W Nowym Dworze Mazowieckim, przy ul. Przemysłowej rozbudowaliśmy zakład producenta pieczywa – firmy La Lorraine Polska. To w pełni zautomatyzowany magazyn mroźni wysokiego składowania dla produktów głęboko mrożonych - jeden z większych i nowocześniejszych obiektów tego typu w Polsce.
W ramach kontraktu wykonaliśmy budynek biurowy, techniczny, mroźnię niską, mroźnię wysoką, budynek paletyzacji oraz budynek dostaw surowców o łącznej powierzchni 8 395 m kw.
W pełni zautomatyzowane magazyny mroźni wysokiego składowania są najnowocześniejszym rozwiązaniem w dziedzinie budowy innowacyjnych magazynów. Najwyższy z budynków na terenie zakładu - mroźnia wysoka - osiąga pułap blisko 41 m. Jej powierzchnia wynosi 2 650 m kw. Konstrukcję budynku stanowią samonośne regały, na których może pomieścić się nawet 16 000 palet. Regały przeznaczone są do składowania mrożonego pieczywa w temperaturze -25 st. C.
W związku z tym, że podczas normalnej eksploatacji mroźni nie jest możliwe przebywanie na jej terenie żadnego człowieka, poziom tlenu może być obniżony aż do 15 procent, co zmniejsza ryzyko pożaru do absolutnego minimum. Innowacyjna koncepcja budowy magazynu umożliwia również znaczne oszczędności energii, co ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.