Nowa baza kieleckiej Zieleni już gotowa

Press release 23.01.2013 15:00 CET

Zakończyła się budowa nowoczesnej bazy dla Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni w Kielcach. Na 2-hektarowej działce powstały budynki o łącznej powierzchni ponad 5 tys. m kw. Kontrakt o wartości 15,2 mln netto został zrealizowany przez Skanska.

Nowy obiekt jest pierwszą tak dużą i nowoczesną bazą RPZ w naszym mieście. W ramach wykonanych przez Skanska prac powstały hale warsztatowo – magazynowe z rampami rozładowczymi, magazyn soli na potrzeby Zakładu Zaplecza Technicznego, nowoczesne szklarnie, budynek Zakładu Produkcji Roślin z punktem handlowo – usługowym, a także biuro i portiernia z dyspozytornią. Na „dziedzińcu” umieszczona została waga dla samochodów ciężarowych oraz zbiornik na wodę przechwytywaną z dachów i drenażu. Zadaniem zbiornika jest gromadzenie wody do celów przeciwpożarowych.

- Inwestycja była realizowana w formule „Projektuj i buduj”- mówi Andrzej Sitarski, Menadżer Projektów, Skanska. - Kieleckie Biuro Projektów Skanska zaprojektowało bazę w formie niskich budynków ze względu na przebiegającą przez działkę linię wysokiego napięcia. Najwyższy z budynków administracyjno-socjalny ma dwie kondygnacje.

Skanska wybudowała budynki pod klucz, co oznacza, że zostały one wyposażone we wszystkie wymagane urządzenia, instalacje, białą zabudowę, a także meble w pomieszczeniach biurowych. W ramach kontraktu wykonane zostały także drogi dojazdowe do budynków, parkingi dla klientów i pracowników, oświetlenie zewnętrzne i ogrodzenie.

Nienośne grunty

Podczas realizacji prac jednym z utrudnień okazały się tzw. nienośne grunty.

- Wkrótce po rozpoczęciu budowy okazało się, ze grunty na działce są zbyt słabe, by wytrzymać obciążenia budynków – mówi Jacek Ożarowski, Kierownik Budowy, Skanska. - By poprawić parametry nośności gruntów, konieczne było wzmacnianie fundamentów palami.

Utrudnienia związane były również z linią wysokiego napięcia przebiegającą praktycznie przez sam środek działki. Prace pod linią, należące do wyjątkowo niebezpiecznych, planowane były tak, aby wykonać możliwie maksymalny zakres robót w godzinach wyłączenia linii 110kv.

Przy pracach prowadzonych pod linią wysokiego napięcia  najważniejsze jest bezpieczeństwo  pracowników, dlatego zapewniliśmy najwyższe środki ostrożności – mówi Piotr Krupski, Kierownik Robót. – Wszystkie prace wykonywane były pod stałym nadzorem i w oparciu o Instrukcję Bezpiecznego Wykonywania Robót.

Zieleń wita w Kielcach

Baza Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni powstała na wjeździe do Kielc od strony Lublina na ponad 2-hektarowej działce. Patrząc dziś na pięknie zagospodarowany plac, niską i nowoczesną zabudowę, mało kto pamięta, ze jeszcze niedawno stał tu jedynie stary drewniany domek, a cały teren porośnięty był wysokimi trawami i krzewami.

Kielecki RPZ ma dzisiaj jedną z najnowocześniejszych baz w Polsce. Całość utrzymana została w odcieniach jasnej i ciemnej szarości. Pierwsze przeprowadzki z dotychczasowej siedziby przy ul. Lecha odbędą się jeszcze tej zimy.

W regionie

W regionie świętokrzyskim od kilkunastu lat realizujemy prace z zakresu budownictwa kubaturowego, drogowego i hydroinżynieryjnego. Aktualnie w Kielcach rozbudowujemy Oddział Onkohematologii przy Świętokrzyskim Centrum Onkologii, a przy ulicy Sandomierskiej budujemy jedną z nowocześniejszych w Polsce baz dla Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni.

W Ostrowcu Świętokrzyskim i Skarżysku - Kamiennej realizujemy prace modernizacyjne oczyszczalni ścieków, a w Skarżysku Kościelnym budujemy kanalizację sanitarną. W kilku miejscowościach regionu przy drogach krajowych prowadzimy prace polegające na budowie dróg gminnych i  chodników. W Rakowie rozpoczęliśmy budowę obwodnicy tego miasta.