Skanska wmurowała kamień węgielny pod budowę Sądu Rejonowego w Słubicach

Press release 28.09.2011 09:00 CET

22 września br. odbyła się uroczystość związana z  wmurowaniem aktu erekcyjnego pod budowę Sądu Rejonowego w Słubicach. Wykonawcą prac jest leszczyński Oddział firmy Skanska.

sad w slubicach

W ramach projektu wykonamy czterokondygnacyjny budynek wraz z instalacjami i infrastrukturą techniczną. Kubatura obiektu wyniesie 16 tys. m szesć., a powierzchnia całkowita 4 tys. m kw. Inwestycja o wartości 14,7 mln zł brutto będzie zrealizowana do listopada 2013 roku.

Nowy budynek Sądu

W nowym budynku sądu znajdą się sale rozpraw, pomieszczenia biurowe, sanitarno-socjalne i techniczne oraz archiwa. Wszystkie piętra będą dostępne dla osób niepełnosprawnych.

Zakres naszych prac obejmuje wykonanie robót budowlano-montażowych wraz z zagospodarowaniem budynku. Wykonamy instalacje: wentylacji mechanicznej, c.o. , klimatyzacji i wody lodowej z agregatem oraz gazową, elektryczną
i wodnokanalizacyjną. Zainstalujemy przyłącza: energetyczne podstawowe, wodociągowe i kanalizacyjne wraz z sieciami przyobiektowymi. Zajmiemy się także zagospodarowaniem terenu - wykonamy ogrodzenie, małą architekturę, roboty drogowe, nasadzenia zieleni, oświetlenie i odwodnienie terenu.

Inwestycja obejmuje także wykonanie systemu prowadzenia klienta dla wejścia głównego. System ten składa się z kolumnowego detektora metali, prześwietlarki bagażu oraz bramek jednostronnie uchylnych blokujących dostęp do stref chronionych, ale umożliwiających ich opuszczenie oraz ewakuację w razie zagrożenia.

Aktualnie kończymy wykonywanie stropu na drugim piętrze - informuje  Marcin Małycha, Kierownik Budowy, Skanska. - Rozpoczęliśmy instalowanie wentylacji na parterze oraz kanalizacji deszczowej wokół budynku. We wrześniu planujemy rozpoczęcie wykonania konstrukcji dachu, którego pokrycie zakończymy jeszcze przed nadejściem zimy.

Nasze działania w regionie

Skanska realizuje wiele obiektów użyteczności publicznej. W regionie lubuskim byliśmy wykonawcą rozbudowy zabytkowego obiektu Wojewódzkiej
i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gorzowie Wielkopolskim, zakładu produkcji wyrobów drewnianych Stellmet w Jeleniowie, a w Zielonej Górze przebudowy obiektu Palmiarni i budowy Centrum Sportowo – Rekreacyjnego. Obecnie rozbudowujemy budynek Zespołu Szkół  w Kłodawie o gimnazjum, łącznik oraz salę sportowo-rehabilitacyjną.