Skanska trzeci raz z rzędu Idealnym Pracodawcą według studentów

Press release 22.05.2012 13:00 CET

Skanska została nagrodzona tytułem: Idealny Pracodawca 2012 w kategorii Inżynieria w badaniu Universum Student Survey. Jesteśmy jedyną firmą, która w swojej kategorii zwyciężyła zarówno w badaniu wśród studentów, jak i wśród profesjonalistów.

1

Tytuł Idealnego Pracodawcy przyznano w pięciu głównych kategoriach odzwierciedlających kierunki studiów, które ukończyli respondenci: Biznes, Inżynieria, IT, Nauki Ścisłe oraz Nauki Humanistyczne. Skanska kolejny raz wypadła najlepiej wśród firm w kategorii Inżynieria. Tak wygląda pierwsza 10-tka firm w naszej kategorii:

1. Skanska
  2. Volkswagen (incl. Audi, Porsche)
  3. Budimex
  4. KGHM Polska Miedź
  5. PGE
  6. Polimex Mostostal
  7. Toyota Motor Poland
  8. PGNiG
  9. Urząd Dozoru Technicznego
  10. Strabag.

Ranking Idealnych Pracodawców 2012 powstał na podstawie badania Universum Student Survey, prowadzonego co roku wśród studentów najlepszych uczelni w kraju. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad 18 000 respondentów.

Studenci, wypełniając ankietę, wybierają firmę, która w ich ocenie jest najlepszym pracodawcą na polskim rynku. Badanie to pozwala młodym ludziom wypowiedzieć się na temat ich oczekiwań wobec przyszłego pracodawcy, dla firmy z kolei to dawka cennej wiedzy o potencjalnych pracownikach.

Badanie pokazuje także, iż najważniejsze dla studentów w przyszłej pracy jest bezpieczeństwo i stabilność zatrudnienia oraz osiągnięcie pozycji eksperta w swojej branży. Przy wyborze pierwszego pracodawcy decyduje także jego prestiż oraz możliwość zdobycia dobrych referencji i perspektyw na przyszłość.

To już trzeci rok z rzędu, kiedy nasza firma zdobyła pierwsze miejsca w trzech najważniejszych dla nas rankingach pracodawców. Oprócz Idealnego Pracodawcy wśród studentów, otrzymaliśmy także ten sam tytuł z rąk profesjonalistów. W kwietniu natomiast zajęliśmy pierwsze miejsce w rankingu Firma dla Inżyniera, który organizowany jest przez Bank Danych o Inżynierach.

Pełny ranking Universum Top 100 dostępny jest na www.universumglobal.com