W Darłowie podpisano umowę na realizację projektu poprawy dostępności do portu morskiego

Press release 23.12.2013 13:13 CET

W Darłowie podpisano dziś umowę na realizację projektu poprawy dostępności do portu morskiego. Na zamówienie Urzędu Miasta Darłowo inwestycję wykona firma Skanska.  Wartość projektu wyniesie 14,5 mln zł netto. Wykonawca na realizację ma czas do października 2015 roku.

Download file

Celem inwestycji jest wykonanie infrastruktury umożliwiającej jak najlepszy dojazd do portu od strony lądu . -Łącznie powstaną ponad 2 km nowych dróg, ścieżki pieszo-rowerowe, nowe ronda, oświetlenie uliczne oraz kanalizacja deszczowa odwadniająca jezdnię - wyjaśnia Jacek Szuta, Menadżer Projektu, Skanska. Odprowadzenie wód deszczowych po przebudowie odbywać się będzie poprzez sieć deszczową z odpływem ścieków do istniejących kanałów melioracyjnych. Ponadto wykonawca odpowiada za przebudowę kabla telekomunikacyjnego na odcinku około 400 metrów. -Realizację zadania  podzielono na dwa odcinki. Pierwszy obejmuje obszar od ronda w drodze krajowej nr 37, Aleje Wojska Polskiego do ronda przy ul. A. Mickiewicza. Drugi odcinek rozpoczyna się od ronda w ul. A. Mickiewicza i biegnie aż do ronda w ul. Lotników Morskich włącznie – mówi Jacek Szuta.

Nowa infrastruktura
W ramach zadania powstanie jednojezdniowa, dwukierunkowa droga o szerokości 7 metrów. Po lewej stronie zaprojektowano ścieżkę pieszo-rowerową o szerokości 3 metrów oraz pas zieleni oddzielający jezdnię. Ponadto wykonawca odpowiada za budowę trzech rond: dwóch czterowylotowych na skrzyżowaniach przy Alejach Wojska Polskiego i przy ul. A. Mickiewicza oraz jednego pięciowylotowego ronda przy ul. Lotników Morskich. Ostatnie z nich będzie posiadało wloty z następujących kierunków: od strony Koszalina (droga wojewódzka nr 203), Darłówka Zachodniego, ul. Sportowej, portu morskiego oraz centrum Darłowa.

Skanska buduje na Pomorzu Zachodnim
To już druga realizacja firmy z zakresu poprawy dostępności do portu. Aktualnie Skanska realizuje projekt związany z poprawą dostępności do portu Kołobrzeg od strony lądu. Przedsięwzięcie obejmuje przede wszystkim budowę nowego układu drogowego wraz z oświetleniem, odwodnieniem oraz przebudową kolidującej infrastruktury technicznej. W ramach kontraktu zaplanowano budowę mostu drogowego nad rzeką Parsętą oraz budowę dwóch estakad o łącznej długości 203 metrów. Inwestycja potrwa do końca przyszłego roku i będzie kosztować 33,2 mln złotych netto. Ponadto w ciągu zaledwie dwóch lat Skanska odpowiadała za liczne projekty inżynieryjne i kubaturowe. Do jednych z większych inwestycji wykonanych w tym regionie zaliczają się m.in. budowa Szpitala Rejonowego w Nowogardzie, realizacja Komendy Powiatowej w Szczecinku oraz obecnie realizowana przebudowa drogi wojewódzkiej nr 167 czy rozbudowa budynku Sądu Okręgowego w Szczecinie.