Raków zyskał obwodnicę

Press release 26.11.2013 10:58 CET

Dobiegły końca prace przy budowie obwodnicy Rakowa (woj. świętokrzyskie), stanowiącej fragment drogi wojewódzkiej numer 764 Kielce – Staszów. Prace o wartości ponad 12 mln zł netto zrealizowała Skanska. 25 listopada obwodnica została oficjalnie otwarta dla ruchu.

Obwodnica Rakowa

Uroczyste otwarcie obwodnicy odbyło sie z udziałem przedstawicieli lokalnych władz, Adama Jarubasa – Marszałka województwa świętokrzyskiego, członków zarządu województwa, wicewojewody Grzegorza Dziubki, starosty kieleckiego Zdzisława Wrzałki, a także Pani wójt Rakowa – Aliny Siwoni.

Nowa obwodnica przebiega przez drogę wojewódzką nr 764 łączącą Kielce ze Staszowem i południowo-wschodnią częścią województwa świętokrzyskiego.

Zakres prac objął budowę nowej drogi o długości 2,5 km z trzema rondami i skrzyżowaniem z drogą powiatową w kierunku Rakówki.
Prace obejmowały budowę od podstaw jezdni obwodnicy o szerokości 7 metrów oraz obiektów inżynierskich: przepustów i zbiorników infiltrująco-odparowujących, a także przebudowę sieci wodociągowych, telekomunikacyjnych, sanitarnych i elektroenergetycznych - mówi Jacek Migała, Menadżer Projektu, Skanska.
- Wykonaliśmy również dwa ronda na skrzyżowaniach z drogą wojewódzką nr 764 (przed i za Rakowem) i rondo na skrzyżowaniu z drogą wojewódzką nr 756, a także parking dla samochodów ciężarowych i osobowych przystosowany do zamontowania wagi ważącej pojazdy ciężarowe. W ramach inwestycji powstało też skrzyżowanie z drogą powiatową (ul. Antoniowska) oraz drogi gospodarcze do działek sąsiadujących z obwodnicą - dodaje Jacek Migała.

Roboty rozpoczęliśmy we wrześniu 2012 r. – mówi Jacek Migała. - Po przeprowadzeniu prac związanych z wycinką lasu, robotami ziemnymi
i inżynierskimi, przeszliśmy do wykonania podbudowy nawierzchni oraz robót związanych z przebudową uzbrojenia terenu. Kolejno przystąpiliśmy do budowy i przebudowy skrzyżowań. By umożliwić przejezdność przebudowywanego odcinka DW 764? Skanska wykonywała prace przy ruchu otwartym dla użytkowników dróg.

Inwestorem projektu był Świętokrzyski Zarząd Dróg Wojewódzkich w Kielcach.
Budowa obwodnicy pozwoli na wyprowadzenie z Rakowa ciężkiego ruchu samochodowego i poprawę bezpieczeństwa mieszkańców, mówi Damian Urbanowski – Dyrektor Świętokrzyskiego Zarządu Dróg Wojewódzkich w Kielcach.

Miasto z historią
Dawne miasto Raków założone zostało w połowie XVI wieku. W historii Polski zapisało się jako prężny ośrodek arianizmu. W XVII wieku miasto było centrum organizacyjnym zboru ariańskiego. Działały tu drukarnie, przemysł tkacki, browar oraz papiernia. W pierwszej połowie XVII wieku miasto znane było także poza granicami Polski dzięki działającej tu Szkole Ariańskiej. W 1869 roku Raków utracił prawa miejskie.Obecnie jest wsią w powiecie kieleckim. Mieszka w niej 1,2 tys. osób.

Skanska w regionie
Skanska od wielu lat buduje na terenie województwa świętokrzyskiego. Zrealizowaliśmy tu m.in.: projekt pn. rozwój Świętokrzyskiego Parku Narodo-wego, aktywizacja gospodarcza województwa świętokrzyskiego — ośrodków przemysłowych w Starachowicach i w Ostrowcu Świętokrzyskim.
W powiecie starachowickim firma zrealizowała kanalizację sanitarną w gminie Mirzec. Aktualnie Skanska wykonuje kanalizację sanitarną w Skarżysku - Kamiennej, Masłowie i Zagnańsku oraz przebudowuje oczyszczalnie ścieków w Jędrzejowie. Na finiszu są prace związane z przebudową Kliniki Onkohematologii w Kielcach. Z kolejowych projektów prowadzimy obecnie przebudowę stacji Żelisławice i Skarżysko - Kamienna. Skanska prowadzi także obecnie remont drogi wojewódzkiej nr 764 na odcinku Staszów -Połaniec.