferencyjno – Wystawiennicze Międzynarodowych Targów Łódzkich, Fabryka Sztuki, a także projekty drogowe: al. Włókniarzy, ulice: Zachodnia i Łagiewnicka. Obecnie Skanska realizuje prace w ciągu ulicy Rojnej. Firma prowadzi także budowę Wydziału Filologii oraz budowę nowego budynku na potrzeby I i II oddziału ZUS.