Skanska w Polsce
c

Kryta pływalnia "Otylia" w Strzyżowie

Realizacja projektu

Budynek Centrum Rekreacyjno-Rehabilitacyjnego posadowiliśmy na ławach i stopach fundamentowych betonowych, wylewanych i zbrojonych stalą. Ściany zewnętrzne warstwowe wykonaliśmy z pustaków ceramicznych, styropianu i cegły kratówki, zaś ściany wewnętrzne z pustaków ceramicznych na zaprawie cementowej. Dach wykonano w trzech różnych konstrukcjach: dach hali w konstrukcji drewnianej na wiązarach z drewna klejonego, dach zaplecza w konstrukcji z belek z drewna klejonego, a dach nad częścią poddasza - żelbetowy. Niecki basenu sportowego i rekreacyjnego są częściowo żelbetowe, częściowo prefabrykowane. Część rekreacyjna basenu do pływania ze względu na złożony kształt jest całkowicie monolityczna żelbetowa.
Oprócz prac budowlanych wykonaliśmy przyłącza wodno-kanalizacyjne i energetyczne, instalacje sanitarne, elektryczne, wentylacji mechanicznej, a także kotłownię gazową i kolektory słoneczne.
Część sportowa obiektu mieści dwa baseny. Pierwszy z nich to basen sportowy o wymiarach 25x12,5 m z sześcioma torami do pływania. Drugi to basen do nauki pływania, o wymiarach 8x12,5 m z trzema torami pływackimi, o zmiennej głębokości od 0,9 do 1,2 m. Jest on połączony z częścią rekreacyjną, w której znajduje się odcinek "dzikiej rzeki", tj. kanał o szerokości około 1,5 m, z mocnym prądem porywającym i ławeczką napowietrzającą ( z zestawem dysz) oraz kilkoma gejzerami podwodnymi. Atrakcją basenu jest również zjeżdżalnia o długości 62 m.
W części rehabilitacyjnej, o powierzchni ponad 400 m2, znajdują się sale do kinezyterapii, fizykoterapii i hydroterapii oraz zaplecze administracyjne, recepcja, szatnie i pomieszczenia sanitarno-socjalne.

Projekt w liczbach

  • kubatura: 27 485 m3
  • powierzchnia zabudowy: 2397 m2
  • powierzchnia uzytkowa: 4669 m2
  • powierzchnia jezdni: 878 m2
  • powierzchnia chodników: 1094 m2
  • powierzchnia parkingów: 240 m2

Czego szukasz?

Pasujące

loading
Projekty globalne