Gdański Inkubator Przedsiębiorczości jest już gotowy

Press release 24.01.2012 14:15 CET

Skanska zakończyła budowę Gdańskiego Inkubatora Przedsiębiorczości. Obiekt, który powstał w Gdańsku przy ul. Lęborskiej, kosztował 27,5 mln zł brutto. Prace zrealizowane zostały na zlecenie Dyrekcji Rozbudowy Miasta Gdańska.

GIP

W ramach kontraktu Skanska wykonała nowoczesny obiekt biurowy z częścią szkoleniowo-konferencyjną, o powierzchni użytkowej 9 900 m kw. i kubaturze 41 200 m sześc.

Kompleks powstał na ponad półhektarowej działce przy ul. Lęborskiej. W jego skład wchodzą dwa połączone ze sobą budynki: o trzech i pięciu kondygnacjach. Pod obiektem zlokalizowany jest jednopoziomowy parking na 100 samochodów.

Do budowy Gdańskiego Inkubatora użyto ok. 700 ton stali oraz ok. 6 700 m sześc. betonu. Budynek jest w dużej mierze przeszklony (3 371 m kw. elewacji szklanej i 1 145 m kw. elewacji z klinkieru). Autorem projektu jest firma architektoniczna APA – Wojciechowski z Warszawy.

Zbudowaliśmy również sieci zewnętrzne oraz ciągi pieszo-jezdne, a także instalacje wewnętrzne: wentylacji, klimatyzacji, centralnego ogrzewania i wodnokanalizacyjną. Biurowiec jest przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Budowa w centrum miasta

Realizacja prowadzona była w centrum miasta, na bardzo małej powierzchni.

- Mieliśmy bardzo ograniczoną powierzchnię placu budowy, co było dla nas sporym wyzwaniem logistycznym – mówi Rafał Król, Kierownik Budowy, Skanska. - Wszystkie prace i dostawy musieliśmy planować niezwykle precyzyjnie, ponieważ teren zabudowy pokrywał się z granicami działki przeznaczonej na inwestycję.

Inkubator, poza opieką prawną, mentorską i doradczą świadczoną przedsiębiorstwom, będzie także oferował zaplecze szkoleniowo – konferencyjne oraz powierzchnię biurową do wynajęcia na preferencyjnych warunkach. Administratorem budynku będzie Gdańska Fundacja Przedsiębiorczości.

Skanska na Pomorzu

Skanska jest obecna na rynku pomorskim od wielu lat. W ostatnim czasie zrealizowaliśmy m.in. Węzeł Matarnia i przebudowę Podwala Grodzkiego w Gdańsku, drogę kołowania w Porcie Lotniczym im. Lecha Wałęsy, Obwodnicę Trójmiasta, a także Obwodnicę Pelplina.

Wykonaliśmy również obiekty kubaturowe, tj. Fabrykę Szyb Zespolonych Press-Glass i hale montażu okien PCV Vetrex w Tczewie, jak również Leroy Merlin w Rumi. Skanska-NDI było wykonawcą północnego odcinka autostrady A1 na odcinku Rusocin –  Czerniewice  k. Torunia (województwo kujawsko – pomorskie).

Obecnie budujemy m.in. trasę W-Z w Gdańsku, II odcinek trasy Sucharskiego w Gdańsku, przebudowujemy układ drogowy miedzy Rumią a Redą oraz remontujemy wiadukt nad torami kolejowymi w ciągu ulicy Jana z Kolna w Gdańsku.