Skanska rozpoczęła budowę ZUS w Łodzi

Press release 28.11.2013 15:40 CET

Rozpoczęły się prace związane z budową nowego budynku na potrzeby I i II oddziału ZUS w Łodzi. Wartość prac, jakie wykona Skanska, wynosi prawie 29,6 mln zł.
28 listopada odbyło się symboliczne „wbicie łopaty” na tym obiekcie.

Nowa jednostka ZUS w Łodzi- wizualizacja

Roboty budowlane rozpoczęliśmy w pierwszych dniach listopada od wycinki drzew oraz prac związanych z usuwaniem kolizji energetycznych – mówi Sylwester Lewandowski, Menadżer Projektu, Skanska. - Obecnie prowadzimy prace związane z wykonywaniem przełożenia kolektora deszczowego. W ciągu kolejnych miesięcy będziemy wykonywali konstrukcję monolitycznążelbetową budynku.
W ramach kontraktu Skanska wykona obiekt na potrzeby I i II Oddziału ZUS w Łodzi przy ul. Lipiec Reymontowskich 11.
Dodatkowo firma będzie odpowiedzialna za budowę budynku garażowego o powierzchni 80,5 mkw. oraz zagospodarowanie terenu, w tym budowę trafostacji, osłony śmietnikowej, ciągów komunikacyjnych oraz miejsc parkingowych. Skanska wykona też sieci uzbrojenia podziemnego, ogrodzenia oraz zagospodarowanie zieleni.

Budynek o wysokości 21,24 m będzie miał pięć kondygnacji naziemnych i jedną podziemną. Powierzchnia zabudowy wynosić będzie 1734 m kw., z czego z czego 1635 m kw. zajmować będą biura.

Będzie to funkcjonalny i estetyczny biurowiec, przystosowany dla potrzeb osób niepełnosprawnych - dodaje Sylwester Lewandowski. – Obiekt zapewni bezpieczeństwo danych, będzie posiadał pełną infrastrukturę teleinformatyczną. Ponadto, przez recepcję, a także portiernię w głównym holu oraz w holach bocznych na parterze ułatwiony będzie dostęp klientów do sali obsługi klientów i lekarzy orzeczników. Pomieszczenia dla klientów będą klimatyzowane - wyjaśnia Sylwester Lewandowski.

Nowy biurowiec pomieści sale obsługi klientów dla mieszkańców Bałut i Górnej, Inspektorat Bałuty, Wydział Orzecznictwa Lekarskiego, pomieszczenia przeznaczone dla lekarzy orzeczników, komisji lekarskich oraz archiwum.

Siedziba ma być gotowa w pierwszej połowie 2015 roku.

Skanska w województwie łódzkim
To już kolejna inwestycja realizowana przez Skanska na terenie województwa łódzkiego.
Trwa przebudowa dworca w Łęczycy, Zakładu Kellogg’s w Kutnie, czy Zespołu Pałacowo-Parkowego w Poddębicach. W Łodzi prowadzimy m.in. budowę Wydziału Filologii, Fabryki Sztuki oraz adaptację zabytkowej willi na siedzibę ŁARR. Na terenie województwa prowadzimy także szereg inwestycji inżynieryjnych. Obecnie firma realizuje m.in. remont drogi wojewódzkiej nr 483 w Bogumiłowicach, drogi nr 710 w Kwiatkowicach i nr 702 w Kutnie.  Przebudowuje także układ drogowy w Czyżowie i kanalizację w Zelowie. W Łodzi Skanska realizuje przebudowę ulicy Rojnej i Ustronnej.