Skanska wybuduje połączenie obwodnicy Wrocławia z lotniskiem

Press release 16.07.2009 00:00 CET

Skanska podpisała kontrakt na budowę połączenia Obwodnicy Śródmiejskiej z Portem Lotniczym we Wrocławiu. Wartość prac wyniesie 44,3 mln zł. Zakończenie inwestycji planowane jest na wrzesień 2010 roku.

Skanska, jedna z największych firm budowlanych w Polsce, podpisała kontrakt na budowę połączenia Obwodnicy Śródmiejskiej Wrocławia z międzynarodowym Portem Lotniczym „Wrocław – Strachowice”. Termin zakończenia prac to wrzesień 2010 r. (14 miesięcy od daty podpisania umowy). Projekt zrealizujemy na zlecenie Wrocławskich Inwestycji — spółki działającej w imieniu Gminy Wrocław.

Zakres prac - Naszym zadaniem jest przebudowa ulicy Strzegomskiej na odcinku 1,3 km od ulicy Nowodworskiej do ulicy Granicznej — mówi Witold Nietubyć, Menedżer Marketingu i Oferowania, Skanska. — Poszerzymy istniejącą drogę do dwóch pasów ruchu w każdym kierunku. Przebudujemy też przejazd kolejowy i zbudujemy dwa jednoprzęsłowe mosty przez rzekę Ślęzę. Wzdłuż całego odcinka Skanska wykona po obu stronach ulicy chodniki dla pieszych o łącznej długości 6,8 km oraz dwukierunkową ścieżkę rowerową o powierzchni 3,4 km.

Kontrakt obejmuje także przebudowę przejazdu kolejowego i terenu pod torowisko tramwajowe oraz przebudowę starej i budowę nowej infrastruktury technicznej (sieci wodociągowej, gazowej, ciepłowniczej, kanalizacyjnej, sieci elektroenergetycznej i teletechnicznej). Prace będą realizowane pod ruchem, przy zachowaniu komunikacji na całym odcinku ulicy Strzegomskiej.

Droga do Euro 2012 - Przebudowa ulicy Strzegomskiej to jeden z projektów przygotowujących Wrocław do Mistrzostw Europy w piłce nożnej w 2012 roku — mówi Tomasz Dereń, Menedżer Projektu, Skanska. — Inwestycja ta ułatwi dojazd kibiców do obiektów sportowych oraz miejsc, w których odbywać się będą imprezy towarzyszące Euro 2012.

Firma z dorobkiem Skanska od wielu lat buduje we Wrocławiu drogi, mosty i obiekty budownictwa ogólnego. Obecnie jesteśmy wykonawcą Północnej Śródmiejskiej Obwodnicy Wrocławia. Wkrótce rozpoczynamy budowę tzw. wschodniej obwodnicy miasta. Dotychczasowe realizacje Skanska to m.in. budowa obwodnicy Oleśnicy, Żmigrodu, Zgorzelca i Bielawy. We Wrocławiu Skanska zbudowała most Milenijny, przebudowała Plac Powstańców Wielkopolskich, Plac Jana Pawła II, most Szczytnicki, ul. Lotniczą i wiele innych. Była również wykonawcą Parku Handlowego Bielany, Uniwersytetu Przyrodniczego oraz kompleksu biurowego Grunwaldzki Center, w którym obecnie mają siedzibę wrocławskie oddziały Skanska.