Jesienią nowosolanie będą mieli Czerwoną Torebkę

Press release 17.04.2014 17:10 CET

Dyskont Czerwona Torebka, lokale usługowe i mieszkania - to wszystko znajdzie się w powstającym przy ul. Głowackiego 8 kompleksie handlowo-mieszkalnym. Inwestorem jest zielonogórska spółka Junior Estate, a generalnym wykonawcą firma Skanska S.A. Właśnie ruszyły prace.

Download file

Ruszyły pierwsze prace przy budowie kompleksu handlowo - usługowo - mieszkalnego przy ul. Głowackiego w Nowej Soli. Wkrótce powstaną 2 trzykondygnacyjne budynki. Na parterze jednego z nich, na 800 m kw., otworzy swoje podwoje dyskont Czerwona Torebka. Będzie to 12. sklep tej sieci w Polsce, a trzeci w Lubuskiem – poza Gorzowem i Szprotawą. Oferta handlowa obejmie artykuły spożywcze, przemysłowe, chemię gospodarczą i kosmetyki, a także produkty paramedyczne.

W powstającym kompleksie znajdą się również pawilony handlowe, lokale usługowe i 15 mieszkań dwu- i trzypokojowych o powierzchni od 32 do niemal 80 m kw. Nieopodal dzieci będą mogły spędzać czas na placu zabaw.

- Pierwsze wykopy mamy już za sobą - mówi Wojciech Skorupiński, Kierownik Budowy, Skanska S.A . - W kwietniu planujemy rozpocząć roboty żelbetowe. Do października zakończymy prace związane z dyskontem Czerwona Torebka, a całość inwestycji sfinalizujemy w połowie stycznia 2015 r.

Autorem projektu jest zielonogórska pracownia Apa Projekt Jerzy Gołębiowski.

Skanska w Lubuskiem
Skanska jest wykonawcą wielu inwestycji na terenie województwa lubuskiego. W Gorzowie Wlkp. firma zbudowała bibliotekę publiczną i Archiwum Państwowe, w podgorzowskiej Kłodawie – rozbudowała Zespół Szkół, w Zielonej Górze zrealizowała m.in. Oddział Ratunkowy wraz z lądowiskiem dla helikopterów przy Szpitalu Wojewódzkim, Bibliotekę Uniwersytetu Zielonogórskiego, Centrum Rekreacyjno-Sportowe, obiekt handlowy dla Leroy Merlin, Park Naukowo –Technologiczny w Kisielinie. Obecnie w Międzyrzeczu trwa budowa Komendy Powiatowej Policji, w Słubicach powstaje targowisko „Pod Dębami”. Rusza też rozbudowa zakładu Kronopol w Żarach i budowa planetarium w Zielonej Górze.