Kolejne remonty na Lotnisku Chopina w Warszawie

Press release 16.01.2014 15:15 CET

Za kwotę ponad 44,5  mln zł netto zostanie rozbudowana płyta Lotniska Chopina w Warszawie. Prace na zlecenie Przedsiębiorstwa Państwowego „Porty Lotnicze” wykona Skanska

Prace remontowe na Lotnisku Chopina-zdjęcie archiwalne

W ramach umowy Skanska rozbuduje pole wzlotów na Lotnisku Chopina w Warszawie. Zbudowana zostanie także płaszczyzna odladzania wraz z przebudową drogi kołowania.
W toku tych prac firma wykona nową konstrukcję płyty odladzania wraz z nawierzchnią z betonu cementowego, sieć drenaży, sieci elektryczne, teletechniczne i wodno-kanalizacyjne. Prace mają zakończyć się do listopada 2014 r.

Wykonamy płytę do odladzania samolotów, która będzie podzielona na dwie części o wymiarach ok. 150 x 86m i ok. 89 x 55m - mówi Robert Wójcik, Menadżer Projektu Skanska. - Pomiędzy płytami powstaną miejsca do postoju samochodów do odladzania wraz z miejscem na posadowienie trzech kontenerów koordynacyjnych dla agentów obsługi naziemnej.
Nowa płaszczyzna odlodzeniowa w tej części lotniska będzie miała dwa stanowiska do odladzania dla dużych samolotów kodu E oraz dwa dla średnich kodu C. Płaszczyzna będzie zlokalizowana w optymalny sposób tak, aby samolot po przejściu procedury odladzania i ewentualnego zabezpieczenia przeciwoblodzeniowego mógł jak najszybciej wystartować, mówi Przemysław Przybylski, Rzecznik Prasowy Lotniska Chopina w Warszawie.

W zakresie robót drogowych na płycie lotniska wykonamy nowe warstwy konstrukcyjne oraz nawierzchnie betonowe i asfaltowe wraz z infrastrukturą  towarzyszącą - dodaje Robert Wójcik.

To już kolejny projekt na lotnisku Chopina
W 2013 roku zrealizowaliśmy dla Przedsiębiorstwa Państwowego „Porty Lotnicze” na warszawskim lotnisku budowę „pod klucz” budynku biurowo-magazynowego wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną oraz wykonaliśmy pomieszczenia zastępcze dla pasażerów i służb lotniczych. Łączna wartość tych kontraktów wyniosła ok. 14,4 mln zł. W listopadzie 2011 roku Skanska zakończyła na tym lotnisku remont płyty postojowej PPS3 oraz drogi kołowania.
Obecnie, również dla PPL, firma prowadzi prace o wartości 14,7 mln zł przy budowie obiektów garażowo-warsztatowych. Za kwotę ponad 20 mln zł dla Stołecznego Zarządu Infrastruktury wykonujemy także hangar-Okęcie przy warszawskim lotnisku.

Skanska dla lotnictwa
Skanska od wielu lat modernizuje i remontuje lotniska na terenie całej Polski. Realizowaliśmy prace na lotniskach w Porcie Lotniczym w Gdańsku – Rębiechowie, terminalu Cargo na lotnisku Okęcie w Warszawie oraz rozbudowaliśmy i wyremontowaliśmy płytę postojową samolotów i wykonaliśmy plac manewrowy na końcu drogi startowej na poznańskim lotnisku Ławica. W 2012 roku Skanska rozbudowała terminal A w Pyrzowicach i wybudowała wieżę kontroli ruchu lotniczego w Porcie Lotniczym Rzeszów – Jasionka, gdzie rok wcześniej zakończyła też budowę terminalu pasażerskiego, płyty postojowej i płaszczyzny do odladzania samolotów. W Porcie Lotniczym im. Lecha Wałęsy w Gdańsku Skanska była wykonawcą drogi kołowania, w Bydgoszczy płyty postoju samolotów, a na lotnisku Lublinek w Łodzi firma wybudowała w 2012 roku nową wieżę kontroli ruchu lotniczego. Mamy na swoim koncie również prace związane z rozbudową największych polskich lotnisk wojskowych w Krzesinach, Łasku, Powidzu i Mirosławcu.