Skanska w Polsce
c

Wiecha na budynku CKU Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Press release 25.05.2012 14:00 CET

Na szczycie sali audytoryjnej Centrum Kształcenia Ustawicznego dla Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu zawisła wiecha, symbolizująca zakończenie prac konstrukcyjnych obiektu. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz uczelni. Kontrakt, o wartości 22 mln zł brutto, Skanska zrealizuje do końca września 2012 r.

zdj.1

Centrum Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Ekonomicznego powstaje  przy ul. Kamiennej na terenie kampusu. Będzie integralną częścią istniejącego już kompleksu. Inwestycja zlokalizowana jest w bliskim sąsiedztwie budynków uniwersyteckich.

Zgodnie z harmonogramem

Prace toczą się zgodnie z harmonogramem – mówi Ryszard Piekarz, Kierownik Budowy, Skanska. – Obecnie prowadzimy roboty wykończeniowe wewnątrz budynku. Do wykonania zostały sufity podwieszane, położenie płytek i wykładzin, malowanie oraz biały montaż. Jednocześnie prowadzimy prace przy elewacji  oraz zagospodarowaniu terenów zewnętrznych. Obiekt planujemy przekazać Inwestorowi pod koniec września - jeszcze przed inauguracją nowego roku akademickiego.

Wyzwania

Największym wyzwaniem na tym projekcie było wykonanie schodkowej płyty Sali audytoryjnej, którą betonowaliśmy bez przerw roboczych przez 12 godzin – mówi Ryszard Piekarz. - Nad salą audytoryjną zamontowaliśmy dźwigary ze świerkowego drewna klejonego o rozpiętości aż 21 m. Ciekawym elementem na tej budowie było również wykonanie reprezentacyjnej klatki ze schodami zabiegowymi na planie elipsy.

Rozwiązania architektoniczne

Budowany przez Skanska obiekt ma 16 metrów wysokości, 3 kondygnacje nadziemne i jedną podziemną, z przeznaczeniem na garaż na 53 samochody. Budynek jest prostą bryłą z pionowym podziałem okien. Wejście główne zaakcentowane zostało szklaną fasadą, która połączona będzie ze ścianą w mocnym czerwonym kolorze.

Parter budynku dydaktycznego jest dostępny z poziomu terenu poprzez hol wejściowy z windą i schodami. Pomieszczenia użytkowe znajdują się bowiem 2,60 m powyżej poziomu terenu. Na parterze powstaje sala konferencyjna na 100 osób z możliwością podziału na dwie mniejsze. Parter zajmą też pomieszczenia administracyjne, pokoje nauczycielskie, klubokawiarnia z wyjściem na taras rekreacyjny, który może być letnim ogródkiem, szatnia oraz zaplecze sanitarne i techniczne obsługi budynku.

W części centralnej powstała otwarta reprezentacyjna klatka schodowa ze świetlikiem dachowym, który pośrednio doświetla przestrzenie komunikacyjne.

Na pierwszym i drugim piętrze budynku dydaktycznego powstaje łącznie 18 sal dydaktycznych dla 49 osób każda, zaplecze sanitarne i techniczne. Nad budynkiem dydaktycznym docelowo powstanie zielony dach z zielenią ekstensywną na stropie żelbetowym. Budynek został tak zaprojektowany, aby zapewnić osobom niepełnosprawnym niezbędne warunki do bezproblemowego korzystania z jego pomieszczeń.

Jest tonasza kolejna realizacja Skanska dla Uniwersytetu. W 2001 roku zakończyliśmy budowę budynku plombowego oraz modernizację na cele dydaktyczne hali technologicznej dla tego inwestora.

Pobierz